ח"כ מרב בן ארי (כולנו):
כל בוקר אני קמה ושומעת רב חשוך שאומר שאני פחות טובה מגבר. יש פה באמת מתח בין זה שאנחנו רוצים לשלב חרדים בצבא, ובין זה שאנחנו רוצים שיותר ויותר בנות יתגייסו. כרגע אנחנו שומעות על עדויות לא פשוטות לגבי זה שאין שילוב טוב בין הדברים. ח"כ נחמן שי (המחנה הציוני):
אני שיררתתי בצבא, ודרך המפתן הצבאי נכנסים להשתלבות מלאה, גם תעסוקה וגם לימודי ליב"ה. זהו צעד שמשמש מנוף לכניסה לחברה בישראל. המפגש בין החיילים לבין החיילות הוא בהחלט בעייתי. יש פקודה של צה"ל איך להסדיר את החיים המשותפים האלה, על מנת שכל אחד יוכל לכבד את האחר וכל אחד יוכל לכבד את מנהגיו. מכאן נפתח מסע הסתה חסר תקדים נגד חיילי צה"ל בכל הרמות, שאני לא זוכר כמותו בעבר שגם פוגע בצה"ל, וגם פוגע בחיילים וגם פוגע בחיילות. מסע ההסתה הזה צריך להיעצר. צריך להגדיר אם מדובר בעובד מדינה, צריך להפסיק מיד את התמיכה בכל אותם מכינות, בתי ספר קדם צבאיים. ח"כ לאה פדידה (המחנה הציוני) בשאלה ליועצת הרמטכ"ל לענייני נשים ומגדר: האם זה נכון שבפקודה החדשה הסירו את הצהרה שהשילוב בין שני המגדרים ינוסה ככל האפשר?
תשובת יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים ומגדר, תא"ל שרון ניר:
הסירו את זה והוסיפו במגוון סעיפים שלשני המינים יש מקום ח"כ לאה פדידה (המחנה הציוני):
צר לי מאוד שהאולם הזה לא מלא ע"י ח"כים מכל הבית. לא יכול להיות שכל פעם אני אפתח את העיתון ואשמע רב אחר שיוצא נגד נשים. אני מצטרפת לקריאה שאם יש בידינו לתת סנקציה, אז בואו נדיר אנחנו את מי שמדירו אותנו. תא"ל שרון ניר יוהל"ן: צה"ל הוא צבא העם, המשלב בתוכו מגוון של אוכלוסיות זה יופו וזה כוחו. בצבא אין הדרה, משלבים את כולם- לא מדירים אף אחד, לא נשים, לא להט"בים. הנהלים לשילוב חרדים. אנחנו משלבים את החרדים במספר מסלולים- לוחמה, מקצועי (תקשוב, חמ"ל, מודיעין), בחיל המודיעין יש המון מפקדות שמפקדות על צוותים שיש בהם חרדים. הצבא מתקיים נושם וקיים, והחרדים שמשתלבים במקצועות ח"כ מרב מיכאלי (המחנה הציוני): בשלושה השבועות האחרונים הגיעו אליי שני מקרים באופן אנונימי, שאיפלו לא רצו לכתוב לי במייל כי לא רצו להיתפס כטרבל מיקריות. אמרו לי שהן לא רוצות לכתוב לי, כי הן מרגישות שיש להן תפקיד ממלכתי. אחת, מש"קית הסברה, שאמרה כשמגיעה יחידה חרדית, כל מש"קיות ההסברה נדרשות להיעלם מהשטח באופן מוחלט, וללכת לבסיס השני, כשיש יחידה חרדית. התלונה השנייה שהגיעה אליי היא קצינה בממר"ם שאומרת לי הסתיים קורס ויש לנו 7 תקנים למשוך להדרכה, אז תמליצי לנו על מקסימום 2 בנות כי יגיעו כל מיני קבוצות של חרדים, מעורבים, כי אני לא רוצה שיהיו לי בעיות בהמשך. אני יודעת שזה קורה עם סמב"ציות, קמב"ציות. לחייל דתי הפקודה אומרת בצורה מפורשת, אתה תישאל אם אתה מוכן לשרת עם נשים. האם לנשים ניתן אותו הדבר? הרי מהו האחוז של חיילים חרדים, לעומת אחוז של נשים המשרתות בצבא. למה רגלי המשרתות צריכות להיות מסולקות, מפני הוד מעלתם החיילים החרדים?". ח"כ איילת נחמיאס-ורבין (המחנה הציוני): לפני מספר חודשים, היה לנו מספר חברות כנסת, שיחה עם הרמטכ"ל בנושא השירות המשותך. השיחה הייתה מאוד קשה, היה לי מאוד קשה כשהרמטכ"ל אמר השבוע בקבינט אמנם (אבל מהקבינט כמובן הכל דולף, אז אם אני מניחה שהדברים נכונים),כו בכהונתי, נשים בצה"ל לא יישרתו בצנחנים ולא יישרתו ביחידות גולני.
