סקירת תגובות פוליטיקאים להחלטת בגצ להכיר בגיורים קונסרבטיביים ורפורמיים לצורך חוק השבות

ביום 1.3.21 הכריע בג"ץ ברוב חברים, לאחר 15 שנות דיונים בתיקים האמורים, כי גיורים של בתי הדין הרפורמיים והקונסרבטיביים בישראל יוכרו לצורך חוק השבות ובכך פסיקה זו מצטרפת להחלטות קודמות של בית המשפט כי יש לרשום מתגיירים ישראלים בבתי הדין הרפורמיים והקונסרבטיביים כיהודים במרשם האוכלוסין, וכי יש להכיר בגיורים של בתי אלה שנעשו בקהילות מוכרות בעולם לצורך חוק השבות. להחלטה הגיבו חברות וחברי כנסת ומועמדים לכנסת משלל המפלגות על הקשת הפוליטית"

יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן כתב:

"אני מברך את בג"ץ על ההחלטה ההיסטורית. ישראל ביתנו תמשיך להלחם נגד הכפייה הדתית ותשמור על צביונה של מדינת ישראל כמדינה יהודית, ציונית וליברלית".

יושב ראש האופוזיציה ויו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד:

"מברך על פסיקת בג״ץ בנושא הגיור. ישראל צריכה להשוות באופן מלא את זכויות כל זרמי היהדות – אורתודוקסים, רפורמים וקונסרבטיביים. כולנו צריכים לחיות פה יחד מתוך סובלנות וכבוד הדדי. ממשלה שפויה תשים קץ למצב שבו דווקא ישראל היא הדמוקרטיה היחידה בעולם שבה אין חופש דת ליהודים".

שר הפנים ויו"ר מפלגת ש"ס, אריה דרעי, אמר:

"החלטת בג"ץ להכיר בגיורים רפורמים וקונסרבטיביים מוטעה, מצערת מאד ותגרום מחלוקת וקרע קשה בעם. אני מתחייב לתקן את החוק כדי שרק גיור על פי ההלכה יהיה מוכר במדינת ישראל".

סיעת ש"ס הוציאה תגובה רשמית להחלטה וכתבה כי מדובר בפגיעה אנושה בצביונה היהודי של המדינה והרס הסטטוס קוו:

"ההחלטה מהווה ביטוי לניתוק החמור של שופטי העליון מרוב העם בישראל, שמאמין במדינה יהודית ורוצה לשמור על היהדות על פי המסורת הנהוגה מזה אלפי שנים. ש"ס תתמוך בחוק שיבטל את ההחלטה ובחקיקת פסקת התגברות שתמנע מבג"ץ להתערב שוב בנושא".

יו"ר ועדת החוקה ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) מסר:

"פרסום ההחלטה בעת הזו היא התערבות בוטה במערכת הבחירות לצורך הזנת הקמפיינים של צד מאוד מסוים במפה הפוליטית. אין פוליטיקאים גדולים יותר משופטי בג"ץ, הגיע הזמן לצמצום האקטביזם של ביהמ"ש בקביעת סדר היום במדינת ישראל".

יו"ר הקואליציה ח"כ מיקי זוהר (הליכוד):

"‏החלטת בג״ץ שערורייתית, היא עוד תביא עלינו אסון! כל אדם ברחבי העולם, ייגש לרב רפומי ויקבל אישור לעלות ארצה בתוך 30 ימים. ברור שבתוך זמן קצר, ישראל כבר לא תהיה יהודית ודמוקרטית. היום יותר מתמיד הציבור חייב להכריע מי ינהל את המדינה, אנחנו או בג״ץ. מפתיע שלפיד מוחא כפיים על ההחלטה?".

ממפלגת העבודה:

"מפלגת העבודה בראשות ח"כ מרב מיכאלי מברכת את החלטת בית המשפט העליון, מפלגת העבודה תמשיך במאבקיה למען חברה פלורליסטית ושיוונית, המכירה בכל הזרמים ביהדות. לא בכדי, הרב גלעד קריב שהיה בין מובילי המאבק בעשרים שנה האחרונות נמצא בצמרת רשימת המפלגה לכנסת ישראל. בזכות מאבקו של הרב קריב ושותפיו, אזרחים ותושבים רבים החיים בישראל יוכלו להירשם כיהודים".

יו״ר מרצ, ח״כ ניצן הורוביץ:

״דרעי, בנט, ליצמן, סמוטריץ׳ ושאר הכופים: אין לכם מונופול על היהדות. ומעכשיו גם אין לכם את המפתח היחיד לכניסה לישראל״.

יו"ר סיעת מרצ, ח"כ תמר זנדברג הגיבה גם היא ואמרה:

"ההחלטה מבורכת וחשובה. הגיע הזמן שישראל תשתחרר מכבלי מונופול הרבנות שמתנהלת על פי זרם דתי צר, ותקבל בזרועות פתוחות גם את מי שבחרו להצטרף ליהדות דרך הגיור הרפורמי והקונסרבטיבי. ליהדות גוונים רבים – ישראל היא ביתם של כל היהודים ולא מדינת הלכה".

יו"ר ימינה ח"כ נפתלי בנט :

"פעם נוספת בג"צ מתערב בהחלטות הממשלה ושוכח את תפקידו. ההכרה של מדינת ישראל בגיור תיקבע על ידי נציגי העם שנבחרו באופן דמוקרטי, ולא על ידי משפטנים. מתווה ניסים היה ונשאר הדרך הנכונה להסדיר את סוגיית הגיור בישראל. נדאג למסד בחוק את הליכי הגיור."

