אושרה רפורמת הכשרות בוועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודים.

ביום חמישי, 26 באוקטובר 2021, ט"ו בחשון תשפ"ב התכנסה וועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודים להצבעה על רפורמת הכשרות במסגרת חוק ההסדרים. נוסף על כך, ניתן לחברות וחברי הכנסת להציג את ההסתייגויות לחוק.

הדיון החל בעימותים בין חברות וחברי הכנסת מסיעת הליכוד לבין יו"ר הועדה ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו).

חה"כ אורי מקלב (יהדות התורה) הביע ביקורת כנגד תהליך החקיקה בוועדה:

"מי שהשתתף בדיונים ראה איך שהחקיקה הזו לא הייתה עקבית ומקצועית היינו צריכים לתקן דברים מהותיים. חפרנו בחוק הזה ואנחנו התעמקנו בו ולא עשינו את העבודה שלנו שטחית הגענו לזה שבצדק יו"ר הוועדה אומרת תודה רבה לכם הערתם את עיננו אבל מה לעשות שלבסוף קבעו עינכם, אתם נמנעים מלראות את האמת אנחנו לא קוראים לזה ייעול מערך הכשרות אלא הרס הכשרות בישראל".

על דבריו הוסיפה חה"כ אורלי אבוקסיס (ליכוד):

"מה הייתם עושים אם מקלב לא היה מציג את ההסתייגות, זה מצחיק שהיועץ המשפטי אומר תודה שהערתם את עיננו. עברתם על החוק? אם הוא לא היה מגיש את ההסתייגויות הייתם מעבירים חוק מעוות עם טעויות".

ולאחריה חה"כ אורי מקלב המשיך את דבריו:

 "לאורך כל הדרך אמרנו שזו לא חקיקה לחוק ההסדרים, לא סופרים שעות בחקיקה כל כך מהותית עם השלכות… אני לא מדבר מתוך טענות אישיות אלא במבחן התוצאה, אנחנו הולכים לחוקק חוק היום ללא מיצוי של הדיון או קבלת התמונה המלאה, לא ראינו את ההסדר הכולל ולא ראינו מה היא מערכת כשרות ומה ההשלכות כלפי העובדים. מדובר באלפי עובדים שהולכים להיות מפוטרים ולהיזרק לרחוב. גם ככה הם בקושי יכלו להתפרנס, העיקר רצו להשחיר את פניהם מהמיצג שהציגו בעלי עסקים שמנסים להונאות את הציבור."

חה"כ יעקוב אשר (יהדות התורה) הצטרף לביקורת על הליך החקיקה:

"אני רוצה להודות לכם בשם תנועת ש"ס שתחזור בשלב כזה או אחר למשרד הדתות. הכנתם להם שלטון יחיד. עשיתם את זה בשביל כהנא ובשביל חבר מרעיו שדורסים ביד גסה וברגל גסה את כל מה שהם התחנכו עליו שהיו צעירים. החוק הזה נותן אפשריות בלתי מוגבלות לשליטה מלאה על המערכת הזו, השר יוכל לקחת את זה לאן שהוא רוצה, תזכרו את המילים האלה זו חקיקה של חזירים רצים מהר כדי להספיק לעשות משהו כל עוד שהגיבושון שלכם יצליח. נגעתם בנקודה שהיא קודש הקודשים של ההלכה של הכשרות מבלי להתייעץ עם הרבנים, מבלי להתייעץ עם מועצת הרבנות הראשית. אפילו הבריטים שהרבנות הוקמה בתקופתם הבינו שצריך מוסד ממלכתי שיטפל בענייני הדת במדינה."

חה"כ דודי אמסלם (ליכוד) חיזק את דבריו:

"יעקב אמרת חזירים, מבחינתם חזירים זה כשר היו"ר נוסעת בשבת לטיב טעם קונה חזיר בשבת ומזמינה את החברים שלה. אתה מבין מי מנהל את הדיון על הכשרות."

חה"כ יעקוב אשר הוסיף:

"לאורך כל הדרך היינו עניינים עשינו דבר שהוא נגד האינטרס שלנו במקום לטייח דברים שהם רשלנות וחוסר מקצועיות של אלה שהכינו את החוק".

חה"כ אבי מעוז (הציונות הדתית):

"אני קורא לכם לפצל את החוק מחוק ההסדרים כדאי שאנחנו נוכל לעבור עליו בצורה מיטבית. לא שמענו את כל הגורמים המקצועיים שהיו צריכים להיות פה. כששמענו גורמים מקצועיים איימו עליהם הגורמים המשפטיים. אנחנו מבקשים ממכם שיהיה תקן רבנות, באדריכלות עושים מכרז על בסיס איכות בכשרות שזה הרבה יותר חמור מהאדריכלות לא צריך לעשות מכרז על בסיס איכות כלומר על האיכות ההלכתית."

