ח"כ ניצן הורוביץ: "10,000 זוגות בשנה משלמים את מחיר הכפיה הדתית והצביעות הפוליטית"

ח"כ ניצן הורוביץ:

"אפילו שרים בממשלה נדהמו לשמוע את המספרים האמיתיים שהצגתי היום: 10,000 זוגות בשנה משלמים את מחיר הכפיה הדתית והצביעות הפוליטית – רבע מהזוגות הישראלים שמתחתנים נאלצים לעשות את זה בחו״ל! והמספר קופץ משנה לשנה.

זו פשוט צביעות חסרת בושה. מצד אחד המדינה לא מאפשרת מסלול אזרחי לנישואים בישראל למאות אלפי אזרחים שהרבנות דוחה אותם, ומהצד השני מכירה בנישואים אזרחיים בחו״ל שעולים אלפי דולרים.

היה מאוד סוער במליאת הכנסת היום. העליתי את הצעת החוק שהמדינה תחזיר את ההוצאות האלה לאזרחים שבסך הכל רצו לממש את הזכות הבסיסית שלהם להינשא ולהקים משפחה."

לסטטוס המלא בעמוד הפייסבוק של ח"כ הורוביץ, לחצ/י כאן

להלן דברי ההסבר להצעת החוק שיזם ח"כ הורוביץ:

"הזכות להינשא היא זכות אנושית בסיסית המעוגנת גם בדין הבינלאומי וגם בדין הישראלי. הזכות להינשא נגזרת מערך כבוד האדם המעוגן בחוק-יסוד: כבוד האדם וחירותו. כמו כן, הכרזת האו"ם בדבר זכויות האדם מיום 10.12.48 קובעת כי "כל איש ואישה שהגיעו לפרקם רשאים לבוא בברית הנישואים ולהקים משפחה, ללא כל הגבלה מטעמי גזע, אזרחות או דת. הם זכאים לזכויות שוות במעשה הנישואין, בתקופת הנישואין ובשעת ביטולם."

לפי החוק הקיים במדינת ישראל, לא ניתן לקיים נישואין אזרחיים בארץ. מאז הקמתה המשיכה המדינה את ההסדר שהפעיל השלטון הבריטי וקודם לו העותומאני, לפיו נישואין יערכו רק לפי דין אישי ורק למי שיש לו דין אישי. הסדר זה פוגע במספר קבוצות: חסרי דין אישי; מי שדינם האישי אוסר עליהם להינשא עם מי שהם חפצים להינשא לו; מי שמשתייך לעדה שאינה מוכרת וכן מי שחפצים להתחתן שלא לפי דין דתי כלשהו. מכל אלו נשללת הזכות הבסיסית להינשא במדינתם.

בעיית הנישואין האזרחיים הולכת ומחריפה בגלל המספר הגדל והולך של אנשים שאינם מוכרים כיהודים, חסרי דין אישי, בני זוג מאותו המין וחסרי דת הגרים בישראל. בני זוג המעוניינים להינשא, אך אינם יכולים לעשות זאת בישראל באחת המסגרות הדתיות, נאלצים להינשא בחוץ לארץ.

אין למדינה זכות לפלוש לתחום אמונתו של הפרט וחופש המצפון שלו. חופש המצפון, כמקובל במדינות דמוקרטיות, משמעותו, בין השאר, להימנע מכל תכתיב דתי. במדינה דמוקרטית אין מקום לפגיעה בזכות בני זוג להינשא על פי השקפתם המצפונית. על מנת למנוע הפליה של בני זוג שאינם יכולים מטעמי דת או מצפון להינשא בארץ, על המדינה לדאוג גם להחזר הוצאותיהם הכספיות בגין נסיעתם לחוץ לארץ ועריכת הנישואין שם, הוצאות שהיו נמנעות לו היו יכולים להינשא בארץ. כך ייעשה עד שיוסדר בחקיקה נושא הנישואין האזרחיים."

לקריאת הצעת החוק המלאה, לחצ/י כאן