בראיון לאתר "ערוץ 7" שפורסם אתמול, ראשון 13.05.2018, מסבירה ח"כ עליזה לביא (יש עתיד) על הצעת החוק שלה, איסור הונאה בכשרות (תיקון – כשרות בלבד ובית אוכל הפתוח בשבת), המבקשת להתיר מתן תעודת הכשר לבית אוכל הפתוח בשבת.
ש: תסבירי לנו מה עומד מאחורי הצעת החוק?
ההצעה הזאת היא מאוד פשוטה. ניסו להעלות אותה בכנסות קודמות ואני לא ממציאה את הגלגל. היום מבקשים לנתק את סוגיית הכשרות של בית העסק מכל מיני שיקולים נוספים שלא כ"כ קשורים בשאלה של הכשרות של המזון. כלומר, בטח שרב יבחן את הכשרות של המזון בבית העסק אבל לא את שאר הדברים. ההצעה הזו מתכתבת עם החברה בישראל. אני זוכרת את הפנייה שקיבלתי על מסעדה בסחנה. אנשים אמרו לי תראי אנחנו לא שומרים שבת אבל אנחנו שומרים כשר, אין לנו אלטרנטיבה אחרת ואנחנו לא רוצים לאכול לא כשר.
ש: אם יש חילול שבת אז אנחנו מטריפים את האוכל. אסור לאדם הלכתית לאכול אוכל שבושל בשבת?
יש פה כל מיני פתרונות יצירתיים. למשל, הרב צפניה דרורי כשבאו אליו עסקים בצפון ואמרו לו שקשה להם לא לפתוח את העסקים בשבת כי הם מפסידים הרבה לקוחות. הוא הוביל יוזמה שהיו מסעדות שקיבלו כשרות ובהם המטבחים הופרדו. לצערי הדבר בסופו של דבר זה ירד ולא אושר, והיו לו הרבה מחלוקות עם הרבנות.
ש: את אומרת שממילא יצטרכו להכין פה שני מטבחים?
אתן לך דוגמא למלון שיש בו שבת חתן. למלון יש תעודת כשרות מלאה כמובן אבל במהלך השבת הגיעו המון קבוצות ושילמו, אבל הקבוצות האלה קיבלו אוכל שבושל מלפני. כלומר, אם רוצים יש מנעד רחב ויש גם אפשרות לבוא ולתת עוד דרך נוספת בהיררכיה של הכשרות. החברה הישראלית משתנה. אני לא נותנת כשרות לבישול בשבת. אני אומרת שקודם כל בואו נראה איך אנחנו לא מכשילים את הציבור, יש הרבה אנשים ששומרים כשרות ולא שומרים שבת.
ש: ברמה המוסרית היית נותנת כשרות למועדן חשפנות?
לא. ואני כובלת את ההשוואה הזו. אני רוצה לברך את רבני צוהר על האחריות שהם לקחו בנוגע לכשרות, ועל המיזם המבורך שלהם שבא לעשות תיקון עולם. כולנו יודעים שהמערך הקיים הפך להיות מנופח. אני יכולה להעיד על נתניה עיר מגורי שהיו מסעדות פתוחות בשבת שלא בישלו בשבת. יש פה כל מיני אפשרויות להתגבר על העניין הזה כמו במלונות.
לשמיעת הראיון המלא באתר "ערוץ 7" יש ללחוץ כאן