הסיבה היחידה שלא יצאתי כנגד הרמטכ"ל הזה היא כי אני חושבת שמה שעובר עליו מהצד השני של הרבנים החרד"לים הוא בלתי נסבל, ואנחנו מהצד שלנו חייבות להיות מספיק אחראיות גם אני לא שבעת רצון ממה שהוא אמר. מה שפוגע במבצעיות זה זה שהרמטכ"ל כל אחד צריך להתעסק בהפרדה. הרי איך אותם רבנים, הצבועים האלה, יושבים בשולחן השבת ואומרים אשת חיל מי יימצא, ובבוקר שאחרי מוציאים עלינו את הפנינים הללו. הם אלה שמסכנים את המבצעיות של הצבא. אני שרוצה שחרדים יתגייסו לצבא אומרת שצריך לעשות את המאמץ, אן כמו שאומרים בדת, ההשתדלות וצריך לעשות את ההתשדלות בצד ההפוך. יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים ומגדר, תא"ל שרון ניר: צה"ל ממשיך לאפשר שילוב של כלל האוכלוסיות. אנחנו זיהינו שעלינו להתחזק בהיותנו כתובת לפניות, יש לנו מערך שלם של ממונות יוהל"ן, קצינות שמרכזות שורה של נושאים מגדריים- הטרדות מיניות, שילוב נשים, להט"בים, וגם סוגיות של הדרת נשים. אנחנו תידרכנו אותן.
איפה שיש התנהלות יחידה לא טובה, אנחנו מורידים פקודות. במסגרת פקודת השירות המשותף נקבע כי יהיה מקום לשאילתות ושאלות שעולות. הצבא הוא ארגון גדול, האירועים שקרו הם נקודתיים. ככלל אנחנו שואפים שהמסגרות לא יהיו מסגרות ממוגדרות, אבל בהחלט בהקשרים של חרדים מטעמים של כבוד האדם בנינו לעצמנו פרקטיקות שייאפשרו לנו לשלב את החרדים. יש יחידות ספציפיות שאמרנו שניתן מתחם משלהם, כדי לאפשר כניסה רכה יותר.
אפשר לראות את החרדים משתלבים בצבא, אנחנו לא מייצרים גדרות, כן בנינו פרקטיקות שמאפשרות לנו לעבור את השלב הזה בצורה יותר טובה. הדבר הכי חשוב בעייני זה הסיפור של כבוד האדם. ח"כ מרב בן ארי (כולנו) בסיכום הדיון: בתור אישה פמינסטית, וגם קיבלתי עיטור לא מזמן, אבל אני יכולה להסתדר בלעדיו. אני אומרת, בשביל 6 ימים שחרדים יתגייסו לצבא, אני מוכנה לא להיות בשרשרת החיול. צריך להבדיל בין שרשרת חיול לבין בסיסים סגורים. גברתי היוהל"ן, אתם צריכים לעשות מנגנון מאוד ברור, שבו נשים שמגיעות למתחמים, חייב להיות שם, הגדרה ברורה לנשים, הגעת למתחם הזה יש כללים בו, אבל קחי בחשבון שאם את נפגעת זה הבן אדם שאליו את פונה, את לא צריכה ללכת לח"כ.
