אתמול, רביעי 15.7.2020 הצעת חוק-יסוד: ישראל – מדינת הלאום של העם היהודי (תיקון – ביטול החוק), של ח"כ תמר זנדברג (מרצ) נפלה ברוב של 50 מתנגדים אל מול 18 תומכים.
הצעת החוק מבקשת לבטל את חוק יסוד: ישראל מדינת הלאום של העם היהודי. אל הצעת החוק הוצמדו שתי הצעות חוק נוספות של חברי כנסת מהרשימה המשותפת.
ח"כ תמר זנדברג (מרצ) עלתה להציג את הצעת החוק ואמרה:
"אדוני היושב-ראש. חברות וחברים, השבוע בדיוק לפני שנתיים עבר כאן במליאת הכנסת אחד החוקים שמהווים כתם מוסרי וערכי על ספר החוקים של מדינת ישראל ועל הבית הזה. זה חוק למיסוד האפליה ולעיגון הגזענות, שידוע בטעות בשם חוק הלאום. אני השתתפתי בדיונים על החוק הזה. מדיון לדיון, אני חייבת לשתף, שבאמת פשוט נחמץ הלב – כמעט אין מילים אחרות. מדיון לדיון ראינו איך נוסחים עילגים, ירודים, שביד גסה מחקו את המשפטים הנשגבים והמכוננים שכתובים במגילת העצמאות, פשוט נמחקו והוחלפו בפיסת חקיקה שהיא א. באמת ירודה, וב. היא משפילה, היא כואבת. כמו שראינו השבוע, מאז עברו שנתיים, אבל הנזק שלה רק מתחיל עכשיו. בזמנו, כשהחוק הזה עבר, אמרו לנו: מה אתם רוצים? זה רק סמלי. זה מעגן את הדברים הסמליים שצריכים להוביל את האופי של מדינת ישראל. בשנתיים שעברו מאז ראינו כמה דברים: א. השפלה ותקיעת אצבע בעין למיעוט הלאומי במדינת ישראל הן אף פעם לא דבר סמלי; ב. ראינו שהגזענות והאפליה מאז רק החריפו ורק החמירו, וגם כך הגיעו לשיא בשנים האלה. אנחנו בשנים של שיא של אפליה גזענית, ויש כאן מפלגות שלמות בבית הזה שלא מצביעות על הצעות חוק של הרשימה המשותפת – סתם, לא בגלל שהן מתנגדות אידיאולוגית, רק בגלל שזה שלהם. למה? כי זה ערבים הציעו. לא חשוב, חוקים טובים. לפעמים שתי הצעות חוק מגיעות, זהות, דומות: אחת של מפלגה יהודית – בעד; מפלגה ערבית – נגד. הדבר השלישי שקרה בשנתיים האלה זה שלחוק הזה התחילו להיום גם תוצאות ממשיות. רק החודש יושב-ראש ועדת החוץ והביטחון חבר הכנסת צביקה האוזר, שגם מועמד היום לתפקיד מאוד חשוב בוועדה לבחירת שופטים, הציע להשתמש בחוק הלאום כדי להסביר מדוע מדינת ישראל ממשיכה למנוע איחוד משפחות של אזרחי ישראל. נימוק – חוק שעבר בתחילת שנות האלפיים בנימוק ביטחוני, ובזמנו הלכה נציגת המדינה לבג"ץ והתחייבה שמדובר בחוק זמני שהנימוק שלו הוא אך ורק ביטחוני ולא דמוגרפי. הינה, עברו להן 15 שנה, והיום הגזענות היא כבר ברורה, היא כבר גלויה, היא כבר על שולחן. אני יודעת, אתם פה תעמדו ואתם תלגלגו, כי מה אכפת לכם? אתם יהודים, אבל מי שלא יהודי במדינה הזו מרגיש את זה כבר עכשיו, ומי שיהודי ומי שבן לעם היהודי שעבר יודע מה זה אפליה ויודע מה זה גזענות ויודע מה זה חוקים מפלים. כאן במדינת היהודים היה צריך להיות המקום הראשון שלא עולה על דעתנו לחוקק חוק כזה. לכן, תתביישו לכם. תתביישו לכם שכבר שנתיים החוק הזה חלק מספר החוקים ואף אחד לא זועק חמס, ואף אחד לא קם ואומר: זה החוק הראשון שצריך לבטל אותו – כן, לבטל אותו, לבטל אותו. אני פונה כאן לנציגים בקואליציה של כחול לבן ושל מפלגת העבודה. אני רואה שמייצג אותם כאן השר גבי אשכנזי. אדוני השר, יש כאן סוגיה מצפונית מהמעלה הראשונה. אני יודעת שאתם התחייבתם בבחירות לתקן את חוק הלאום, ומפלגת העבודה התחייבה לבטל אותו. לא רק צריך, ולא רק מין הראוי, אלא חייב, חייב למחות את הכתם הזה של חוק הלאום. אנחנו חייבים כאן לעשות תיקון ובאמת לתקן גם את הנסיבות וגם את התוכן שבסופו של דבר עבר ונכנס, עבר ונכנס לספר החוקים. חוק הלאום מהווה שם כתם עלינו כמדינה דמוקרטית וכשוחרי שוויון".
השר דוד אמסלם (הליכוד) הגיב להצעת החוק, הציג את עמדת הממשלה ואמר:
"לפני שנתיים חוק הלאום עבר בכנסת, ואני כיהודי ישראלי הרגשתי גאווה גדולה. במישור האישי שווי זכויות וחובות, ועל כך אין עוררין. זה לא משנה אם אתה יהודי, ערבי, או צ'רקסי או דרוזי. אבל במישור הלאומי יש זכויות רק ללאום אחד, זה הלאום היהודי בארץ ישראל".