הבוקר, שני 6.7.2020 התקיים דיון בועדה לקידום מעמד האישה בראשות ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) דיון בנושא: ייצוג הנשים במועצות הדתיות לקראת הרכה ואיוש המועצות הדתיות.
ח"כ יוראי להב הרצנו (יש עתיד) אמר:
"בעייני ביטוי הולם אומר שבמועצות דתיות שמספקים מגוון שירותים לנשים יהיה ביטוי כלשהו לנשים. התנועה לנאמני תנועה ועבודה פרסמה לקראת הדיון נתונים הרבה יותר קודרים ממה אנחנו מכירים. לפי הנתונים הללו מתוך 130 אמונים יש רק 9 נשים כלומר 7 אחוז מהנציגות שמתוכן רק 3 אחוז הן במשרות בכירות וניהוליות. הוועדה מוכרחה לדרוש בהקדם האפשרי לחידוש הרכבים ולדאוג לייצוג נשים שעולה על 7%. אני לא מצליח להבין את העניין הזה, יש נשים ראויות שיכולות להיות במועצות הדתיות ההתנהלות הזו היא לא מקובלת. מתוך הועדה צריך לצאת דרישה ברורה והתנעת הליך בנושא".
ח"כ תהלה פרידמן (כחול לבן):
"הבעיה שלנו היא שאין הרכבים והכל זה ממונים ובתוך הממונים יש לנו 3 אחוז נשים או משהו כזה. מה דד ליין שלכם למינויים? אני מבינה שהיה בחירות מוניציפאליות אבל מה הדד ליין שלכם למנות כדי שגם אנחנו נכל לעקוב אחרי זה. והיה ולא ממנים מה האחוז של השנים מתוך הממונים. גם צריך להיות מכסה של נשים מתוך הממונים".
ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) סיפרה:
"כשרציתי למנות אישה למועצה דתית קיבלתי התנגדות עזה מכל המפלגות ומראש העיר ובסוף מיניתי כי לא היה עלי שוט אבל האישה הייתה מודרת מכל פעילות, לא שיתפו אותה ולא הזמינו אותה. הסיפור זה לא למנות לשם מינוי, הן צריכות לקבל סמכויות. הם הולכים לבית הכנסת, יושבים ביחד והיא בעזרת נשים ואין לה איך להשתתף שם. הדת לא שייכת רק לגברים. הנשים הללו חייבות להיות חלק מהותי ולא רק לשם הנראות. צריך להפסיק להדיר ציבורים שלמים מהתחום הזה ולהרחיב גם את הגוף הבוחר".
ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד) טען:
"כל ההסתכלות שלנו על כל המושג שנקרא מועצות דתיות מצריך רביזיה קשה. אתם מעלים על הדעת שמנהל מחלקת חינוך ברשות מקומית ימונה על ידי שר החינוך? המועצה הדתית צריכה להיות מחלקה בעירייה –בשוהם יש מחלקת דת ואין מועצה דתית ולכו לראות אם יש לתושבים שם תלונות? אולי הן יהיו על פחות מסחרה. לצד הטיפול הדחוף צריך ייצוג נשים אבל קודם בואו נדבר על איך נראים שירותי הדת בישראל".
שלמה נקי היועץ לשר לשירותי הדת יעקב אביטן אמר:
"הדבר היחיד שהשר עושה הוא מנחה את התהליך אך לא הוא ממנה את ההרכבים והיושב ראש. השר יכול להכניס כמה שיותר נשים להרכב עצמו כדי שזה ישפיע על תהליך של בחירת יושבת ראש. היום לפי חוזר מנכל מתמנות לפחות 30 אחוז נשים. ככל שנכניס יותר נשים להרכבים בסוף התהליך יהיו יותר לשכות ראש מועצות דתיות נשים. אני לא יודע להגיד כמה נשים מונו. אני יודע בשלב הזה שעם השר החדש הנכנס אנחנו לא עוסקים בממונים אלא בהרכבים. במידה וזה יגיע לנושא של ממונים הבנתי שיש איזושהי תוכנית לשלב נשים אבל אני לא ידוע להגיד באיזה מספרים. אנחנו בשאיפה כי תוך ארבעה חודשים למנות את כל ההרכבים למועצות הדתיות. יש 130 ממונים כיום ואני לא יודע כמה נשים יש מתוך המספר".
יו"ר הועדה ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) סיכם את הדיון ואמר:
"מבין חברי הכנסת צריך להיות נשים. למה לא קובעים מה החובה על הרשות המקומית של מינוי נשים למועצות הדתיות. ההליך הזה להתמנות להרכב מועצה דתית הוא פשוט שהממשלה בהחלט יכולה לקצוב אותו בזמן. אני רוצה שהמשרד לשירותי דת יבדוק כמה נשים יש בתוך הממונים של המועצות הדתיות? אני רוצה לסיים עם העובדה שבאמת לפני נשים, התפקידים הדתיים חסומים בהרבה מאוד מובנים מבחינה תרבותית. דווקא בגלל זה צריך להיות להם ייצוג ביתר במקומות שהם ציבוריים. אני הייתי מצפה שדווקא בגלל שנשים מופלות לרעה בכל המערכת הדתית האורתודוכסית יש מקום שבמועצה הדתית שהיא משרה ציבורית, שם תהיה העדפה מתקנת מעבר לאחוז שלהן באוכלוסייה. זה היה מייצג את האיזון ההולם והיה משפיע גם למטה. הליך המינוי של ההרכב הוא רע מיסודו וזה חלק מעמדה לפיה המועצות הדתיות צריכות להיות מחלקה ברשות המקומית. העלויות יהיה נמוכות יותר והבירוקרטיה תהיה קטנה יותר. זאת הצעת חוק שאני הנחתי בכנסת העשרים וגם בכנסת הזאת אנסה לקדם אותה. הרשויות מעדיפות את זה וגם האזרחים מעדיפים את זה. זאת הקריאה שלי לממשלה. אם שר הדתות רוצה באמת לעשות שינוי שיביא את הפתרון הזה. שנית, העובדה שב2018 מונו 120 ממונים ומתוכם רק אישה אחת. אני חושב שזה אולי הנתון הכי הכי זועק לשמיים מבחינת חוסר מנהל תקין. הדבר הזה עובר בשקט וזה קרה לאחרונה. הוועדה הזו תצטרך לעשות פיקוח על הליך של מינוי המועצות הדתיות. אני רוצה לדעת בעוד ארבעה חודשים כמה מונו וכמה לא מונו. אני אבקש לתקן את החוק ולקבוע שבכל אחת מהמכסות יהיה חייב להיות ייצוג הולם לנשים במינויים של המועצה, של השר ושל הרבנות המקומית. כל אחת מהן תצטרך למנות ברמה של ייצוג הולם לנשים".
לקריאת מסמך הרקע של המכון בנושא יש ללחוץ כאן
לצפייה בוועדה באתר הכנסת יש ללחוץ כאן