מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק-יסוד: ישראל – מדינת הלאום של העם היהודי של ח"כ אבי דיכטר וקבוצת חברי כנסת, ברוב 62 תומכים מול 55 מתנגדים.

היום, חמישי 19.07.2018 לפנות בוקר בתום דיון ממושך ולאחר דחיית כל ההסתייגויות, מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק-יסוד: ישראל – מדינת הלאום של העם היהודי של ח"כ אבי דיכטר וקבוצת חברי כנסת, ברוב 62 תומכים מול 55 מתנגדים ושני נמנעים.

ראש הממשלה בנימין נתניהו (הליכוד): "זהו רגע מכונן בתולדות הציונות ותולדות מדינת ישראל. 122 שנה אחרי שהרצל פרסם את חזונו, קבענו בחוק את עקרון היסוד של קיומנו. ישראל הא מדינת הלאום של העם יהודי, שמכבדת את זכויות הפרט של כל אזרחיה. ובמזרח התיכון רק ישראל מכבדת את הזכויות האלו. כשאני מדבר בעולם, אני חוזר ואומר שזוהי המדינה שלנו, מדינת היהודים. בשנים האחרונות יש מי שמנסה לערער על כך. ובכך לערער את יסודות קיומנו. לכן חוקקנו היום בחוק שזהו ההמנון שלנו, זוהי השפה שלנו, וזוהו הדגל שלנו. תחי מדינת ישראל".

יוזם החוק, ח"כ אבי דיכטר: "לפני 121 שנה הציג בבאזל חוזה המדינה את ההצעה שעולה היום בכנסת – בית לאומי מדינת הלאום היהודי. שתי מילים שחוזה המדינה לא יכול היה אז לומר: "חוק יסוד" כי לא הייתה אז מדינה. ארבע שנים לאחר מכן – לפני 117 שנה כתב הרצל ביומנו 'כשתקום המדינה ביום מן הימים יראה הכל קטן ומובן מאליו'. מאז שהתחלתי לקדם את החוק, נאמר לי שהוא מובן מאליו אבל אי אפשר היה להחמיץ את הדברים של הרשימה המשותפת 'אנחנו ננצח – היינו לפניכם ונהיה כאן אחריכם'. החוק הזה הוא התשובה החדה למי שחושב כך. כל שתוכלו לעשות זה להיות כשוויון מיעוטים ולא כשוויון לאומי. שום מיעוט לא יוכל להכריז ולשנות את סמלי המדינה. חוק היסוד הזה לא פוגע בשפה הערבית ולא פוגע בשום מיעוט – זה פייק ניוז. ישראל איננה מדינה דו לשונית ולא הייתה כן. ישראל מדינת הלאום של העם היודי ומבטיח את הרוב בלי לפגוע במיעוט – נוספה היום בחוק מחויבות לעשות למען האזרחות גם אם אינם יהודים".

שר התיירות ח"כ יריב לוין (הליכוד): "אנחנו ברגע היסטורי ומכונן בתולדות ישראל – חוק היסטורי ומשמעותי. אינני בא בטענות לרשימה המשותפת אבל אינני יכול לקבל את ליקוי המאורות הנורא שיש למפלגות שמאמינות באתוס הציוני ויש לחלקם זכויות היסטוריות בתקומת ישראל שלא תומכות בחוק הזה. המחנה הציוני יושבת תחת דגלה של תנועה של מייסדי המדינה ובראשם ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון. אמרו כאן בצורה כנה, חברי העבודה: האם אתם חולקים על מימוש הזכות של ארץ ישראל לעם היהודי? היא לא מדינת הלאום שלנו? הדגל שלנו לא מקובל עליכם? לא הייתה עוד כזו הפנית גב של תנועת העבודה לערכי היסוד של התנועה הציונית. זה חוק שמחזק את זהותה היהודית של המדינה – את העלייה ואת כל הערכים שבזכותם מדינת ישראל קמה לתפארת".

 

יו"ר הוועדה המיוחדת שהכינה את החוק, ח"כ אמיר אוחנה (הליכוד): "זהו רגע שייזכר בתולדות העם היהודי – אנו מניחים את אחת מאבני היסוד של קיומנו שהיה אמור להיות מקום המדינה אך עבר כהחלטה מאחת לשנייה. אנו מנסחים בחקיקת יסוד את העקרונות הציונים המרכיבים את המדינה ואת ערכי ההתיישבות היהודית.  אחרי 200 שנות גלות, יש לנו בית. צאו כבר מהגלות – יש לנו בית לאומי והוא שלנו ומותר גם לנו שנגיד 'שלנו היא' לא בלחש אלא בגאון. זו איננה מדינה דו לאומות ולא דו לשונית ולא דו בירתית – זו מדינת הלאום האחת של העם היהודי ושפתה היא עברית ובירתה היא ירושלים. המתנגדים של החוק מהסיעות הערביות הגונים שמודים כי הם היו גם נגד מגילת העצמאות ואפשר להבין לליבם. ז'בוטינסקי הבין גם לליבם ואמר 'אייני מכחיש שממילא יעשו ערבי ישראל למיעוט בארץ ישראל אבל אני מכחיש שיש בכך משום צרה מבחינתם ואין זו צרה לאומה שיש לה מדינות רבות".

 

ח"כ תמר זנדברג (מרצ): "התחושה שבתוך שעות מדינת ישראל רוצה לשנות את אופייה ולא לטובתה. בכל ההחלטות של מדינת ישראל עומד איש אחד בצלאל סמוטריץ. יצביעו כאן על חוק יסוד שאין אחד ששלם אתו בבניין הזה וזה יקרה כי ראש הממשלה חייב הישג לפני שיוצא לבחירות. זה רגע מביך ומביש שמה ששולט כאן זו הקומבינה הפוליטית. אבל יש תקווה, רק היום אנו עדים למחאה האזרחית והציבורית שהחוק הפנדקאות הצית והיא מקור לגאווה מאוד גדולה וגם חוק לאום זה שאנו מצביעים נמצא את הדרך לבטל".

