הצעת חוק מרשם האוכלוסין (תיקון – רישום חסר דת), של ח"כ מלינובסקי נפלה בקריאה טרומית ברוב של 45 מתנגדים.

היום, רביעי 11.11.2020 נפלה במליאה בקריאה טרומית הצעת חוק מרשם האוכלוסין (תיקון – רישום חסר דת), התש"ף–2020 של ח"כ ‎יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) ברוב של 45 מתנגדים אל מול 26 תומכים.

הצעת החוק מבקשת לאפשר לאדם לבחור להרשם לפי דת ולאום אמו, כחסר-דת וכחסר-לאום או כבן לדת ולאום אחרים על פי תעודת ציבורית שימציא לפקיד.

ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) הציגה את הצעת החוק במליאה ואמרה:

"הצעת החוק הזו נולדה מסיפור אישי של אזרח לאוניד וינשטיין שהוא גילה לתדהמתו שהוא רשום במרשם האוכלוסין רוסי ונוצרי. הוא עלה לארץ בגיל ארבע וחצי ואבא שלו אסיר ציון והוא רשום כרוסי ונוצרי. מילא היה רשום חסר דת. רובנו לא ראינו מעולם את המרשם המורחב שלנו אבל לאוניד נחשף לזה והוא היה פשוט בהלם. הוא לא דרך פעם אחת בחיים בכנסייה והוא עזב את רוסיה בגיל ארבע וחצי. שירת בצבא כרופא צבאי, עשה שירות מלא וגילה שהוא רוסי נוצרי. הוא לא ויתר כי בשבילו זה היה חשוב. הוא ידע שהוא לא יכול להיות רשום כיהודי כי אמו לא יהודייה אבל יש הבדל ענק בין נוצרי לבין חסר דת. אני ולאוניד חייבנו את משרד הפנים ללכת לארכיון ולהוציא את תיק הרישום שלו ולראות מה כתוב שם. בסוף הרישום שלו שונה לחסר דת וחסר לאום. אגב גם לאימא שלו וגם לאח שלו. נשאלת השאלה כמה אנשים מסתובבים היום במדינת ישראל עם הרישום שהם לא מודעים מה כתוב שם. לפי המילון לאום זה קבוצה אתנית שמקיימת יסודות משותפים. האם אזרחי ישראל המוגדרים כרוסים הם אנשי העם הרוסי? קראתי לא ממזמן מאמר של הרב אבישי מזרחי הוא מכנה ארבע מאות אף דוברי רוסית בארץ שרשומים כחסרי לאום כיהודי גורל. יש יהודים שהם יהודים כי אימם יהודייה ויש יהודים שקשרו את חייהם בעם היהודי.  אנחנו חיים פה בהכחשה ולא רוצים להבין שיש לנו פה ארבע מאות אלפי איש שקשרו את גורלם עם עם ישראל. פיתחתם קבוצה של רוסי נוצרים. האנשים האלו שהם לא יהודים על פי ההלכה הם מרגישים גאווה ואומרים שהם יהודים. הם לא שומרי הלכה ואולי בשבילכם הם סוג ב' אבל הם אזרחים לכל דברי ועניין והם יהודי גורל. בברית המועצות לשעבר שאבא היה יהודי הילד סבל פי עשר מאשר האימא הייתה יהודייה כי הוא קיבל את שם המשפחה והשם הפרטי של האבא ולא היה אפשר להסתיר את העובדה שהם יהודים. נשים קיבלו על עצמן את אורח החיים היהודי אבל אז הם עלו ארצה ובמשרד הפנים הם מוגדרים נוצרים. אי אפשר להתעלם מהתופעה הזו. אנחנו הגענו למצב אבסורדי ולא מאפשרים לאזרחי ישראל לגשת ולשנות את הגדרת הלאום שלהם ושולחים אותן לערכאות משפטיות. זה פוגעני. חייב לשנות את זה ולאפשר לאזרחים להחליט על עצמם ולא איזשהו פקיד כזה או אחר".

