ישיבת ועדת הכנסת בנושא חלוקה ופיצול הצעת חוק התכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2021 ו-2022), התשפ"א-2021 לשם הכנתה לקריאה השנייה והשלישית

ביום ראשון (12.09.2021) התקיים מרתון דיונים בוועדת הכנסת שעסק בהעברת דיוני חוק התקציב וחוק ההסדרים לוועדות הכנסת השונות. כחלק מהדיון, הועבר פרק ייעול מערך הכשרות בחוק ההסדרים לוועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים בראשות ח"כ יוליה מלינובסקי.

במהלך הדיון בוועדת הכנסת התבטאו חברי כנסת בנושא הרפורמה:

ח"כ יצחק פינדרוס (יהדות התורה): "הרפורמה היא סכנת נפשות, זה מסוכן מתן כהנא לא מבין בזה. זה מסוכן ! זה מסוכן ! אני לא רוצה לסכן את הילדים שלי אם לא יאכלו כשר במדינת ישראל יהיו פיגועים, אנשים ימותו. אתה מסכן את עם ישראל…הסיבה שזה גומר את הכשרות, ברגע שאתה לוקח לרבני הערים את הסמכות, יתנו את הכשרות על בסיס כלכלי. באזורי הפריפריה אף אחד לא ירוץ לתת כשרות. היום הכשרות המינימלית זה שירות ממלכתי וברגע שזה יהיה תאגידי השיקולים יהיו כלכליים ואזרחים ייפגעו."

בהמשך הגיב ח"כ פינדרוס לח"כ יבגני סובה ואמר: "500,000 הגויים שהבאתם לפה לא צריכים להיות פה. אתם לא מבינים מאיזה זכות היהודים פה."

ח"כ אבי מעוז (הציונות הדתית): "מערכת הכשרות נבנתה בעמל רב ויש בה ליקויים שיש לתקן אותם. אני בעד לתקן את התיקונים במערכת הכשרות. לרפורמה אין שום השלכה תקציבית או כלכלית…יש פה ניסיון ללכת על הראש של הרבנות הראשית ורבני הערים וליצור מערכת שיכולה לעקוף את הרבנות הראשית ולתת כשרות בעצמה. מה שהשר מתן כהנא מציע זה לבטל את סמכותה של הרבנות הראשית הלכתית. ולאפשר לכל שלושה רבנים לפסוק הלכות ולתת כשרות בעצמם, זה פתח להרס הרבות הראשית. אני נכון לדיין על ייעול מערך הכשרות אך אין זה קשור לחוק ההסדרים. נכון לדבר על איכות הכשרות ומי אחראי לספק אותה."

ח"כ מיכאל מלכיאלי (ש"ס): "אני הולך לדבר לחברי בקואליציה, אני רוצה שתבינו באמת שלכם על מה אתם הולכים להצביע. הכותרת היא ייעול מערך הכשרות, כאדם שצורך כשרות ואתם שאני מאמין שרוצים שהמדינה תישאר יהודית וחלק מן הקריטריונים של מדינה יהודית זו צריכה של מזון כשר. אם אנחנו נמכור פה חזיר באמצע תל אביב בכמויות ובמזנון הכנסת יאכלו חזיר זה לא מדינה יהודית."

ח"כ שרן השכל (תקווה חדשה): "צריך לעשות סדר, לתת אופציות אחרות. הרפורמה הזאת תיצור עוד יותר כשרויות ועוד יותר מסעדות כשרות, יהיה לאנשים אפשרות לאכול כשרות אמיתית."

ח"כ מלכיאלי על דבריה של ח"כ השכל: "זה שצריך לייעל את מערך הכשרות אנחנו אומרים כבר שנים. היו הצעות חוק בדבר הזה ותמיד משרד האוצר חסם אותנו. כשרות על פי שולחן ערוך יש לה קריטריונים ברורים. לפי הרפורמה החדשה כל אחד יוכל להקים מערך כשרות על פי הקריטריונים של הרבנות אך לתאגיד יהיה יכולת להתנגד לקריטריונים. כל אחד יוכל לתת כשרות למשל גלעד קריב ועוד שני חברים בכוונה אני מביא את הדוגמאות האלה יוכלו להקים מערך כשרות. יהיו עסקנים שיקימו מערכות כשרות, אתם מקלקלים יותר מהקיים. יש כאן הצעה שכל מהותה מסע נקם. הרפורמה מטילה חורבן על הכשרות של עם ישראל. "

ח"כ יעקב אשר (ש"ס): "אני רוצה לדבר על התהליך, בואו ניקח גוף לדוגמה: בית המשפט. כמה עוולות קורות שם לצערנו, כמה המתנה של אנשים בגלל חוסר ייעול של המערכת? יש גוף ממלכתי שנקרא בית המשפט אתם יכולים לאהוב אותו או לא לאהוב אותו אבל יש לו את הסמכויות שלו. יש גופים שיחליטו מה כשר ומה לא שנקרא הרבנות והוא הבררת מחדל. אתם עושים תחרות מי יותר ייקר. יש דברים שהם בסיס. נדרשים תיקונים בתוך המערכת אך אין להוקיע אותה לגמרי."

ח"כ אורי מקלב (יהדות התודה): "מחיר הכשרות יעלה מכמה סיבות: מי משלם משכורות למשגיחים? היום זו אגרה אחידה לכולם. לא רבני העיר קובעים יש אגרת כשרות. בשביל לתקן את הליקויים של רבני העיר לא צריך רפורמה צריך להנחות את מועצת הרבנות. תגדילו את הסטנדרטים בכשרות. ההלכה קובעת הפרדה בין גופי הכשרות שלא יכנסו אחד בשני. אם אחד לא טוב ואתה מביא אחר, מה גורם ההרתעה? הבסיס בכשרות זה לתת לרב העיר את המורא מול הקצב, ספקי המזון והמסעדות. אין דבר יותר זול מזה שכל רב עיר אחראי על העיר שלו, הוא מכיר את האנשים, יותר זמינות ונגישות. הרפורמה באה להרוס, אתם תאבדו את האמון. היום אף אחד לא מחייב לקחת כשרות, אין עסק שחייב זאת יש דמוקרטיה במדינה. רק לדבר אחד יש חובה אל תכתוב כשר שזה לא כשר."