הצעת חוק הנישואין ופירוקם, של ח"כ מרב מיכאלי, נפלה ברוב של 41 תומכים אל מול 25 מתנגדים.

היום, רביעי 14.10.2020 עלתה להצבעה בקריאה טרומית הצעת חוק הנישואין ופירוקם, התש"ף-2020 של ח"כ מרב מיכאלי (העבודה). הצעת החוק נפלה ברוב של 41 תומכים אל מול 25 מתנגדים.

ח"כ מרב מיכאלי (העבודה) הציגה את הצעת החוק ואמרה:

"חברותיי וחבריי חברי הכנסת, זה נורא פשוט. מדינה שאין בה נישואים אזרחיים היא דמוקרטיה פגומה. פגומה בעומק. במדינת ישראל אין שוויון בנישואים לא רק לבני/ בנות אותו מין, לא רק לאלה שהרבנות לא מוכנה להכיר בהם, לא רק לאלה שרוצות ורוצים להתחתן אולי עם בני/ בנות דת אחרת אלא גם בתוך הנישואים ההטרוסקסואליים שמותרים במדינת ישראל אין שוויון – לא אצל היהודיות והיהודים ולא אצל המוסלמיות והמוסלמים. הטקס היהודי, חברות וחברים, אני לא יודעת איך לספר לכם את זה – הוא טקס חד-צדדי: הגבר מקדש את האשה ומודיע לציבור שמרגע זה היא מותרת רק לו ואסורה עליהם, ואחר כך, לפי אותו היגיון, אם היא רוצה להתגרש והוא לא רוצה לתת לה גט – איך להגיד – tough, בעיה שלך, חפשי אותו. אצל המוסלמיות יש בעיות אחרות, ברוך השם, אל-חמדו לאללה, לא חסר. הקלות הבלתי נסבלת שאפשר לגרש שם אשה בלי הזכויות שלה, גם לא נובעת משוויון גדול בין גברים לנשים בתפיסה הדתית, וזאת הדת. והדת היא פטריאכלית. ויש בישראל חופש דת חלקי, משום שמי שלא מאמינה או לא מאמין בדת לא יכולה לממש, למשל, את זכותה להתחתן, אבל הדת איננה יכולה להיות חוק מדינה, חברות וחברים. בדיוק כמו שאין חוק שמחייב לעשות ברית מילה, לא יכול להיות חוק שמחייב להתחתן בנישואים דתיים – לא בדת היהודית ולא בשום דת אחרת. ומדינת ישראל היום מחייבת את כל האזרחיות והאזרחים שלה להינשא בנישואים דתיים – או שיחפשו. אין במדינת ישראל מסלול לנישואים שאינם דתיים, נקודה. זה מצב שהוא בלתי נסבל במדינה דמוקרטית, והוא חייב להשתנות, ולהשתנות עכשיו. חברת הכנסת יוליה מלינובסקי הציעה פה לפניי הצעת חוק שמאפשרת מסלול לנישואים אזרחיים, ואני אומרת לכם – המסלול היחיד של רישום נישואים במדינת ישראל יכול וחייב להיות רק של נישואים אזרחיים. אם הרישום הזה, שנעשה על-ידי המדינה והמדינה בלבד – אפשר ללכת אחר כך לאיזה רב שתרצו – לרב חרדי, לרב של צוהר, לרבה רפורמית, לאברי גלעד – מה שנוח לכם, חברות וחברים. אבל הרישום יכול להיעשות אך ורק על-ידי המדינה. גבירותי ורבותיי, חברות וחברי הכנסת, זה עניין בסיסי של חירות, של שוויון, של זכויות אדם. הכנסת הזאת חייבת לחוקק נישואים אזרחיים. כל יום שהיא לא עושה את זה, היא משאירה את ישראל דמוקרטיה פגומה, פגומה במהותה".

שר התקשורת ח"כ יועז הנדל (דרך ארץ) הציג את עמדת הממשלה ואמר:

