ח"כ סויד על הצע"ח להחלת המשפט העברי: "אני הראשונה לתמוך בהצעה, אבל עם פילטרים"

בתאריך ה-5.12.2017 קיימה וועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת בראשות ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי) דיון בנושא הכנת הצע"ח של ח"כ סלומינסקי, להחלת עקרונות המשפט העברי במערכת המשפט של מדינת ישראל, להצבעה בקריאה שנייה ושלישית. בתחילת הדיון עלתה ההתנגדות של סיעת ישראל ביתנו וח"כ ענת ברקו (הליכוד) להצע"ח, ולכן הדיוון עסק רק בהסתייגויות של חברי האופוזיציה.

להלן עיקרי הדברים:
ח"כ יעל גרמן (יש עתיד):  ההסתיגויות שלי לחוק היא שיש להוסיף להוסיף ובלבד שלא פוגע בזכויות נשים, ובלבד שלא ייפגע בזכויות הקהילה הגאה, ובלבד שיישמור על יסודות החירות, הצדק והשלום, ובלבד שייהלום את עיקרון מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי. ח"כ רויטל סויד (המחנה הציוני): אני רוצה שתאפשר למי שמהווים חלק מהקבוצות שייפגעו מהצע"ח שלך להשמיע את קולם. תתן לה את כבודה ואת יומה, סתמו לה את הפה 8 שנים- קודם הבעל שלה, ואז בתי הדין הרבניים….הנוסח שמציע היו"ר יפגע פגיעה קשה בציבורים רבים. אני הראשונה לתמוך בהצעה, אבל עם פילטרים. קדם את ההצעה של היועמ"ש לועדה, כדי שהחוק לא ישמש לפגיעה במסורבות גט ולהט"ב. אנחנו לא נגד יהדות, אנחנו בעד שילמדו יהדות גם בבתי ספר. אבל אנחנו נגד כפייה דתית! שנה את הנוסח, די להתעקש!.

ח"כ מרב מיכאלי (המחנה הציוני):  מדובר בסדר מילים, אני לא מבינה בכלל (ח"כ סלומינסקי) מה ההתעקשות.אני רוצה שתאפשר למי שמהווים חלק מהקבוצות שייפגעו מהצע"ח שלך להשמיע את קולם. אני רואה את שיטת העבודה שלכם, ורואה לאן זה הולך, לאחר מכן יוקם בשם המדינה סנהדרין שיחליט מה כן ומה לא, ומזה מחייב אילו, אתם הייתם מסכימים לחוקק חוקם של שוויון עבור נשים, הקהילה הלהט"בית אילו הייתם מסכימים לחוקק חוקים של שוויון, לא הייתה לי בעיה.  אבל משום שאני רואה איך אתה ספציפית וגם המפלגה שלך ספציפית יחד עם החרדים, אבל גם בממשלה הקודמת לא הייתם עם החרדים, וחסמתם בגופכם, מתנהלים באלימות ודורסנות מטורפת שלא נותנת פתחון פה ומקום לאף אחד שהוא לא בקו שאתם הולכים בו. היום זה לא יכול להתקיים בחוק דמוקרטי של מדינה יהודית.  עוד חוק שעומד בוועדת חוקה, ושלא נמצא בהסכמים קואליציואניים הוא הצע"ח להרחבת הסמכויות של בתי הדין הרבניים. איך אני יכולה לסמוך עליכם בטוב הלב שלכם?. ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד): לעיתים מפורש המשפט העברי כמחמיר, זאת גם לאור התפתחות ההלכה. בתי הדין הרבניים שמבטאים את ההתנגשות שבין מדינת העם היהודי, לבין עיקרון השוויון לשני המינים. אי אפשר להכחי שעם השנים נוצר דימוי, שבתי הדין הרבניים הינם מקום נוח עבור נשים. פעמים רבות הדימוי הזה משמש כזרז לגירושין. צריך לעגן על הערכים הללו, לא רק בהיותנו כנסת ישראל. אלא, גם כדי לדאוג שהמשפט העברי לא יסורס השכם וערם, חלק מהשרים והח"כים לא מפריע להם לעבור על המשפט העברי. יש גם בממשלה הזאת שרואים במשפט העברי ככזה שאוסר עליהם להיות חברי ממשלה, ורק בית המשפט העליון כופה עליהם להיות חברי ממשלה, וקיים חשש גדול שאם לא נשים פה את המשפט העברי כפי שהציע היועץ המשפטי לוועדה, ההכרה שלהם במדינת ישראל תיתן אפילו ביטוי יותר חזק לנושאים של הדין האישי, או שבת במדינת ישראל, או גיור במדינת ישראל.  צר לי מאוד על ההתעקשות הזאת, יש לכם הזדמנות להכניס את המשפט העברי כמו שלא הצליחו אף אחד, ואני מתלבט אם להגיד בכואב שאם יש מקום למשפט העברי, ויש לו מקום. אתם לא אומרים את האמת, ובסוף זה יפיל את הכל, ושזה יפיל את הכל אני אדע מי האשמים, וניסן אתה תהיה אשם בכל.

צפו בדיון הסוער בוועדת החוקה: