שרת התפוצות מקדמת הצעת חוק ממשלתית להיוועצות ממשלת ישראל בכל החלטה הנוגעת לתפוצות עם נציגי התפוצות.

במהלך סוף השבוע, שישי 23.10.2020 פרסמה ח"כ תהלה פרידמן (כחול לבן) בחשבון הפייסבוק שלה פוסט בו היא מספרת כי היא כותבת הימים אלה הצעת חוק פרטית אשר תיקבע כי כאשר ממשלת ישראל מקבלת החלטה שיש לה השלכה ישירה על יהדות העולם, היא תהיה חייבת לשמוע את עמדותיהם בנושא. עוד נכתס בפוסט כי שרת התפוצות ח"כ עמר ינקלביץ' (כחול לבן) מתכוונת להגיש את הצעת החוק כהצעה ממשלתית מה שיגדיל את סיכוי ההצעה לעבור.

ח"כ תהלה פרידמן (כחול לבן) כתבה:

"לפעמים יש קפיצת הדרך – למשל כשהצעת חוק פרטית שהנחת הופכת להצעה ממשלתית.  אחד הנושאים שידעתי מראש שארצה לנסות לקדם בכנסת בהקשר של יחסי ישראל-עם יהודי הוא הרעיון של "חובת היוועצות". הרעיון פשוט: כאשר ממשלת ישראל מקבלת החלטה שיש לה השלכה ישירה על יהדות העולם, היא חייבת לשמוע את עמדותיהם בנושא. לא לקבל, לשמוע. למה? כי ההוגנות וגם היעילות מחייבת לא לקבל החלטה שמשפיעה על ציבור מסויים בלי להבין לפחות מהי אותה השפעה ומה משמעותה. אני מכירה את זה מקרוב כאשה. לאורך היסטוריה שלמה התקבלו החלטות ופסיקות ביחס לנשים כאשר הן לא היו חלק מהדיון אלא רק המושא שלו. כמה אחר וטוב יותר נראה העולם כשאנחנו בתוך החדר ולא רק האוביקט. זה נכון לגבי נשים אבל זה נכון בעצם תמיד. לא לדבר עלינו בלעדינו. עלינו החרדים, עלינו הערבים עלינו הנשים וגם – עלינו יהודי העולם. אז הרעיון הבסיסי פשוט, אבל היישום כמובן מסובך להפליא. מה ייחשב נושא בעל השלכה ישירה, מי יכול לייצג את עמדת "יהדות העולם" הכל כך מגוונת בתוך עצמה, ועוד שאלות רציניות מאד. אני עובדת על הנושא הזה הרבה זמן. בהתחלה לבד, כחוקרת (ניצני הדוקטורט במשפטים שהתחלתי שנה שעברה כשלא העלתי על דעתי שאכנס לכנסת) וכשהגעתי לכנסת, יחד עם ארגונים וגופי מדיניות בארץ ובעולם. זאת היתה עבודה מורכבת ועדינה. ניסחנו הצעת חוק, בדקנו מנגנונים שונים, איגדנו גופים והתקדמנו לאט לאט. הקורונה הורידה אותי קצת למחתרת. כמו תמיד הדחוף בלע את החשוב, ולמרות שאני מאמינה בכל ליבי שיהודי העולם הם לגמריי "עניי עירי", שהקשר עימם קריטי, הרגשתי שאין מקום וקשב בשיח הישראלי כרגע לעיסוק בנושא. אז המשכתי להתקדם, אבל בשקט. כמעט בהיחבא. אתמול, לאחר שסיימנו לנסח את ההצעה, התקשרה אלי שרת התפוצות עומר ינקלביץ' והודיעה לי שאחרי מחשבה ובחינה הם החליטו לקחת את ההצעה שלי ולהפוך אותה להצעה ממשלתית. מטעמם. מה שאומר, כמובן, שהסיכויים שלה לעבור גדלים בהרבה. אני עובדת על לא מעט הצעות חוק ולא מעט נושאים במקביל. חייבת להודות שלא הימרתי שדווקא כאן אצליח".

שרת התפוצות ח"כ עמר ינקלביץ (כחול לבן) דיברה על הצעת החוק בריאיון לעיתון ג'רוסלם פוסט ואמרה:

"כשרה לענייני התפוצות, אני רואה את זה כתפקידי להיות הכתובת של יהדות העולם בישראל באמצעות הקשבה והתייחסות לסיפורים, לצרכים ולאינטרסים של קהילות ומוסדות יהודיים בממשלה. עבודה זו היא מרכזית להגשמת המשימה המכוננת של מדינת ישראל להיות מולדת ומדינת הלאום של כל העם היהודי. משרדי פעל לתמיכה בקהילות יהודיות הנאבקות בקורונה והשלכותיה, בנוסף לקידום המחויבות שלנו לטפח זהות יהודית וחינוך ברחבי העולם. אמנם משימה גדולה זו היא כבוד ותענוג אמיתי, אך ניתן וצריך לעשות יותר כדי לבסס את הקשר בין ישראל לתפוצות. ממשלת ישראל מקבלת תשומות מיהדות העולם בנוגע להחלטות המשפיעות ישירות על העם היהודי. לכן משרדי מקדם הצעת חוק ממשלתית המחייבת הן את ממשלת ישראל והן את הכנסת להתייעץ עם יהדות העולם בנושאים הרלוונטיים ישירות לשמונת מיליון היהודים החיים מחוץ למדינת ישראל. במהלך החודשים הקרובים נעבוד בכנסת ובממשלה ועם מוסדות רלוונטיים ומנהיגים יהודים להעביר תוכנית זו מחזון למציאות. יוזמה זו באה לאחר חודשים של התייעצות עם שחקנים רלוונטיים, כולל חברתי ח"כ תהילה פרידמן, שהייתה תומכת איתנה בעבודה זו בכנסת ובשטח, וכמובן נתן שרנסקי".