חה"כ יעקב מרגי (ש"ס):

"זה חוק בעייתי שלעצמו אמרו זו בייעוץ המשפטי של הכנסת כשהוא מוגש במסגרת חוק ההסדרים, מה גם שהרפורמה אמורה להיכנס לתוקף ב- 2023 אין שום סיבה להיכנס ללחץ. האם ככה אנחנו רוצים לראות את הדמוקרטיה הישראלית? האם ככה אנחנו רוצים לראות את הפרלמנט הישראלי? זו רפורמה שתסלחי לי לא תוקעת אצבע אחת בעין אלא שלוש אצבעות במרכז השיח הישראלי בסוגיה של דת ומדינה אני אומר את זה בדם ליבי. ביטול המונופול של הרבנות ראשית הרי זו הייתה אג'נדה זה העמוד המרכזי של הגופים הרפורמים והשמאל אתם משיגים את זה הינה זה קורה."

חה"כ אריאל בוסו (ש"ס):

"החוק הזה מוריד מסמכותה של הרבנות, הרגולטור היחיד שנבחר באופן דמוקרטי במדינת ישראל. רגולטור לנושא היהדות, לגיור, לנישואין, לכשרות. בחוק באים בהינף יד חלקם אפילו אנשים שלא צורכים את שירותי הדת הללו ומחליטים לעשות רפורמה. אני חושב שזה אות כלון לוועדה לשירותי דת יהודיים שבאותה וועדה במקום שיחזקו את הרבנות ואת הרבנים הראשיים שנבחרו כחוק זה דבר שהוא לא מקובל."

חה"כ מרגי המשיך את דבריו:

"אני מסתובב בסופרים כשאומרת לי אישה ההכשר הזה אמין? זה קורה כל יום אך לא יודע אם זה יקרה מחר כי יהיה בלבול אחד גדול. אני לא יוכל להגיד לה כי אני לא יכיר. יכול להיות שיהיו 20 גופי כשרות."

חה"כ משה (קינלי) טור פז (יש עתיד) פנה לח"כ מרגי בשאלה:

"ברשותך אני אשאל אותך שאלה, אם בעוד שנה או שנתיים ויש לך ניסיון בחוקים שאתה יכול ללכת אחורה ולומר חשבתי א' וקרה ב' ותגלה שחלק מהתחזית שאנחנו קוראים כאן לא רק שלא התממש אלא קרה הפוך. נגיד נגלה שבמקום 60% מהחברה הישראלית שצורכת כשרות יש לנו 70% או 80% זו טעות שתהיה מוכן להודות בה לבוא ולומר טעיתי?"

חה"כ מרגי השיב:

"מי שמכיר אותי יודע שאני יודע לומר טעיתי והתבדיתי. הינה אני אומר לך הלוואי וכל הנאום תוכחה שלי וכל הביקורת שלי על הרפורמה אני אתבדה."

לאחר שהדיון התארך אל תוך הלילה הוא הופסק וחודש למחרת. בפתיחתו המחודשת הוסיף חה"כ אבי מעוז (הציונות הדתית):

"בחוק הזה נכנסו השיקולים הפוליטיים מול העניין המקצועי. בנוסף, יש כאן עירוב חוק שלטון במובן הכי ברור שלו. יש כאן עניין פרסונלי לטובת אדם אחד וארגון אחד."

חה"כ משה אבוטבול (ש"ס) התייחס לסרטון שפרסמה יו"ר הוועדה:

"יש פה ניגוד עניינים. אם את רוצה לפתוח כשרות "יוליה" אנחנו נפנה אותך לצהר, לרפורמים ולכל הארגונים האלה. נראה שהם מתאימים לך בדיוק. אני בטוח שהם גם עוזרים לך בזה".

חה"כ דודי אמסלם הוסיף:

"אתם באתם במטרה להרוס כל דבר יהודי במדינה."

לאחר מכן, הסתייגות נוספת של ח"כ אורי מקלב לעניין הגדרת משגיח התקבלה בהסכמת חברי הוועדה.

בסוף הדיון אושרה הרפורמה בכשרות בוועדה למיזמי תשתית לאומיים ושירותי דת יהודיים. יו"ר הוועדה חה"כ יוליה מלינובסקי סיכמה:

"שברנו את מונופול הרבנות והכנסנו גופים עסקיים לתחום. עכשיו הרבנות תצטרך לקבוע תקן לכשרות – מה שלא קרה 73 שנה. הם מפחדים על הכוח שלהם וזה הכל. עשינו פה מהפכה, כתבנו את ההיסטוריה. החיים משתנים מעכשיו. החזרנו את הכבוד למקצוע משגיח הכשרות כי קבענו תנאים ודרשנו תעודה. טיפלנו בנושא של משגיח-מושגח."