ח"כ עליזה לביא בוועדת חוקה: "אין לאף אחד, גם לא לרבנים ומנהיגים רוחניים את הזכות להשתמש בידע ההלכתי בכדי לנצל"

את הדברים אמרה אמש (1.3.16) ח"כ עליזה לביא בדיון שנערך בוועדת החוקה לגבי הצעת החוק אשר אוסרת על כהני דת לנצל את מטופליהם והופכת את המעשה לעבירה שדינה מאסר. הצעת החוק שיזמה ח"כ מיכל רוזין באה למלא חלל בו מטופלות ומטופלים חשופים לניצול, אך הדבר לא הוכר בחוק עדיין כי כהני דת אינם מטפלים מוסמכים, ולכן לא נפלו תחת הגדרת החוק הקיים. ההצעה אושרה לקריאה ראשונה

הדיון שנערך בוועדה עסק בעיקר סביב השאלות מי הוא כהן דת, ומתי בעצם מדובר לניצול. יו"ר הוועדה ניסן סלומיאנסקי רצה לוודא שאם יהיה מקרה שבו רב ואשה שמתאהבת בו מעוניינם לקיים קשר הדבר לא ימנע מהם.
בוועדה הוסכם כי כהן דת הוא רב (גם רפורמי או קונסרבטיבי), מנהיג דתי בקהילה או אדם אשר מציג את עצמו כבעל סגולות רוחניות. 
 
להלן עיקרי הדברים מהוועדה:
 
ח"כ מיכל רוזין:  "אם כל האנשים היו הגונים והשכל הישר היה שולט לא היה צורך בחקיקה. את הולכת לטיפול נפשי כי את רוצה עזרה ולכן את נוטה להאמין, אנחנו צריכים להגין על הציבור ולהגיד לא מקובל עלינו".

ח"כ עליזה לביא:. "יש פה מצוקה כל כך קשה כי הניצול הוא במקום של האמונה. החוק חשוב כי הוא שם את הנושא על השולחן (..) צריך לקרוא לילד בשמו ולהגיד שאין לאף אחד- גם לרבנים ומנהיגים רוחניים- הזכות להשתמש בידע ההלכתי כדי לנצל".

ח"כ רחל עזריה: "בפרשת אחרי מות יש תיאור ארוך של כל איסורי העריות, קוראים את זה כל כיפור. זה תמיד קצת מביך בבית כנסת- ברגע של קדושה לקרוא על איסורי מין. זה מזכיר לנו שזה מאוד חשוב ליהדות ונדבר על זה דווקא ברגע קדוש ומועצם. אנחנו יודעים שבסיטואציות האלו הרבנים מנצלים את ההלכה כדי לומר שמה שהם עושים זה בסדר. אנחנו צריכים להיות החלטיים".

יו"ר ניסן סלומיאנסקי: "ככל שאתן מדברות אתן מקשות עליי, כי אתן מדברות כל הזמן על רב. אם כל המיקוד הוא על רב אז אני בבעיה". 

ח"כ מיכל רוזין: "לא לא רק, אנשים שמגדירים כמנהיגים רוחניים".

יו"ר ניסן סלומיאנסקי: "אנחנו דוגלים בהעצמת האישה אך ככל שמתקרבים אנחנו מקטינים אותה, כאחת שנופלת בשבי".

ח"כ עליזה לביא: "תהליך ההעצמה שאתה מדבר עליו הוא מבורך, אבל עדיין יש היררכיה".

ח"כ מיכל רוזין: "אנחנו רוצים שלא תהיה אלימות מינית".

יו"ר ניסן סלומיאנסקי: "אנחנו מתקדמים למקום שבו נאמר כי אישה לא מבינה מה היא הסכמה".

ח"כ מיכל רוזין: "האם תקין שמישהי באה לרב או מישהו שמתחזה לבעל סגולות רוחניות, והוא משכנע אותה שבשביל הטיפול צריכה…"

יו"ר ניסן סלומאינסקי: "שלא ילכו לשם בכלל".

נציגת מרכז הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית: "המקרים שמגיעים למרכזי הסיוע הם מאוד עצובים, משפחות שנהרסות. אישה מגיעה במצב פגיע וזקוקה לייעוץ, היא רואה בדמות כאב. יש פה דינמיקה דומה לגילוי עריות- תלות, חוסר יכולת להגיד לא, ודמות גדולה שעומדת מולה. יש פוטנציאל גדול לניצול בסיטואציה, הרוב לא פוגעים, אבל על מי שכן צריך להגיד שזה אסור. היא הסכימה אבל זה לא תלוש מהסיטואציה, היא נגזרת מאותו יחסי כוח. אסור במקומות עבודה, מורים ומטפלים, אז למה שם בסיטואציה העדינה הזו דווקא לא? אני לא מדברת על האישה אז אני לא מקטינה אותה, אני אומרת על הפוגע. החוק הפלילי מדבר על המטפל.

יו"ר ניסן סלומיאנסקי: "אבל מה אם באמת יש אהבה? אם יתחתנו?"
 
נציגת מרכז הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית: "כמו בצבא, זה אכן קורה אבל צריך לשים גבולות. התאהבת? אז תפסיק לטפל בה. אם שני בגירים מעוניינים תפרקו את הסיטואציה העדינה קודם ואז תהיו בני זוג".