להלן לקט תגובות:
ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה):
יש שני שרים ישראל כץ וחיים כץ. אחרת אני לא מבין למה הם מוסיפים אש למדורה? זה לא תוכנן בראש ע"י שרי הליכוד. אנחנו במדרון תלול, ייבוא יום ושום יהודי שומר שבת לא יוכל לעבוד בתחום הפרטי והעסקי כי הוא שומר שבת. דווקא ממשלת ימין-דתיים, לא מפ"אי, לא מרצ, עושה משבת יום פיתוח הרכבת. אני מגבה את ליצמן בכל דרך, אם הרבנים אומרים לצאת, אז יוצאים.
שר העבודה והרווחה, חיים כץ (הליכוד):
העבודות שאושרו היו הכרח לפיקוח נפש כל טענה אחרת משוללת כל יסוד. בשנה האחרונה פעלתי לשקיפות מול המפלגות החרדיות בדבר חיוניות העבודות ובכך מנע משברים רבים.
יו"ר מפלגת העבודה, אבי גבאי (המחנה הציוני):
אנחנו רואים תהליך שלם של פוליטיקות קטנות שנעשות על גב הציבור. אנחנו רואים ממשלה שכולה ספינים וספינים. גם החרדים עושים ספינים כדי לייצר כותרות בציבור שלהם. ההערכה שלנו היא שהנה אנחנו מגיעים לבחירות.
אני הייתי מנכ"ל של חברת תשתיות במשך 10 שנים, ואני יודע מה המשמעות של למנוע עבודות תחזוקה, הסיפור הזה שציצמצמו ב-60% את היקף עבודות ההאחזקה, זה ייעלה לנו בפקקים בשבועות הקרובים, וייעלה לנו בתרבות ברכבת ישראל שיגידו במקום לעשות עבודות אחזקה פעם בכמה חודשים, יגידו נעשה פעם בשנה, כי אין לנו חשק להתעסק עם העניין הזה שנקרא חיים כץ. פה צריך להבין דבר ברור, אנחנו צריכים להבין שאנחנו חיים במדינה מודרנית, במדינה מודרנית נותנים כבוד לדת, אבל במדינה מודרנית אי אפשר פשוט לתת לפקקים להיות כך.
הפתרון צריך להיות תחבורה ציבורית , והשקעה בה, ובתוך זאת גם תחבורה ציבורית בשבת, אך מכבדים את השבת והמסורת. אבל, כשצריך לעשות עבודות באופן דחוף, אז עושים אותן.
לגבי חוק המרכולים, זהו חוק שחד משמעית לא מקובל עליי, התפיסה שלנו אומרת שהערים הם קהילות, וכל ראש עיר צריך לקבל את ההחלטה שלו. זהו נושא שצריך להשאירו ברמת ראשי הערים, ראש העיר בוחר איך נראית העיר, ויחליט לפי רצון העיר.
ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת):
עבודות חיוניות שאינן פיקוח נפש לא יתבצעו ולכך עלולות להיות השלכות קשות. חבל שהאזרחים התלויים בתחבורה הציבורית ישלמו את מחיר התנהלותה של ממשלה שלא מצליחה לעשות את המינימום הנדרש כדי לנהל מדינה.
שר החקלאות אורי אריאל וח״כ בצלאל סמוטריץ׳ (הבית היהודי):
האיחוד הלאומי קורא לרה״מ לבטל את העבודות שלא לצורך פיקוח נפש ברכבת ישראל כדי לשמור על צביונה של השבת במרחב הציבורי. יש לתקן את הפריצה שחלה בסטטוס-קוו בשנים האחרונות במתן היתרי עבודה לביצוע עבודות ציבוריות במהלך השבת ולחזק את השבת במדינת ישראל כערך יהודי וחברתי.
יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן (הליכוד):
הנושא של הרכבת הוא לא הבעיה העיקרית שלנו עם החרדים. יש עוד בעיות, כמו המרכולים. הנושא של המרכולים, יש הצע"ח של דרעי שמתייחסת למתן סמכות לשר. פה מדובר במתן סמכות, מתן סמכות הוא לא בעייתי מבחינתי, כי כל החלטה של דרעי נתונה לבדיקת בית המשפט העליון. ויש את הגירסא המרוככת של יריב לוין, בסוף תהיה פשרה בין שתי הגירסאות.
