להלן לקט התבטאויות מן הדיון:
ח"כ זהבה גלאון (מרצ):
פיקוח נפש זה משהו רחב, לא משהו נקודתי. מה השתנה? מי נתן את ההוראה? ביום שישי לפנות ערב אני פותחת ערוץ 2, ואני שומעת ראיון של רינה מצליח עם ישראל כץ, אני שומעת אמירה כזו מפותלת. ואני אומרת רגע. אני שומעת פרקליטות שבמקם לתת תגובה נוקבת נותנת תגובה עלקלקה כזאת. למה בתשובת הפרקליטות שהיא תשובת המדינה לא נאמר שחיים כץ נתן את ההוראה. בגלל לחץ שאתם (החרדים) הפעלתם עם הלחץ הפוליטי שלכם, ראש הממשלה נכנע ונתן את ההוראה.
ח"כ יואל חסון (המחנה הציוני):
התכנסנו כאן כדי לקבל על שערוערית הרכבת. אבל, עושה רושם שמאז קצב האירועים מכפיל את עצמו. מה שמעניין את הממשלה באמת זה ההישרדות, האירוע ההזוי שבו עשרות אלפי אזרחים כבני ערובה. הכוח מפוזר בצורה שווה והרסנית בין כל חברי הכנסת של הקואליציה. מה ייעשו עם הכוח הזה? אחרי שנפרדנו מהאגנדו'ת, החזון והמטרות, כל מה שנותר הוא כוח להסית, כוח לייאש. אבל, רק לפני מספר שבועות במוצאי שבת וראשון בבוקר עצרו הרכבות כי בין הלשכות להעביר משכן של כוח. לבדוק את קצה הגבול על חשבונם של האזרחים. אני שואל מאיפה הגיע אותה חוצפה?
ח"כ יעל גרמן (יש עתיד):
ההנחה חסרת הסמכות של רה"מ הביאה לכאוס התחברותי במסגרתו 200,000 איש, חיילות וחיילים נאלצו לחפש דרכי עבודה אחרות. זוהי התנהגות האופיינית לראש ממשלה שמתנהג מזה זמן רב כקיסר. הלכתי ובדקתי אילו מקומות עבודה נמצאים ברשימת המקומות המותרים לעבודה בשבת מצאתי חברות חשובות… ומצאתי גם חברות כמו פניציה, תעשיות פלסטיק, נספרסו ועוד. מפעלים אלו פועלים מבלי שהחרדים יוצרים שום משבר קואליציוני והם פועלים כך מתוך הבנה שיש לקיים דברים חיוניים. לכן, הנסיון להלביש את המשבר על השבת הוא נסיון ציני של רה"מ להשתמש בחרדם כשעיר לעזאזל, נקמנות מכוערת כלפי מי שלדעתו של רה"מ ניסה לעשות לו פוטש.
אני מאמינה שאפשר לאפשר את חיי השבת עם חופש מדת וחופש לדת. הצעת החוק שלנו לחופש תנועה בשבת מביאה זאת לידי ביטוי, אנחנו מבקשים לאפשר לאוכלוסיות החלשות שלא יכולות להגיע בשבת לים להגיע למקומות הפנאי והבילוי. מצד שני, אנחנו מגבילים את התנועה למיניבוסים ואפילו למוניות, ומבקשים להוציאה מכל מקום שבו נמצאת אוכלוסייה דתית, וגם היא לא תעבור ליד בתי הכנסת הראשיים. גם ההצעה של פרוסור טרכטנברג, מיקי זוהר, אלעזר שטרן, ורחל עזריה, גם הצעה זו באה למעשה לבקש לקבוע את צביונה של השבת מחד, ואת האפשרות של כל ישראלי לבלות את יום המנוחה היחידי שיש לו באופן ראוי ואפשרי. אבל, בין הבעיה הזו לבין המשבר שהיה באותה שבת אין קשר.
