ח"כ רויטל סוויד בדיון על הוספת איש דת לוועדות להפסקת הריון:"אתם עושים נזק לנשים. צאו לנו מהרחם."

היום (02.01.2017) התקיימה ישיבה סוערת בוועדה לקידום מעמד האישה בראשותה של ח"כ עאידה תומא סלימאן- זאת אור הצעתם של חברי הכנסת יהודה גליק (הליכוד) ועבד אל חכים חג'-יחיא (הרשימה המשותפת) להוסיף להרכב הוועדות להפסקת הריון איש דת יועץ. בדיון התבטאו חלק מחברי וחברות הכנסת בצורה חריפה כנגד ההצעה, והדגישו את הצורך במתן אוטונומיה לנשים, שאינן זוכות לה באופן מוחלט גם בפתחה של שנת 2017.

ח"כ עבד אל-חכים חאג' יחיא: אנחנו כאן בגלל גידול משמעותי במספר הפלות באוכלוסייה הערבית. החוק היום כיוונו למנוע הפלות ולכן הוקמה וועדה שבודקת מדוע נשים מפילות. העיקרון שלנו הוא שאנחנו רוצים לשמר הריון. זכותו של עובר שהגיע למצב יש בו נשמה ושהוא יכול לחיות, זכותו לחיות. יש הרבה נשים שמגיעות להפלה כי אחרי סקירת מערכות מודיעים להן שיש שמום מסויים וכמשפחה יש החלטה שלא לסבול. יש משפחות שיחליטו שאולי הם כן רוצים את הילד. יש אנשים עם מומים שהם גאונים. העובר משותף לשני ההורים- אני מבקש שיהיה איש דת בוועדה כדי שיהיה משקיף ומייעץ. אני מכיר את האוכלוסיה, רובם או שהם דתיים או שהם מסורתיים ויש להם זכות לשמוע את עמדת הדת. אני לא מבקש שהוא יהיה בעל קול. הוועדה קיימת כי המחוקק חשב שצריך לצמצם את המספר של ההפלות אחרת כל אישה יכלה ללכת לגניקולוג. עמדת אנשי הדת הם לא באים אומרם החלטה חד משמעית אבל הם יכולים לתת את דעתם.

ח"כ עאידה תומא סלימאן: הוועדה להפסקת הריון כולה מיותרת. ברגע שגמלה בליבה של האישה ההחלטה להפסיק את ההריון היא בודקת אם היא מתאימה לקריטריונים ואז היא פונה לוועדה. רק לאישה יש זכות על גופה ולהחליט מה היא עושה עם הגוף שלה. הגיע הזמן להוציא את הרחם של כולנו הנשים מהמאבק או הלאומני או הדתי או הפטריאכלי. אם לא היו רואים את הרחם של האישה ככלי במאבק הכוחני בכל הגישות האלו…הבית הזה עוד לא הגיע לשלב שיתן לנשים את האופציה לשלוט בגופן. בשנה האחרונה הוא אפילו סוטה לכיוון האחר לגמרי ואנחנו חייבות להיות ערניות לעניין הזה. כל ההצעות שמדברות על הדילמה שעוברת האישה ברור מאוד שהנשים עוברות את כל המחסומים עד להגעה לוועדה- היא סוף הדרך ולא התחלתה. לגבי הוספת איש דת- אני הייתי רוצה להגיע למצב שלא תהיה וועדה אבל אני חושבת שהוועדה אמורה להיות מייעצת ולא חורצת דין ולא מקבלת החלטות עבור האישה. זאת וועדה שצריכה להיות עם שיקולים מקצועיים ולא תונחה על ידי איש דת. 