סגן שר הפנים ח"כ יואב בן צור (ש"ס) השיב על הצעת החוק ואמר:

פי סעיפים 19ג ו-19ד לחוק מרשם האוכלוסין, התשכ"ה–1965, שינוי בפרט רישום של תושב או תיקונו ייעשו לבקשת התושב בצירוף תעודה ציבורית המעידה על השינוי שחל או שהרישום לא היה נכון. לפי הוראת סעיף 29 לפקודת הראיות, תעודה ציבורית יכולה להיות בין היתר פסק דין הצהרתי של בית המשפט המוסמך. בכל הנוגע למי שהוריו הם בני דתות שונות, הפרקטיקה היא שברישום הראשון במרשם האוכלוסין הוא או הוריו, כשמדובר בקטין, יכולים לבחור אם להירשם כבן דת האם, כבן דת האב או כחסר דת, אך לאחר שנרשם, כדי לשנות את הרישום הוא נדרש להציג תעודה ציבורית המעידה על השינוי שחל או שהרישום לא היה נכון לכן, לנוכח העובדה שמדובר בהצעה המנוגדת לרציונל של חוק המרשם, ונוכח הרגישות הציבורית והחשיבות הרבה ברישום מדויק ונכון של פרטי הדת והלאום, אני מבקש שתדחו את הצעתה של חברת הכנסת מלינובסקי ותצביעו נגדה. אי-אפשר לשנות עובדות, לשנות מציאויות. אף אחד לא קבע שהאזרחים האלה הם לא אזרחי מדינת ישראל. אי-אפשר לרשום מישהו כיהודי כשהוא לא כזה, וזה לפי חוק מרשם האוכלוסין. אם אתה רוצה לשנות, לפי החוק תפנה לבית המשפט – שבית המשפט ייתן פסק דין הצהרתי, ואז הוא יירשם. זה החוק. עכשיו, אתם רוצים לשנות את החוק, אז זה עוד עניין. אתם רוצים לשנות, אבל כרגע זה לא ישתנה. אי-אפשר על פי הצהרה, שלאחר שכתבת מה שאתה, אתה עכשיו רוצה לשנות. אנחנו נמצאים במציאות של החוק הקיים. לבן אדם, לילד או להורה – הוא אזרח מדינת ישראל, יש לו את כל הזכויות, יש לו את כל החובות, אנחנו מעריכים. האמירה הזאת שהוא טוב למות במלחמה – אז אני רוצה להזכיר שבצבא הגנה לישראל יש יהודים ודרוזים ובדואים וערבים. כולם נמצאים שם, משרתים יחד, וכולם מוסרים את נפשם. אין קשר בין זה לבין הרישום. הפקידים של רשות האוכלוסין מתנהלים ומתנהגים לפי החוק הקיים. זה סתם להטיל דופי, זה סתם להטיל דופי באנשים. הם לא אנשים שעכשיו התמנו מטעם – מטעם איזה מפלגה או מטעם איזה תנועה. הם אנשים שעושים את מלאכתם נאמנה, והם מתנהלים ומתנהגים לפי החוק הקיים, לכן אין כאן מקום לתקוף אותם. הם עושים את זה במקצועיות שלהם ולפי הכללים הנהוגים. לכן, אני חושב שאין מקום להצעה הזאת".

ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) השיבה לסגן השר במליאה ואמרה:

"לשלוח אזרחים לבתי משפט בעשרות של אלפי מאות שקלים זה חסר טעם. ההתנהלות שלנו כלפי אזרחי ישראל שהם לא יהודים על פי ההלכה זה מוגבלות של אינטליגנציה בסיסית. החיים הם יותר מורכבים ממה שהיה בהלכה ובגלות. אתם כבר לא בגלות ולא נרדפים. תתבגרו תבינו את זה. יש הבדל מלהיות בגלות ולשמור על קהילות קטנות ולהיות במדינה גדולה. המדינה של אותם יהודי גורל לפי אבא זה בדיוק המדינה שלכם. מובן לי שלפי ההלכה אי אפשר להגדיר אותם יהודים ואני מודעת לזה. אי אפשר להיות במאה העשרים ואחת שחצי מהעם נשאר במאה התשע עשרה. מדינה לא יכולה להתקדם ככה. יש כבר היום ארבע מאות אלף חסרי דת שיום אחד יצטרכו להתחתן ולמות".