מה שהכי הפתיע אותי זה החברי כנסת החרדים, כי אנחנו אוכלים צהריים אחד עם השני, וכשאנחנו הולכים לדיוני וועדות, הם לא אומרים לי לשבת מאחורה. הדבר הראשון זה המנגנון, הדבר השני זה שאני מבקשת שאנחנו כוועדה נלך לסיור בתוך בסיס משותף, לראות בעיניים שלנו. אני חושבת שנעשה שינוי גם אצל הבנות הדתיות. אנחנו לא יכולים כוועדה שלא להתייחס להתבטאויות הקשות שנאמרות בנושא לאחרונה.
כינוס הוועדה מתרחש על רקע דבריו של רב המכינה הקדם צבאית בעלי, הרב קלנר, שהתבטא בחרייפות נגד נשים: "עד שלא טמטמו אותן הן היו יושבות וסורגות; "היכולת הרוחנית של נשים, היא מוגבלת. יש להן רוחניות, יש להן רוחניות בינונית. מגמות העולם, התרבות, תפישות חובקות זרועות עולם, זה לא הכשרון הנשי. אלה לא הנקודות ששם אנו מצפים ששם הנשים תגענה לאיזה הישגים. מנכליות יש פה ושם, בחורילות כאלה"
חברת הכנסת רחל עזריה (כולנו) כתבה בתגובה לדברים בעמוד הפייסבוק שלה:
"הדברים מביכים ולא שווים תגובה ישירה. הם בעיקר מעידים על הנתק בין רבנים כאלה לבין מה שמתרחש בשטח בציונות הדתית. בנות הציונות הדתית כבר מזמן לא מקשיבות לרבנים אלה. הנערות שגדלות היום בשומרון, בירושלים ובכלל בציונות הדתית שואפות רחוק, גם ברוחניות וגם בקריירה, בלי קשר לדבריו. אבל החלק המטריד במיוחד זו העובדה שדברים אלו נאמרים לנערים צעירים שעוד מעצבים את תפיסת עולמם. ואת זה מכינת עלי חייבים להפסיק.
זה לא שאומרים לבנות הדתיות שאסור להן להצליח, שזה לא צנוע, אבל תמיד יש מסר סמוי חזק מנשוא: "זה לא התפקיד האמיתי שלך כאישה, את בטוחה שאת לא רוצה להצליח רק בשביל האגו, את אומנם יכולה אבל עדיף אולי שתפני את השאיפות למקום אחר". מסר סמוי שכולנו מכירות ומזהות ישר: להתעדן, לזוז קצת הצידה, להקטין את עצמנו. קצת.
זה כאילו שהרב קלנר קלט את השיחות האלו וזה מה שחרפן אותו. שיותר ויותר בנות דתיות כבר לא מוכנות לזוז הצידה, הן פה במלוא הדרן, מסתערות על המטרה הבאה, מתגייסות עובדות, ממנכ"לות, לומדות תורה, מצליחות, יפות וחזקות וחכמות ואמיצות. ואת זה הוא לא צפה. ועם זה הוא לא יודע להתמודד. "
חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) התייחס גם הוא לדברים ואמר:
"עצוב לי וכואב לי, הרב קלנר הוא תלמיד חכם וכולנו חייבים בכבודו- אף שלא למדתי אצלו מעולם- אבל מותר לנו ואנחנו חייבים לומר בענווה שדבריו אינם משקפים את מה שלמדנו מרבותינו בבית המדרש. ממש לא. לא בתוכן ולא בסגנון.
העמדות השמרניות שאני מחזיק בהן באות מתוך כבוד גדול והכרה ברורה בערכן ובכוחותיהן של נשים ולא חלילה מתוך זלזול בהן. ההוצאה מן הכוח אל הפועל של כוחות נשיים, שהיו חבויים ומודחקים במשך מאות ואלפי שנים וכעת באים לידי ביטוי ופועלים גדולות ונצורות בעולם, הם חלק מתיקון עולם בתהליך הגאולה".