 

ח"כ שלי יחימובייץ' (המחנה הציוני): "אין מי שמאמין שהלאום ומדינת ישראל מעניינת אתכם. בעולם שדוהרת קידמה ונאורות – כאן הולכים אחורה ומבחינתכם מי שקורא את מגילת העצמאות הוא בוגד. שווין זכויות הוא קללה. החזון של מגילת העצמאות שכולו גדלות הנפש ואהבה באה כשהיינו הכי שברירים ומדינות ערב קמו לכלותינו ולא היה מספיק כסף להקים מדינה – ומתוך חולשה זו יצא מסמך עם חזון. היום אנו עשירים ויש שגשוג ופריחה וצבא חזק ודווקא מתוך החוזק והעוצמה הכלכלית והצבאית נולדת נאמנות בזויה ופחדנית השונאת את האחר".

 

ח"כ סאלח סעד (המחנה הציוני) : "מצפוני לא מאפשר לי להיות בבית החולים שהחוק הגזעני עולה. חוקי נירנברג שללו את היהודים וקבעה שרק אנשים ממוצא יהודי להם זכויות. האם לא למדתם שום דבר מההיסטוריה? אתם שנרדפתם על רקע אתני ראוי שלא ישכח זאת. המיעוט בישראל סובל מאפליה בכל תחום – תכנון בניה, תרבות, ספורט , חינוך ועוד – חוק זה הוא חבית חומר נפץ שעומדת להתפוצץ בפני מדינת ישראל. די לשסעים . די עם הגזענות".

 

ח"כ יואל חסון (המחנה הציוני): "איזה ניר אנחנו צריכים כדי שנדע או נרגיש או נבין שזאת מדינת היהודים. האם אנחנו צריכים חוק לאום רק כדי להגיד שהעברתם משהו. זה עושה את מדינת העם היהודי? מדינת ישראל היא מדינת העם היהודי בזכות ההיסטוריה ולא בגלל הנייר. זה מסמך של חולה… של חוסר ביטחון . מה היה יותר פשוט מלקחת את מגילת העצמאות ולאשר אותה בחוק".

 

ח"כ בני בגין (הליכוד): "זו איננה החלטה שציפיתי מהנהגת הליכוד. לפני 7 שנים הצעתי המקורית זכתה דווקא לתמיכה אבל חלפו 7 שנים, באו שנים אחרות, השתנו העיתים ושלילתה של הצהרה גלויה המחייבת שוויון זכויות לאזרחים, נחשבת היום כאילו איננה נוגדת את מה שכתוב במפורש בסמליל הליכוד – מפלגה לאומית ליברלית, ולמדנו שאין להפריד בין שני המושגים האלה, להפך, הם מהווים מיזוג ואת שניהם צריך להביא לידי ביטוי. לאומיות שאיננה מקפידה על איחודה עם זכויות האדם על זכויות האדם, מתדרדרת ללאומנות. היזהרו חברים מהניתוק הזה. אם איננו מצליחים בפעם הזאת לעשות טוב, לפחות נסור מרע. מה ששנוי עליך לא תעשה לזולתך, זה כל כך פשוט. בהצעה הזו נעשה ניסיון לנגוס נגיסה גסה מעבר ליכולת הבליעה של חברי הכנסת, ובנוסח הראשון היה קשה לבליעה גם על חברי הקואליציה ולכן חלו בו שינויים שכשלעצמם הם חיוביים. שני סעיפים פוגעניים הוסרו, נותר הסעיף של השפה הערבית ועליו הגשתי הסתייגות. בתנאים שנוצרו לא אתנגד לחוק אך גם לא אוכל לתמוך בו."

 

ח"כ ציפי לבני (המחנה הציוני): "כששאלתי חברי כנסת מהקואליציה למה הם לא מביאים את אותו חוק שאנחנו יכולים להתאחד סביבו מאה חברי כנסת, הם הסתכלו עלי בחיוך ציני ואמרו שנתניהו רוצה את החוק בשביל לריב, אחרת איך ידעו שהוא יותר לאומי מיכם? מה יצא לנו מיזה שתתמכו? זו השיטה."

 

ח"כ יעל גרמן (יש עתיד): "התנועה שבאה בשמו של ז'בוטינסקי מציבה בפנינו חוק שאין בו שוויון, אין אזכור בכלל לכך שאנחנו מדינה יהודית ודמוקרטית. לא פלא שהיום העברנו את חוק הפונדקאות ועכשיו את חוק הלאום, שני חוקים שהאחד הוא יוצא הפועל של השני".

 

ח"כ אילן גילאון (מרצ): "המשותף לכל החוקים האלה זה או אצבע בעין או להתריס או שחיתות לרפד את השלטון המושחת. אני מאמין שמדינת ישראל היא מדינתו של העם היהודי ושל כל אזרחיה שחיים בה, כך צריך להגדיר אותה ולא בשום אופן אחר. ואני מבין שעד שחווית השחרור הלאומי של העם השכן העם הפלשתיני לא תתממש שום דבר לא יתממש".

ח"כ בני בגין (הליכוד) וח"כ אורלי לוי אבקסיס נמנעו מההצבעה.
ח"כ אכרם חסון וח"כ חמד עמאר (ישראל ביתנו) הצביעו נגד הצעת החוק.
ח"כ ציפי חוטובלי (הליכוד) לא נכחה בהצבעה, בשל חופשת לידה.
 

לצפייה בנוסח של הצעת החוק אשר אושרה יש ללחוץ כאן