ח"כ מיקי זוהר (הליכוד):
אפשר היה לעשות את העבודה עם הכנה מקדימה בזמן אחר, אבל רכבת ישראל חשבה שהיא חכמה מכולם, עכשיו אנחנו משלמים את המחיר נרדמנו בשמירה זה כשל של כל הקואלציה. יכולנו למנוע את המשבר הזה. כולי תקווה שליצמן יחזור לממשלה.
שר התחבורה, ישראל כץ (הליכוד):
חבל שגורמים שונים נגררים לפוליטיקה קטנה ומפיצים תזות הזויות במקום לעסוק ברצינות במציאת פתרון לסוגיית השבת, ברוח תיקון החקיקה שהציע שר התחבורה על דעת ראשי המפלגות החרדיות. הצעתי בשעתו לתקן את החוק, אשר יתן אפשרות חוקית ומעשית.
ח"כ מיכל רוזין (מרצ):
"בוקר טוב לציבור החופשי בישראל, אם תהיתם מי ישלם על "משבר השבת"- צדקתן, אנחנו.
קיימת פה מערכת שלמה של כפייה של יהדות קיצונית מסתגרת, כפייה של דעת מיעוט על ציבור הרוב. הממשלה הנוכחית, בניצוחו של נתניהו, מכרסמת בכל פעם מחדש בזכויות הבסיסיות של הציבור החופשי בלבד. מנגד, הציבור הדתי והחרדי זוכים לכל אשר יבקשו; כמו מתווה הכותל, שביטולו מנציח הדרת נשים ופלורליזם מהרחבה, או חוק הגיור שמקנה לרבנות בלעדיות חסרת תקדים על מערך הגיורים בישראל. מהלכים אלו שיצרו משבר חסר תקדים עם יהדות התפוצות, ניתנו לחרדים במתנה מנתניהו. השלמות הקואליציונית של נתניהו אינה ערך, אלא סכנה. אנחנו, הציבור החילוני והיהדות הפלורליסטית, לא נוריד את הראש לנוכח הכרסום בחופש בישראל"
ח"כ נחמן שי (המחנה הציוני):
"עבודות הרכבת חיוניות ומתקיימות לאורך תקופה ארוכה. משבר ה״דמה״ הזה מסוכן בראש ובראשונה כי הוא מבטא ניסיון בוטה להפר את הסטטוס קוו בישראל. מערכות ציבוריות פועלות בשבת, חשמל ומים, שידור ורפואה, הכל מתוך הבנה ותיאום. אז מה קרה פתאום? הרוב המוחלט במדינת ישראל הוא חילוני וליברלי, שכן, הוא רוצה לנסוע בשבת, לעסוק במלאכה בשבת וולהחליט בעצמו מה זה להיות יהודי במדינת ישראל. אני מכבד את הדת היהודית אבל היא לא יכולה להיות המפתח לניהול המדינה. בסופו של דבר, לכל אחת ואחד מאתנו הזכות לחיות את חייו בדרכו ולפי רצונו. זה הכלל. ״חייה ותן לחיות״."
ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד):
"ממשלת ישראל ממשיכה להפקיד, או ליתר דיוק – להפקיר, את אופייה היהודי של מדינת ישראל בידי חרדים, שחלקם מתנגדים לעצם קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. שבר השבת הנוכחי מצטרף לביטול מתווה הכותל, לביטול מתווה הגיור ולהעדפת בחורי ישיבות על פני חיילי צה"ל. שר הרווחה הודיע שעבודות הרכבת בשבת הן עניין של "פיקוח נפש", אבל כנראה שכוחנות דתית פוליטית חשובה יותר לא רק מעתיד העם היהודי ולא רק מעתיד יהדותה של מדינת ישראל, אלא גם מחיי אדם ממש."