ח"כ אילן גילאון (מרצ):
זה לא קשור לשבת, ולא קשור לרכבת. זה קשור להחפצה שראש הממשלה עושה. ב-2016 אנחנו צריכים לתת פרשנות יותר רחבה למה שקשור לפיקוח נפש. פיקוח נפש הוא מה שקשור לביטחון הציבור, ועבודה כזאת היא פיקוח נפש. אני עוסק בנגישות, בעייני נגישות זה חזות הכל, אתה מנגיש את הסביבה לטובת הפרט, ואתה כל הזמן חושב כמה נוח יהיה לפרט לבצע. כאן בדיוק ההפך, התפיסה של רה"מ וממשלתו היא שככל שאתה מכביד על האנשים כך ייטב. אני מאמין שבני אדם צריכים להיות בני חורין למורשתם, אני את כל עקרונותיי יונק מן המורשת שלי, ומתחיל מתפיסה הומינסטית בסיסית לא ימנית ולא שמאלית.
ח"כ יריב לוין (ליכוד):
המרצע יצא מן השק, בדיוק להיפך, בדיוק היום באורח כמעט, הסתדר לכם. נוצר מצב שדווקא היום אנחנו נכנסים לתהליך השבתה כמעט שלם של הרכבת, ל8 ימים כמעט שלמים. מישהו מכם דביבר על זה בכלל, את מישהו מכם זה עניין. מנסים לרכב על איזה גל…חבל שראשי המפלגות שביקשו את הדיון לא באו…
ישנם שני עקרונות שאנחנו כממשלה עומדים עליהם, והם מבטאים עקרונות לא שאנחנו קבענו, אלא שנקבעו לפני שנים ארוכות. אנחנו עושים את זה לא כדי לשרת ציבור זה או אחר, אלא עושים את זה כי זה חשוב לכולנו. אני חושב ששמירה על אופיה היהודי של המדינה זה דבר שכולנו רוצים בו. אני לא חושב שיש חבר כנסת אחד כאן שחושב שצריך לבטל את יום השבת כיום המנוחה, ושהתשלום הניתן לעובדים יבוטל. אין אחד שמציע כאן להתייחס ליום השבת כאילו זה יום רגיל, לא בתחום יחסי העבודה, ולא בתחום אחר.
אני אומר בצורה החדה והברורה ביותר, אני חושב שכל אחד ייעשה בחייו הפרטיים מה שהוא רוצה לעשות, אבל הגופים הציבוריים חייבים לדאוג כמה שיותר שלא לעבוד בשבת אלא אם כן אין ברירה, והעיקרון השני והוא חד בדיוק כמו העיקרון הראשון במקום שבו אין ברירה ובאמת אין ברירה, הכרחי ובאמת הכרחי, שם ניתנים היתרים בשבת, אנחנו מחויבים לכך ואנחנו נמשיך לפעול בדרך הזו. כאשר ייעלו הדברים הקשורים לעבודות בשבת, יתברר שרוב רובן של העבודות אם לא כולן, פשוט לא היו נחוצות, ולא היה צורך לעשות אותן בשבת.
ח"כ נורית קורן (ליכוד):
חייבים לשמור על הסטטוס-קוו כפי שהיה עד עכשיו, ולהמשיך אותו. עבודות דחופות צריכות להיעשות, הזימון הזה של האופוזיציה את המליאה בפגרה, זהו ספין תקשורתי, לא יכול להיות שעל הדבר הכי קטן תעשו ספין תקשורתי.
ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה):
טוב שראינו מי בא לשמור על השבת. ביקורתי היא כלפי התקשורת שבמקום לבוא ולחזק את התחבורה הציבורית, באים ומדברים בשם השבת. נכון השבת היא כלי ביטחוני ממדרגה ראשונה, ואומרים זאת הנביאים שאומרים שבלי השבת, העם היהודי ייחרב. אבל, תתייחסו לתחבורה הציבורית. בשם נושא השבת אני רוצה להודות לכם, ובשם התחבורה הציבורית אני רוצה לבוא ולומר צבועים אתם שאתם לא מעלים את נושא התחבורה הציבורית.
ח"כ דוד ביטן (ליכוד):
היום התחילו עבודות ברכבת, 8 ימים, סגרו בדיוק את אותם המקומות שסגרו קודם. לא ראיתי עיתונאים שעומדים ברכבת ומראיינים חיילים שצריכים לנסוע, או אנשים שצריכים לנסוע לעבודה. האופוזיציה והתקשורת העצימו את מה שקרה באותו יום את מה שקרה על מנת לפגוע בליכוד ולהפיל את הממשלה. מי שהשקיע בתחבורה הציבורית עשרות מיליקדים זה הליכוד והממשלה בראשות הליכוד. אפשר למצוא פתרונות, ולא ייתכן שהרכבת עושה עבודות נוחות בשבת.