יו"ר מפלגת הציונות הדתית, ח״כ בצלאל סמוטריץ׳ כתב:

"הערב הזה פחות טוב אחרי פסק הדין שניתן היום בבית המשפט העליון שמכיר למעשה לראשונה מאז קום המדינה בגיורים רפורמים. פסק הדין הזה הוא שערורייתי כי בג"ץ נכנס למגרש לא לו. אף אחד לא הסמיך אותו לקבל הכרעות בשאלות ערכיות מהותיות הנוגעות לליבת הזהות של מדינת ישראל. בדמוקרטיה מכריעים בוויכוחים ערכיים ששנויים במחלוקת ציבורית במגרש הדמוקרטי. בג"ץ לקח חרות שוב ושוב לדרוס את הכנסת והממשלה, לדרוס את העם ולקבל החלטות שנוגעות באמת לליבת הקיום שלנו. זה בסדר שיש מחלוקות ולכן נתווכח ונכריע כמו בדמוקרטיה. לא יכריעו בזה 15 שופטים שדורסים ברגל גסה את הכנסת, הממשלה וריבונות העם ופוגעים פעם אחר פעם בזהותה היהודית של המדינה".

ח”כ אוריאל בוסו, ש"ס:

“הכרה בגיורים רפורמים וקונסרבטיביים היא עוד פרק של ניתוק מוחלט מהמסורת והיהדות וכל מה שביניהם. עם ישראל חזק מכל החלטה שמנסה לקעקע את הזהות שעליה נלחמנו ונלחם”

הודעת ח”כ משה גפני והשר יעקב ליצמן, יו"ר יהדות התורה:

“החלטת בג”צ להכיר לראשונה בגיור רפורמי וקונסרבטיבי בישראל הינה הרת אסון למשמעות המונח מדינה יהודית. במשך כל הדורות ידע עם ישראל להכיר בדתו ובאמונתו ללא זיופים וחיקויים, וכך זה יימשך גם לעתיד.

איתמר בן גביר, יו"ר עוצמה יהודית אמר:

"בג"ץ הפך להיות הבית של התנועה הרפורמית ומקעקע את הזהות היהודית של מדינת ישראל. פסק הדין החמור שפורסם היום פותח פתח מסוכן שיאפשר למחוק את הרוב היהודי במדינה ולהפוך אותה למדינת כל אזרחיה. בבחירות הקרובות עם ישראל יצטרך להכריע בין ממשלת ימין שתחוקק פסקת התגברות, תערוך רפורמה במערכת המשפט ותשמור על זהותה היהודית של המדינה – לבין ממשלת שמאל מסוכנת שתאפשר לבג"ץ להמשיך לשלוט הלכה למעשה ולמחוק כל סממן יהודי במדינה".

מפלגת הציונות הדתית:

"מדובר בפסיקה מסוכנת לעתידה של מדינת ישראל כמדינה יהודית. בג״ץ ממשיך לרמוס ברגל גסה את זהותה היהודית של מדינת ישראל וממשיך לפעול באופן אקטיבי ולא דמוקרטי כשלוחה של ארגוני השמאל ע״מ להפוך את מדינת ישראל למדינת כל אזרחיה".

מפלגת תקווה חדשה:

"פסק הדין של בג״ץ הוא תוצאה של חוסר יכולת קבלת ההחלטות של ממשלת נתניהו במשך למעלה מעשור בנושא, המאפיינת את התנהלותה בכל התחומים. וועדת נסים, שמונתה ע״י נתניהו, הציעה מתווה הגיוני לפתרון – אך גם לאחר המלצותיה נתניהו נמנע אפילו מדיון ומקבלת החלטות בנושא. עתה נלמד את פסק הדין והשלכותיו".

שר הדתות יעקב אביטן (ש"ס):

״העם היהודי לא מכיר ברפורמים ולא בגיורהם המגוחכים. במשך אלפי שנים שמרו היהודים על יהדותם על פי ההלכה וזה מה ששמר עליהם לאורך כל הגלויות. אבסורד לגלות שדווקא במדינת היהודים קמים שופטים ובמחי החלטה אומללה אחת שומטים את הקרקע מתחת למדינה היהודית. אבל זה לא יעזור להם. ש״ס שמובילה את דגל המדינה היהודית תוביל בכנסת הבאה חוק שיבטל את ההחלטה ותשאיר את הסטטוס קוו על כנו״.

הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה הרפורמית ומועמד לכנסת מטעם מפלגת העבודה:

"בית המשפט העליון הגן בפסק הדין שלו על ערכי היסוד של מדינת ישראל כמדינת העם היהודי כולו וכמדינה דמוקרטית המחויבת לחופש דת ומצפון של אזרחיה. פסק הדין הוא בשורה של ממש לציבור הישראלי, ליהודי התפוצות ובמיוחד לאותם אזרחים ותושבים ישראלים המבקשים להשלים את מסעם אל חיק העם היהודי. פסק הדין אינו כופה דבר על הרבנות הראשית או על קהילות אורתודוכסיות אך הוא קובע את מה שהיה צריך להיות מובן מאליו: מדינת ישראל, כמדינת העם היהודי, צריכה לכבד את כל הזרמים והחוגים בעם ישראל באופן שווה וללא אפליה"