ח"כ עליזה לביא: הצטרפתי לדיון כי לא יעלה על הדעת שבמדינה דמוקרטית תבוא החרפה למציאות הקיימת יש לנו וועדה ואנחנו מכירים את התפקוד שלה ורואים כמה נשים נאלצות לשקר או להשתמש בתירוצים מתוך הסעיפים היחידים שמאשרים הפסקת הריון. לבוא ולדרוש איש דת ישב בוועדה? אנחנו הולכים אחורה. הרי אנחנו על מה מדברים? זה מזכיר לי את הדרישה שלרבנות תהיה חוו"ד על כל חוק בכנסת. לאישה יש זכות על הגוף שלה ועל זה אנחנו צריכים לחזור ולומר בקו ברור וחד. למי זה רלוונטי להוסיף איש דת? זה רלוונטי לנשים דתיות והן יכולות לשמוע חוו"ד הלכתי הרבה לפני שהן מגיעות לוועדה והן לא צריכות את איש הדת. הן מכירות את הנסיבות, הן יודעות מה האפשרויות, הן אינטליגנטיות. לא נאנחנו צריכים לבוא ולאיים ולבוא ולהפחיד בשם הדת על הנשים. וועדה בירוקרטית של המדינה וזאת לא וועדה דתית, ואין לנו אפשרות ואסור לנו לעשות את זה. זה נגד החוק. הגיע הזמן לשנות את המציאות במדינה. אני מקווה שהחוק שאנחנו מקדמות יתקדם. צריך לשים את טובת האישה לפני הכל ולא לבוא ולהקשות על מי שבוחרת אחרת ממה שאתה חושב. אל תביא את הכפייה שלך למרחב הדתי.

ח"כ יהודה גליק: אין חיה כזאת במדינת ישראל אישה שרוצה לעבור הפלה ולא עוברת הפלה. אפילו אחרי ששינו את החוק והוציאו את הסעיף הסוציאלי פתאום גדל הסעיף של מחוץ לנישואין. הפלות נעשות בכמויות במכונים בלתי חוקיים. יש אולי קרוב ל40,000 הפלות בישראל- זה הכל הערכות ואין מספרים אמיתיים כי הרי מדובר בעברה פלילי. הוועדה הזאת שבמשך שנים מאשרת 99% מהבקשות סימן שהוועדה הזאת היא לכאורה מיותרת ולכאורה תבוא הצעת החוק של זהבה לבטל את הוועדה. אבל- אישה שמגיעה לעשות הפלה חובה חוויה אמוציונלית מאוד משמעותית לפעמים יש פה לחצים חברתיים כוחניים- נערה צעירה שמשפחתה לא מדברת איתה, אישה עם הריון לא רצוי יש לחץ מהבעל. האישה הזאת לא צריכה לעמוד מול בירוקרטיה היא צריכה כמה שיותר עטיפה ותמיכה והקשבה, מישהו שיקבל אותה ויבין אותה וילווה אותה. הוועדה הבוחנת צריכה להשתנות לחלוטין- אישה שמגיעה לא צריכה לפחד. אלא לקבל מישהו שילווה אותה כולל אופציה שעם זה שהיא הולכת לשקר, אולי מישהו יכול לסייע לה. לכן הצענו את מה שהצענו. אני מבקש- שתהיה חשיבה על שינוי אופי הוועדה שיהיו בה גורמים מלווים זה יכול להיות איש דת או פסיכיאטר כל מי שהאישה לא עומדת בפניו בפחד.

ח"כ איילת נחמיאס ורבין: יושבים פה שני גברים שמעולם לא ניסו להיכנס להריון ולא התאמצו להיכנס להריון. היום אני הבנתי שאני למעשה באחד מהניסיונות שלי להיכנס להריון הייתי צריכה ללכת לוועדה והיו אנשים טובים מסביבי דאגו שלא אגיע לשם. אני לא יכולה לדמיין שמישהו היה נותן לי עוד דחיפה קטנה כזאת…עם כל הכבוד זה קצת דומה לשיח על הטרדות מיניות- גברים לא יכולים להבין את זה. עם כל הכבוד לחכים חאג'-יחיא וגליק. צריך בהחלט ללכת לכיוון הזה של הצעת החוק של זהבה. אנחנו צריכות להבין שאם אנחנו דואגים לנשים- אז צריך לדאוג לדוגמה להקפאת ביציות לנשים. אני אומרת שתיתנו לנו להחליט מה אנחנו רוצות. את הבחירה כבר לא יקחו מאיתנו יותר.
  
