הצעת חוק של חברי הכנסת בן צור וסמוטריץ' מבקשת להתיר דיון מיידי בבקשה לשאת אישה שניה עבור גבר שאשתו מסרבת לקבל ממנו גט במקביל לבקשת צו הגבלה על האישה

צוות מכון על משמר הכנסת מצא כי בסיום מושב הקיץ הונחה הצעת חוק חדשה, 'הצעת חוק בתי דין רבניים (קיום פסקי דין של גירושין) (תיקון – דיון בבקשת בעל להיתר נישואין לאחר מתן צו הגבלה לאישה), התשע"ז-2017 (פ/4593/20)', על ידי חברי הכנסת יואב בן צור ומיכאל מלכיאלי (ש"ס) ובצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי), המבקשת לקבוע כי אדם המבקש לתת גט לאשתו והיא מסרבת לקבלו , יוכל לקיים דיון בבית הדין בבקשה לשאת אישה שניה, במקביל לבקשה מבית הדין על החלת צו הגבלה לאישה המסרבת.

מכון על משמר הכנסת, המבצע מעקב אזרחי אחר עמדות, התבטאויות, הצעות חוק והצבעות של נבחרות ונבחרי ציבור בתחום הדת והמדינה, מצא כי בסיום מושב הקיץ הונחה הצעת חוק חדשה, 'הצעת חוק בתי דין רבניים (קיום פסקי דין של גירושין) (תיקון – דיון בבקשת בעל להיתר נישואין לאחר מתן צו הגבלה לאישה), התשע"ז-2017 (פ/4593/20)', על ידי חברי הכנסת יואב בן צור ומיכאל מלכיאלי (ש"ס) ובצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי), המבקשת לקבוע כי אדם המבקש לתת גט לאשתו והיא מסרבת לקבלו , יוכל לקיים דיון בבית הדין בבקשה לשאת אישה שניה, במקביל לבקשה מבית הדין על החלת צו הגבלה לאישה המסרבת.

החוק החדש, כפי שהוסבר לצוות המכון על ידי יועצו של ח"כ בן צור, מבקש לתקן את הסעיף הקיים, הקובע כי אדם יוכל לקיים דיון בבקשה לשאת אישה נוספת רק בתום שלוש שנים מרגע שישנו צו הגבלה על האישה שמסרבת לקבל ממנו את הגט. בעקבות ההגבלה על מספר השנים, עד כה, הופעל המנגנון המאפשר לגבר לשאת אישה שניה ללא גירושין מספר מועט מאוד של פעמים.

כעת, על פי הצעת החוק החדשה, יוכל הגבר שאשתו מסרבת לקבל ממנו את הגט לקיים דיון בבקשה לשאת אישה נוספת באופן מיידי מרגע בו היא מוכרזת על ידי בית הדין ובמקביל לבקשה של צו הגבלה בעקבות סירובה להתייצב, מבלי להמתין שלוש שנים. בעקבות החוק צפוי לגדול משמעותית מספר הגברים שיקיימו דיון בבקשה להיתר נישואין, מה שיפעיל לחץ על האישה לקבל את הגט.

במקביל לחוק הזה, בסוף המושב הגישו חברי הכנסת המוזכרים, יחד עם חברי כנסת נוספים מהקואליציה ומהאופוזיציה ובסיוע מכון פוע"ה – 'לפוריות על פי ההלכה', הצעת חוק המציעה מענה לנשים מסורבות גט ועגונות בדמות מימון הקפאת ביציות והפרייתן, לאחר קבלת הגט על ידי האישה, או על פי החלטת בית הדין.

הצעת חוק זו כאמור לא מעניקה לאישה זכות להתחתן עם גבר אחר בדומה להצעה המקבילה, כיוון שהדבר אסור על פי ההלכה היהודית, ולכן הפתרון שמציעים חברי הכנסת הוא שאיבת ביציות, הקפאתן והפרייתן עם סיום הליך הגירושין, זאת כדי "לנטרל את המנוף הלחץ באמצעות שימור פוריות לנשים עגונות ומסורבות גט על חשבון המדינה", לשון הצעת החוק.
אולם בעוד הגבר יוכל לזרז את הליך הגירושין ואף לדלג מעליהם על ידי נישואים שניים, על פי החוק האחד, הליך המוצע לנשים בדמות הקפאת ביציות בחוק השני, הוא פולשני רפואית ובעל סיכויים נמוכים להצליח ובעיקר עשוי לעכב עוד יותר, באופן משמעותי, את מתן הגט לאישה, כיוון שבית הדין יוכל לטעון שהשעון הביולוגי של האישה לא מתקתק מאחר והיא עברה הליך הקפאת ביציות.

יש לציין כי מנגד להצעתם של ח"כ בן צור, סמוטריץ' ואחרים בעניין הקפאת הביציות, הוצעה הצעת חוק נוספת על ידי ח"כ עליזה לביא ואחרים, המבקשת להתיר מימון והליך תרומת זרע לנשים מסורבות גט, לאור פסק הלכה בנושא של הרב יצחק יוסף הקובע כי ילד שיוולד מתרומת זרע בזמן שאמו מסורבת גט, לא יהיה ממזר. הצעת החוק הזו אמנם פותרת את בעיית ההמתנה לסיום ההליך הנדרש בהקפאת הביציות ומגבירה את הסיכויים להצלחת ההיריון, אבל גם היא עלולה לעכב מתן גט על ידי בית הדין שלא ימהר לטפל בגט לאישה שיכולה להיכנס להריון.