ח"כ יאיר לפיד (יש עתיד):
"ליצמן מגיש התפטרות וזאת לא הבעיה, הבעיה היא שנכנעים לו. חילול שבת זו לא אידיאולוגיה, יש עבודות שצריך לעשות. אבל מה אכפת לליצמן הילדים שלו לא צריכים להגיע לצבא. הממשלה הזו מסבירה לנו עוד עם ועוד פעם שדמוקרטיה זה שלטון הרוב, ואז היא נכנעת עוד פעם ועוד פעם למיעוט קטן שמכופף אותה. בפעם הקודמת זה נגמר בפקקי ענק ששיתקו את כל המדינה. מה שיותר נורא שזה שבמקום שהשבת תהיה מה שמאחד אותנו היא הפכה למוקד של מריבה ופילוג. אני בעד שבת ישראלית, שזה לא יהיה יום רגיל, אני רק לא מוכן שיגידו לרוב הציבור ולא רק החילוני, מה לעשות ואיך לחיות. ממשלת הליכוד תעשה הכל כדי שליצמן יחזור לממשלה. הרי עכשיו מביאים עוד ועוד חוקים של כפייה דתית כדי להתחנף לפוליטיקאים החרדים כי הם מפחדים על הקואליציה שלהם. אני אוהב את היהדות ואני אוהבת את שולחן הסדר ואני מדליק נרות בחנוכה- מה שהם עושים זה לא יהדות זה פוליטיקה. אני מאמין בשבת בנוסח אמנת גביזון-מדן שזה נסיון אמיתי לקיים דיאלוג בין דתיים לחילונים. כמובן שאם ליצמן ינסה שוב להיות סגן שר עם סמכויות של שר ובכך יפר את הוראות בית המשפט נגיש בג"צ שוב. למדינת ישראל מגיע שר בריאות במשרה מלאה."
ח"כ תמר זנדברג (מרצ):
"איזה מצב הזוי זה שהאדמו"ר מגור מנהל לנו את המדינה, קובע מתי יהיו פקקים ואיפה, והאם הרכבת לירושלים תהיה מוכנה בזמן כן או לא. אם מישהו היה נוחת לכאן מכוכב אחר הוא היה שואל את עצמו אם השתגענו, מי מנהל את המדינה? יש שרים בממשלה הזאת? יש מי שמנהל את התחבורה ואת העבודה? או שכולנו מיטלטלים משבת לשבת לפי הגחמות של האדמו"ר מגור. בנוסף, אנחנו מדברים על עבודות בשבת, מדינה ישראל היא אמנם מדינה יהודית אבל היא לא מדינת הלכה- אין כאן חובת שמירת שבת בפרהסיה, גם לא בגופים הציבוריים. ובכל שבת שיש עבודות נרחבות בין אם זה חשמל, טלוויזיה, רכבת או תחבורה המדינה לא עוצרת מלכת. והישרא-בלוף המטורף הזה שגורם לנו להתעסק בשאלה אם יהיו עבודות חילוניות כן או לא במקום להתעסק בשאלה למה אין תחבורה ציבורית בשבת. הרשות נתונה- שר שרוצה להתפטר מהממשלה בגלל שהאדמו"ר מורה לו מוזמן לעשות את זה אבל נשאלת השאלה האם מדינה שלמה צריכה להיטלטל בטרפת שזה מה שמנהל אותה וזה מה שמנהל את הקואליציה שלה. גם את הסיפור שאין תחבורה ציבורית בשבת קבעו כמה אדמו"רים ולא רבעו את זה צרכי הציבור במדינת ישראל. אנחנו מקבלים את זה כמובן מאליו."
סגן שר האוצר, ח"כ יצחק כהן (ש"ס):
"אריה דרעי לקח אחריות והציל את כל עם ישראל ממשבר בחירות מיותר. חוץ מזה אנחנו בצד של ליצמן ויהדות התורה, שזה הצד של עם ישראל. מה שהושג בהסכמים בימים האחרונים זה צעד שיצר גידור לפירצה הנוראית שנעשתה בסטטוס קוו. נחוקק כמה חוקים ונסדיר כללים שימנעו את ההתפרצות הזאת למרחב של השבת הציבורית. הסיפור של המרכולים מגודר בתוך הסטטוס קוו, ומעתה ואילך לא תהיה פירצה נוראית כמו מה שניתן היה לראות עד עכשיו. לא רק הרשויות המקומיות אלא גם השלטון המרכזי יצטרך לתת את דעתו לגבי חוקי העזר. תהיה החלטה גם של שר הפנים בנושא הזה. אני מקווה שמעתה והלאה יהיה פחות חילול שבת ממה שהיה פני המשבר הזה. מה שאנחנו סיכמנו ביומיים האחרונים זה שהנושא של הסטטוס קוו יקבל את תשומת הלב של השלטון המרכזי ולדוגמה שכשיוצאים לעבודות בשבת זה יהיה כרוך בפיקוח נפש, פחות או יותר עיגון הסטטוס קוו. זה מאבק של כולנו, זה מאבק על דמותה של מדינת ישראל."