ח"כ עיסאויי פריג': אני הבנתי שהדיון כונס כתוצאה מעלייה במספר הפניות לוועדה להפסקת הריון. אני רציתי לראות נציגי המגזר הערבי. אצלנו הערבים, כשאישה נכנסת להריון. הוועדות צריכות לעוף מהעולם, צריך לנצל את הדיון הזה לרוץ עם הצעות החוק של גלאון בעניין של חלוקה טריימסטרים- אם אנחנו רוצים לעזור במינימום לאיזה ולחברה אנחנו חייבים שמהדיון הזה כולנו נצא ברוח גבית ונעביר את הצעת החוק הזו. האישה הערבייה עברה כברת דרך בשנים האחרונות. התווספו לה אפשרויות רבות והיא רוצה לתכנן את החיים שלה. הרבה פעמים המצב הכלכלי לא מאפשר אמצעי מניעה או הפסקת הריון ואז צריך להתמודד עם העניין בדרכים אחרות. איש הדת בא להשפיל את האישה. יש לה איש דת ליד הבית בשכונה ואם היא רוצה היא תלך אליו.

ח"כ עמיר פרץ:  במשפט אחד- דינה של ההצעה הוא לרדת מסדר היום. היא מחזירה אותנו למקומות חשוכים ואין לה מקום בנינו. כל אישה מוצאת לה את הדרך להתייעץ. איש לא מגביל אותה לפני הוועדה. נוכחות של איש דת בוועדה כזו היא נוכחות שהופכת אותה לכזו עם מרכיבים פסולים ויש לזה הרבה השלכות לא פשוטות, ואנחנו צריכים שיהיה לה הכי נוח ונוכחות של גורמים כאלו הופכת את זה לבלתי אפשרי.
 
ח"כ זהבה גלאון- הוכיח הוא לא רק על איש דת. המדינה בעצם מפקחת על הרחם של נשים. הסוגיה הפכה להיות סוגיה ציבורית ופוליטית וא סוגיה פרטית. החוק שנותן למדינה מונופול למשטר את גוף המדינה זה קרה כחלק מנרטיב על שהקולקטיב היהודי רוצה לשמר את כוחו וביטלו גם את הסעיף של היכולת הסוציאלית. אנחנו רואים היום שזה לא עומד ברוח הזמן כי רוב ההפלות מאושרות ובכל נשים שידן משגת אינן מגיעות בכלל לוועדות. אני אדם חילוני, אני לא מזלזלת בצורך של נשים להתייעץ עם איש דת. שכל אישה תעשה את זה בבית שלה, הדלת שלהם פתוחה. במשך הרבה שנים הרבנים הראשיים דיברו על הפלות במושגים שאני לא אחזור עליהם- ולכן ההצעה שלי לביטול הוועדה נפלה. לפני מספר שנים כתבתי הצעת חוק אחרת- ביטול לחלוטין של הוועדות צריך להעשות באופן מדורג- בשליש הראשון אישה תוכל להפיל ללא צורך בוועדה בעיקר לאור התפתחות העובר. בשליש השני יהיו וועדות אך העילות להפסקה תורחבנה, ובשליש השלישי מדובר על מצבו של העובר ולא רק על האישה.
 
ח"כ רויטל סוויד: כשראיתי את ההצעה התחושות שעלו בי היו קשות. אני מכבדת את המסורת אבל יש שלב שבו אנחנו צריכים להגיד די. לא בכדי שני גברים הגישו את ההצעה הזו. אנחנו מדברים על המקום הכי רגיש לכולנו- אין אישה אחת בעולם שתעבור הפלה שלא תישאר לה מזה צלקת. אתם לא מבינים מה אנחנו עוברים בסיטואציה הזו ואתם לא יכולים להכניס לשם איש דת. מי שמגיעה לוועדה כבר התהפכה 20 אלף פעמים. לא שם מקבלים את ההחלטה. תסירו את הדבר הזה מסדר היום, אתם עושים נזק לנשים. צאו לנו מהרחם.
 
