ח"כ סמוטריץ' ב'עושים צהריים עם יעל דן' ביחס לחוק "אישה שנייה": "אני לא שואל את עצמי בכלל על היחס בין גברים לנשים"

מוקדם יותר היום (א') אירחה יעל דן בתכניתה "עושים צהריים" בתחנת הרדיו גלי צה"ל את חבר הכנסת סמוטריץ' (הבית היהודי), חברת הכנסת תמר זנדברג (מרצ) ועו"ד יזהר הס, מנכ"ל התנועה המסורתית לדיון בהצעת החוק שתאפשר לגבר מסורב גט לשאת אישה שנייה. הצעת חוק זו מקודמת על ידי ח"כ סמוטריץ' בשיתוף עם חבר הכנסת יואב בן צור (ש"ס), ומהלך קידומה פורסם מוקדם יותר השבוע על ידי צוות מכון על משמר הכנסת.

הנה דברים מתוך הראיון:
עו"ד יזהר הס, מנכ"ל התנועה המסורתית: " יש פה משהו שהוא פשוט אבסורד- לקחת את ההלכה היהודית ולקחת ממנה את הדרכים השונות שמקלות על גברים לקדם את הגירושין, בעוד לצד השני במשוואה- הנשים, אין שום דרך כזו. עכשיו חבר הכנסת סמוטריץ', מה שמתחבר להצעת החוק הקודמת שלו על הקפאת הביציות, בעצם דואג –כך עושה לי רושם למרות שזה לא מובא לידי מימוש בטקסט עצמו- לרחם היהודייה. דואג שבמדינת ישראל יהיה כלי נוסף שבו המאבק הדמוגרפי יוכרע, והוא באמצעות האפשרות לגברים להקים משפחות עם נשים ואם חלילה היחסים עלו על שרטון אז שתהיה לו לגבר האפשרות לגרש את אישתו באופן שלאישה לא מותר. עכשיו מה זאת אומרת לאישה לא מותר, גם היום יש כ-50-70 מקרים בשנה שבהם בית הדין מתיר לגבר לשאת אישה שנייה- יש פתרון הלכתי של חתימה מהרבנות.
זה בעצם קידום הפוליגמיה במדינת ישראל, עניין שאולי הזרם החרד"לי בתוך הבית היהודי לא מסתייג ממנו מלכתחילה אבל פה זה לא נכנס בדרך המלך ויש פתרונות הלכתיים אחרים. זאת אורמת אפשר להגיד פה שני דברים- ראשית, דעו לכן נשים המתחתנות באמצעות הרבנות הראשית כי יש חשש שאם חס וחלילה תתפרק החבילה ידכן תהיינה על התחתונה. ולכן אל תתחתנו באמצעות הרבנות הראשית אלא באמצעים אחרים. אבל גם אם נניח שאנחנו לא מקבלים את הפתרון הזה גם בתוך הרבנות, גם בתוך ד' אמות של הלכה ניתן למצוא פתרונות אחרים שהם הרבה יותר שוויוניים מהפתרון הזה."

להאזנה לראיון המלא:

חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי):" אני מסרב בתוקף להיכנס לתוך התעלה הזאת של מלחמות על מגדר גברים-נשים כל הזמן. כל מקרה חלילה שבו יש צד שמסרב לתת או לקבל גט הוא טרגדיה. זה עולם ומלואו, זה אנשים שעולמם חרב עליהם, ולכל המקרים לכל מקרה בפני עצמו וכולם ביחד צריך לעשות כל מאמץ כדי לתת פתרון. צריך לא לישון ימים ולילות ולחפש כל פתרון כדי להתיר נשים מעגינותן וגברים מעגינותם ולוודא שנישואין זה משהו שעושים אותו מרצון ואם חס וחלילה אחד הצדדים משתמש באיזשהו כוח שיש לו- בין אם זה כוח שנתנה לו ההלכה, ובין אם זה כוח שבא לו ממקום אחר- כדי לאמלל את הצד השני ולהשיג משהו בדרך, זה דבר שהוא נורא ואיום. ואני ככה מתייחס לזה, אני לא שואל את עצמי בכלל על היחס בין גברים לנשים, לא כל דבר הוא מלחמה בין המינים השונים. אני כשניסיתי למצוא כלי להקל על נשים.. עכשיו תראו זה נכון יש לי נקודת מוצא שמה אני יכול לעשות אני לא יכול להשתחרר ממנה. יזהר הס כמי שעומד בראש התנועה הרפורמית אני יודע מה- אז הוא ממציא את התורה שלו כל בוקר מחדש, והוא יכול להמציא את ההלכה. אז הוא יחליט מחר בבוקר שאישה יכולה להשתחרר מהנישואין בלי גט. אני לא מה לעשות. אני אדם אורתודוקסי, יהודי, דתי מאמין ויש לי גבולות גזרה של הלכה שאיתם אני לא יכול לשחק. בתוך גבולות הגזרה של ההלכה צריך לעשות ה-כ-ל כדי להקל על הסבל. אנחנו מחפשים פתרונות גם לנשים ויש פתרונות ומנסים כמה שרק אפשר. הבאנו חוק בדיוק במושב האחרון שמחמיר את הסנקציות על גברים שמסרבים גט ושולל מהם כל מיני הטבות ותנאים בתוך בית הכלא, אגב שולחים וטוב ששולחים ובעיני היו צריכים לשלוח הרבה יותר מזה ולהחמיר עליהם יותר מזה. אני חושב שגברים סרבנים צריך לשלול מהם את רשיון הנהיגה ואת כרטיס האשראי ואת חשבון הבנק ולשים אותם בבית סוהר לתקופות ארוכות ולשלול מהם כמה שרק אפשר כדי שלא יהיו אכזריים וישחררו את נשותיהן מעגינותן, וונס בית הדין קבע שהם צריכים לתת גט. אין על זה ויכוח בכלל. ואני הגשתי הצעת חוק שיזהר קודם זלזל בה, הצעת חוק שכל מה שהיא עושה –היא לא דאגה לרחם ולא נעליים- כל מה שניסיתי לעשות זה להוציא, אם יש גברים שחושבים שהם ישחקו עם שעון הפוריות של האישה וישתמשו בזה כאמצעי לחץ כלומר יגידו לאישה אנחנו נעגן אותך, וכתוצאה מזה את יודעת אוטוטו לא יהיה לך פריון.
ועכשיו לגבי החוק הזה- אם יש, ויש כנראה מקרים גם של נשים שמסרבות לקבל גט והן מאמללות את בעליהן, ועוד פעם אני לא עושה עכשיו סטטיסטיקות ולא עושה עכשיו מלחמות כל סיפור זה עולם ומלואו. מה אכפת לי מה יש יותר… זה כלי שאני לא יכול לתת אותו לנשים כי מה לעשות אישה לא יכולה להשתחרר מבלי גט, זה הבסיס ההלכתי, את הגבר אני יכול לשחרר. ועוד פעם- זה לא פוליגמיה, ויזהר שוב, הציניות … שאלת למה אני לא רוצה להתראיין איתו, כי הוא ציני והוא דמגוג. אני רוצה פוליגמיה? הפלג החרד"לי בציונות הדתית? זה טמטום, זה הזוי, זה מצחיק. אנחנו בסך הכל כמו שאת אמרת הכלי הזה קיים היום ואם הוא קיים בעוד שלוש שנים למה שלא יתקיים גם באופן מיידי? הכל בשיקול דעת של בית הדין, אם זה נכון ואם זה צודק."

חברת הכנסת תמר זנדברג(מרצ):  "אני מאזינה לשני המרואיינים לפני ואני ככה חושבת תוך כדי דברים, איך לגשת לנושא הזה. האם לגשת דרך אותו ארגון, מכון שיזם את שתי ההצעות המדוברות- מכון לפוריות לפי ההלכה- שרק לא מזמן עשה כנס בנושא פוריות האישה בלי שאף אישה הוזמנה לדבר בו. האם להסתכל על זה מהזווית הבאמת צינית כמו שנאמר, ולחפש את האינטרס או את העמדה פה של מי שעומד מאחורי שתי הצעות החוק האלה במקרה, או האם ללכת באמת לחוסר השוויון הזועק ולהסתכל איזו בעיה אנחנו פותרים קודם- את הבעיה הגדולה שהיא נשים מסורבות גט, או בעיה קטנה. אני דווקא רוצה ללכת דרך הקריאה שאני מקווה מאוד שהיא לא צינית, אלא אמיתית, של חבר הכנסת סמוטריץ' ולא להסתכל דרך מלחמת המינים אלא להסתכל איך אנחנו מגיעים לשוויון. במערכת הדין האישי הישראלית ואני חושבת שמכאן צריך להסתכל על כל הדיון הזה, היא אחת המערכות הכי לא שוויניות שקיימות על פני כל ספר החוקים הישראלי. למה? כי הדין ההלכתי, ואמר סמוטריץ' ביושר, הוא אמר "אני דתי אורתודוקס, אני לא מעניין אותי שוויון בין גברים לנשים בהקשר הזה.ההלכה היא לא שוויונית באופן אינהרנטי. ולכן נשאלת השאלה אם אנחנו בתור מדינה שערך השוויון (יש היום כאלה שמדברים על להוציא אותו מחוק הלאום אבל בכל זאת), ערך השוויון מעניין אותנו. מה אנחנו צריכים לעשות על מנת להגביר שוויון בנישואין ובגירושין ובפוריות ובכל התחומים האישיים, ולא להגביר את אי השוויון. ושתי הצעות החוק האלו, במיוחד הצעת החוק הפוליגמי, באה להגביר את אי השוויון ולא להרחיב את השוויון. ולכן אם היה רוצה חבר הכנסת סמוטריץ' באמת לפעול להגברת השוויון ושמערכת הנישואין תהיה מערכת מבחירה חופשית, ושגם גבר וגם אישה יוכלו לסיים אותה אם הם רוצים והם הם לא מעוניינים, בלי מלחמות הגט האלה שנעשות הרבה פעמים על גב הילדים והרבה פעמים יש בהן פגיעה כלכלית מאוד מאוד חריפה, יש דרכים לעשות את זה. דרך אגב- הסרת המונופול של הרבנות על נישואין וגירושין היא דרך המלך והיא הדרך הראשונה כדי באמת להגביר את השוויון."

לשמיעת הראיון המלא: https://goo.gl/wG2LYF בדקה 24.