ח"כ שטרית בדיון על הנגשת מערת המכפלה: "אני לא אפסיק עד שתהיה הנגשה".

הבוקר, שני 4.1.2021 התכנסה ועדת החוץ והביטחון בראשות ח"כ צבי האוזר (דרך ארץ) לדיון בנושא סטאטוס קידום הנגשת מערת המכפלה.

הוועדה עסקה בבניית מעלית לצורך הנגשת האתר ההיסטורי והדתי לבעליי ובעלות מוגבלויות, ובהשלכות הבנייה באתר והנגשתו.

יו"ר הוועדה, ח"כ צבי האוזר (דרך ארץ) פתח את הדיון ואמר:

"זהו דיון רביעי בחצי שנה האחרונה בנושא הנגשת מערת המכפלה. בתור מזכיר ממשלה אני יכול להעיד שהנושא עלה על שולחן המשלה כבר לפני עשר שנים והוא עדיין מתנהל לאיטו. מקווה שמישיבה זו נצא עם בשורה. מערת המכפלה הוכרזה כאתר מורשת לאומי ולכן חשוב לדעת כיצד זה יתבצע בפועל. יש לנו אחריות לדעת מראש מהו התכנון של אותה ההנגשה. מערת המכפלה זה מקום עם פוטנציאל אסטרטגי לאומי ויש חשיבות שההנגשה תיעשה תוך שמירה על הנראות של מערכת המכפלה שתיוותר כבתחילה. יש תפיסות בעולם של שימור שיכולה לייצר מבנה מודרני מנוגד מאוד למבנה העתיק ויש תפיסה של כמה שיותר השתלבות והתערבות מינימליסטית. כגורם מפקח בנושא, עלינו לבדוק שלא תהיה כאן בכיה לדורות".

ח"כ קטי שטרית (הליכוד) טענה:

"מי שחושב במנהל האזרחי שאני ארפה – טועה. מי שחושב שההנגשה לא תצא לפועל – טועה. אני לא אפסיק עד שתהיה הנגשה. הנחישות וההתמדה שלי בנושא לא יגרעו ולו באחוז קטן. מינהל האזרחי ומשרד הביטחון לא מבצעים את מה שמוטל עליהם. הכסף ישנו ויש לעשות זאת. מקווה שזו תהיה הישיבה האחרונה בנושא ותבוא הבשורה לעם ישראל".

ח"כ יצחק פינדרוס (יהדות התורה) אמר:

"כמעט חמישים  שנה מתנהל הטירוף הזה במדינת ישראל. בירוקרטיה זהו דבר ידוע ומובן גם לפעמים אבל כאן זה מוגזם בכל קנה מידה. יש מינהל אזרחי שמנהל מדינה במקביל מעבר לקו הירוק. במקום שמרד ממשלתי יבוא ויבצע אנחנו נגררים עם בירוקרטיה מוגזמת. מדובר בשירות בסיסי ומקווה שהנושא הזה מאחורינו. זה מזכיר לנו שוב שמתנהל מנהל אזרחי שמנהל מדינה שלמה".

ח"כ מתן כהנא (ימינה):

 "כשרוצים משהו במערכת הביטחון, יש התנהלות אחרת מהמוזיקה שנשמעת פה בדיון. אבי רואה ממשרד הביטחון היה יכול לבוא לכאן לדיון עם תאריכים ושמות של חברות מבצעות. העיסוק באסתטיקה של הפתרון, לא צריך להיות תלוי בנושא של הביצוע. אסור לתת להם פתח למילוט כדי שהנושא שוב יימרח".

ח"כ אבי דיכטר (הליכוד) אמר:

"לקבר רחל הגיעו באוטובוסים משוריינים ובשעוות מאוד מעטות. כשר לביטחון פנים קיבלתי החלטה להקיף את קבר רחל במיגוניות. מצדה גם הייתה מקום עלייה ליחיד סגולה, אבל מאז שהוחלט לבנות את הרכבל, זה נהיה מקום לכולם. זה הצורך גם במערת המכפלה. הסיפור הוא כבר בלתי נסבל. צריך ישיבה בשטח להבין איפה הכל הולך לקרות ולזרז את ההליכים בפועל".

ח"כ מיכל וונש קוטלר (כחול לבן) אמרה:

"מדובר על נשוא של זכויות אדם בצורה הפשוטה ביותר. מדובר על זכות שווה לכל מי שרוצה לפקוד את מערת המכפלה ולקיים חופש פולחן. לפעמים אנחנו נמנעים לפנות לדין הבין לאומי, דווקא פה חשוב ונכון להדהד את המסרים הללו".

מנכל משרד הדתות, עודד פלוס אמר:

"השתכנענו שמשרד הביטחון עשה את הדבר הנכון בתכנון. לפעמים מענים פונקציונליים פוגעים בחזות. כאן זה הכי מינימלי שיש. הנראות של מערת המכפלה תישאר. יש עוד דברים שמפריעים במערת המכפלה בגלל פתרונות לאפשר תפילה ליהודים – זה גם מציאות שלא אוהבים אבל זוהי הבחירה כדי לאפשר ליהודים להתפלל. הפגיעה הנופית היא מזערית ביותר וממש לא בר השוואה למה שקרה בקבר רחל. במערת המכפלה בידדו את האזור ולא חשים באלמנט ביטחוני אבל קבר רחל זהו סוג של מובלעת".

יו"ר הוועדה, ח"כ צבי האוזר (דרך ארץ) סיכם את הישיבה ואמר:

"רשמנו לפנינו שהנושא התקציבי פתור, אין כל מניעה תקציבית וזאת כבר התקדמות. בנושא המשפטי יש דיון שבוע הבא וכמובן ההליך כולו כפוף לביקורת שיפוטית. הוועדה נתנה דעתה על זירוז התהליך בכל מקום בו אפשר לזרז ולפעול במקביל ולא פעולה בטור. הוועדה בכוונתה לבקר במערת המכפלה לעמוד על הדברים בשטח ולהבין את התכנון מתוך מטרה לוודא ביצוע זריז ככל האפשר ושמירה על האינטרס הציבורי הכולל של הנראות והשתלבות בנאות קדומים. מדובר באייקון תרבותי ולאומי בעל חשיבות לאומית ואף עולמית".