ח"כ מרב מיכאלי- אני רוצה לחתום על כל מה שזהבה אמרה וגם על הצעת החוק שלה. אני רוצה לתת את ההקשר העוד יותר רחב- הרחם של נשים ורבייה כרכוש של גברים לא התחיל בישראל. כל המוסד של נישואים הוא שליטה ברבייה ומיניות של נשים לצורך ניהול העניין עי גברים- העברת השם והחזקה והרכוש לילדים. כבר 100 שנה יש לנו מעמד בפני החוק אבל הרחם שלנו והמיניות שלנו עדיין מונחת על השולחן כדי שגברים יקבלו לגביה החלטות. בדת אנחנו בכלל לא בעמדת סמכות- רב וקאדי זאת עמדת סמכות שאישה לא יכולה לקבל. יש מוסכמה שאלוהים הוא למעלה מתחתיו יש גבר ומתחתיו יש אישה. לבוא ולהגיד היום שנוסיף גבר שהוא בעל בית מטעם אלוהים לוועדה בשביל שנשים יקבלו ממנו רשות כדי שיחליטו להן על הגוף… זה ההקשר ואי אפשר להתעלם ממנו. זאת בעלות ולא התייעצות. בעלות על גוף של נשים תעבור מן העולם באופן סופי.
 
ח"כ מרב בן ארי- לשבת בחודש שביעי בדיון על הפלות זזה לא קל, אבל אני הנציגה האישה היחידה מהקואליציה. חוב לי להדגיש שכקואליציה מראש לא היו נותנים לחוק הזה לעבור. כי עם כל הכבוד, לא רק בגלל העניין של הנשים אלא בגלל העניין של זכויות מינימליות. אבל לשבת כאן ואפילו לקרוא את זה בעיתון- נראה לך שאנחנו בקואליציה היינו נותנים יד להצעת חוק כזאת? עצם העובדה שיושבים שני חכים, שניהם גברים, ומחליטים החלטה שאני לא יודעת מאיפה היא הגיעה, אני לא יודעת מי הגאון שחשב על הרעיון האדיר הזה. מכל הדברים ששמעתי בוועדה הזאת, ואני חברה בוועדה, זאת ההצעה הגרועה ביותר שעלתה.

ח"כ מיכל רוזין- אני מברכת על הדיון הזה למרות שאני ממש ללא מברכת על ההצעה של שני חברי הכנסת. חשוב שהדיון הזה מתקיים כאן, בבית הנבחרים, במיוחד כשהמדינה לקחה על עצמה להיות שותפה לחיים הפרטיים שלנו. יש הנחה משתמעת שנשים הן קלות דעת. ושנשים בוחרות בהפסקת הריון אולי הן לא מבינות עד הסוף את המשמעות של החלטתן והן יעשו את זה מתוך גחמה. זאת ההנחה השגויה של כל הדיון. הסוגיה היא מעמדית- היא סוגיה שלא עולה כאן על השולחן וצריך לומר את אמת. יתכן שיש אותו מספר של הפלות ואפילו יותר של הפלות שנעשות בחוץ למי שיש אמצעים. זה אומר שאנחנו מפלות לרעה נשים במצב כלכלי קשה למרות שהן דווקא צריכות הכי הרבה תמיכה. העובדה ש51% מוך מי שמקבל אישור לביצוע הפלה מוגדר "יחסים אסורים" גם עבור מי שחוותה אונס- מראה על טשטוש הערכים בחברה ויש להפריד את הדברים.

ח"כ נחמן שי- מיכל אמרה שלעניין ההריון יש שני פרטנרים. אני אדבר בשם הצד השני. אין שום סיבה לעשות שינוי במנגנון הקיים, ואם כבר צריך לתקן אותו לכיוון ההקלה ולא ההחמרה. בחיים הדברים לא נראים כמו במסמכים- הרעיון הזה הוא רעיון רע ואני מקווה שהו לא יקבל טיפול מעבר, ושיורידו אותו כמו שהוא עלה ושלא ידברו עליו מעבר לדיון בוועדה הזו. אין מקום להכניס לוועדה אנשי דת. אני מבין שהנושא הזה הוא עדין בחוגים דתיים, אבל תמצאו נושאים יותר חשובים ויותר מרכזיים ותנו למערכת להתנהל. אני תומך ברעיון שאישה בעלת אחריות מלאה על גופה והיא רשאית לעשות כל החלטה שהיא רוצה וככל שימעטו להתערב בו מה טוב.