"קודם כל אני רוצה לענות את התשובה הרשמית ואחרי זה את התשובה הפחות רשמית ובסוף יש לי גם זמן, עד שחברי הכנסת יתכנסו להצבעה. אז קודם כל, תקנון עבודת הממשלה קובע כי הצעת חוק פרטית שתובא לדיון במליאת הכנסת טרם נקבעה עמדה לגביה בוועדת שרים לענייני חקיקה – תהיה עמדת הממשלה להתנגד. בהיעדר עמדה כאמור הממשלה מתנגדת להצעת החוק. זו התשובה הרשמית. לגבי התשובה הלא רשמית, אני מאוד מתחבר לדברים שאמרת. אני חושב שיש בהם הרבה שכל והרבה היגיון. שתי המצוות שהישראלים שומרים יותר מכל דבר אחד במדינת ישראל זה יום כיפור וברית מילה, דווקא כי אין חקיקה ולא כי יש חקיקה. אני חושב שהיהדות מורכבת מהרבה פנים, ויש משהו מאוד יפה ביכולת ובפולמוס היהודי במדינת ישראל ובהיסטוריה היהודית ובוויכוח על איך מקיימים מצוות ומה מקיימים ולא מקיימים וזרמים וקבוצות שונות. מה שמטריד אותי – אמרת בצדק: אין ועדת שרים לחקיקה, וזה כישלון גדול שלנו כממשלה ואני אומר את זה כאן בקול, אבל מטריד אותי שבמשך כל כך הרבה שנים – אני שר כחמישה חודשים, אבל במשך כל כך הרבה שנים אני התעסקתי בנושא, ואת וחבריך ישבתם בכל הממשלות ושום דבר לא קרה. מה התעוררתם עכשיו? כל כך הרבה שנים שאפשר היה להניע מהלכים, ולא בזמן של משבר כלכלי ובריאותי, ולייצר קונצנזוס והסכמות. הנחת המוצא היא שאני אומר לך שאני חושב שצריך להגיע לפתרון בעניין הזה, אבל אני מתפלא ושואל את עצמי, מה השתנה הלילה הזה מכל הלילות? דווקא בתקופת משבר כלכלי, בריאותי, שהממשלה צריכה להשתפר, ואני מאוד מקווה שתשתפר ויעבור תקציב לשנת 2021 ונצליח לעבוד יחד. אבל דווקא עכשיו להתעורר".

ח"כ מרב מיכאלי (העבודה) השיבה לדברי השר ואמרה מעל דוכן המליאה:

"אדוני השר פרץ, האם אדוני מודע לזה שהנישואים הדתיים הנוהגים במדינת ישראל, שהם היחידים האפשריים במדינת ישראל, הם שריד לימים שבהם נשים לא היה להן מעמד בפני החוק? הנישואים הדתיים נוצרו בימים שבהן נשים היו רכוש של הגברים, כמו הגמלים, כמו הילדות והילדים, כמו האדמות. גם הנשים היו רכוש של הגברים. חלק סימנו אותן בתור נשים רשמיות, חלק היו פילגשים, מעמד מס' 2. הנישואים הדתיים הם שריד לימים ההם, ומדינת ישראל מסרבת לעבור לעידן שבו נישואים הם ברית בין שני אנשים שווים, שווים. שלשניהם יש מעמד בפני החוק, לשניהם יש זכות בחירה, לשניהם יש זכות להשתכר, להיות עצמאית או עצמאי כלכלית. לשניהם יש זכויות לילדות ולילדים שלהם באותה מידה. פשוט מסרבת. מכריחה את האזרחיות והאזרחים שלה להינשא לפי טקסים שמי שמאמין בהם – אדרבה ואדרבה. חופש דת. תנו למי שרוצָה ורוצה להינשא לפי הטקסים האלה את הזכות לעשות את זה, אבל למי שלא מוכנה להמשיך להיות קניין, מי שלא מוכנה להמשיך ולהיות חתומה על מסמך – היא אפילו בעצם לא חתומה עליו. אבא שלה חתום עליו, יחד עם זה שקונה אותה מאבא שלה. תנו לנו את האפשרות להינשא בנישואים אזרחיים. טוב, אני באופן אישי קצת פחות, אבל בסדר. הפגיעה בזכויות אדם בהיעדר נישואים אזרחיים במדינת ישראל, באה לידי ביטוי אפילו בימים האלה של הקורונה, ככה שאחרי שהכרחתם את מי שלא רוצָה או לא יכולה להתחתן בישראל, לנסוע להתחתן בקפריסין, באמסטרדם, בכל מיני מחוזות, ובאדיבות בית המשפט העליון להירשם כאן כנשואות, אפילו זה הרי בלתי אפשרי כרגע. אז אתם תוקעים אזרחיות ואזרחים ישראליים, או שהרבנות מסרבת לחתן אותם או שהם לא מוכנות ומוכנים לעמוד במעמד הזה. פשוט תוקעים אותם בלי הזכות הכי בסיסית להתחתן. מדינה בלי נישואים אזרחיים היא דמוקרטיה פגומה, פגומה, פגומה. את הפגם הזה חייבות וחייבים פשוט חייבים לתקן. רק תצביעו בעד, נורא פשוט. נעשה כאן נישואים אזרחיים כמו במקום מתוקן".