ח"כ משה גפני (יהדות התורה):
עם כל הסיפור הזה של הערך של שבת, האם הערך של שבת לא קיים בכלל. למי מספרים את הסיפורים האלה? האם שר התחבורה צריך לבוא עם 20 עבודות בשבת, ולהגיד שאנחנו לא נכנענו למי שלחץ עלינו, המציאות הזו שהכל ייפתח בשבת, הרי יש מדינות בעולם שאין בהם שבת, מתי ייעשו את העבודות האלה.
ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה):
הוויכוח האמיתי הוא כדי שאנחנו נדע את האמת. האם אנחנו בהנחת יסוד רואים את השבת כשבת שיקרה לנו, או כפי שייתברר, לכל מי שישב בנושא והתוודע מתוך 20 עבודות, 17 עבודות לא היו צריכות להיעשות לשבת. האם משרד התחבורה רואה את השבת כיום חשוב?
ח"כ מיקי מכלוף זוהר (ליכוד):
בבחירות האחרונות המחנה הציוני הבטיחו למפלגות החרדיות את כל מבוקשן, כולל וויתורים בנושאי דת ומדינה, בתמורה למה וויתורים לפלסטינים. למזלנו החרדים לא הסכימו, אבל אותם וויתורים שהמחנה הציוני היה מוכן לעשות מוכי את הצביעות לה אנו עדים כיום. גם יאיר לפיד הבין את זה ועושה מאמצים כבירים להתחבר לחרדים. למה? כי הוא יודע שהוא חייב את החרדים אם הוא רוצה להקים ממשלה. אבל, כולנו, מגיעים לכנסת ועושים סומפוזיון שלם, מבלי שאנו יודעים את המטרה האמיתית, הקמת ממשלת ימין לטובת הקמת ממשלת שמאל.
ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני):
אי אפשר לתפוס את החוצפה והפחדנות מצד ראש הממשלה ושר התחבורה שהעזו לא להופיע היום לדיון הזה, ועוד יש פער זמנים בין האירוע לדיון, אז אפשר לפנות זמן. העובדה שהם לא התייצבו כאן, היא פשוט בושה וחרפה. אלפי אזרחים שנתקעו בלי דרך להגיע לעבודה, לצבא, קשישים שלא יכלו להגיע לקופת החולים שלה. וויכוח פוליטי שבשביל וויכוח פוליטי, עצרו את כל המדינה.
הדבר שהכי לא ברור מכל הדיון הזה, עוד לא הצלחנו לשמוע מהי עמדת הממשלה, מה חושב בנימין נתניהו, אוכל שרצים, שמעסיק חשמלאים ביום כיפור, מה הוהא חושב על סוגיית השבת. אני רוצה לשמוע את החזון שלו לגביה.
ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה):
הנושא הוא לא באמת השבת. הנושא הוא איך מפילים את ממשלת נתניהו, אני לא זוכר שכשהסתדרות או מאן דהו השבית את הרכבת, בגלל דברים חשובים, אז הייתה זעקה כזו מן האופוזיציה. אפשר היה להשבית את הרכבת בגלל דברים חשובים. אנחנו לא נכריח אתכם לשמור שבת, אבל אנחנו לא ניתן לכם להפוך אותה ליום חול.
ח"כ רחל עזריה (כולנו): מה שקרה עם הרכבת בשבת, זהו אחד הדברים העצובים שקראו לאחרונה. השבת היא דבר משותף לאשכנזים, מזרחים, חילונים, דתיים. משום מה ברגע שמגיעים לשבת רבים על זה, אני הייתי סגנית ראש העיר ירושלים בתקופה הכי נוראית שראינו, ואז ראיתי אנחנו חייבים הסדרה חדשה, ולקיים דיון, איך אנחנו רוצים שיום השבת ייראה. החברה חייבת להפוך לבוגרת יותר, כדי שלא יהיה מאבקים פוליטיים כל פעם שבית עסק נסגר, או נפתח, או כל פעם שיש עבודות ברכבת.