ח"כ מיכל רוזין אל אירוע שמחת בית השואבה מופרד: מדוע מדינת ישראל מממנת אירוע במרחב הציבורי שבו יותר מחצי מהאוכלוסייה לא יוכלו לראות את השמחה, רק כי נולדו למגדר הלא נכון?

עיריית ת"א תקצבה אירוע שמחת בית השואבה לתושבי העיר ובמיקום ציבורי המפריד נשים וגברים. בעקבות מחאה מקומית ותגובות חברות וחברי כנסת, האירוע הועבר למיקום פרטי באולם אירועים. ח"כ מיכל רוזין: "מדוע מדינת ישראל מממנת אירוע במרחב הציבורי שבו יותר מחצי מהאוכלוסייה לא יוכלו לראות את השמחה, רק כי נולדו למגדר הלא נכון?". ח"כ יהודה גליק: "מדובר במקרה יוצא דופן בו כוחות חשוכים (=אנשים שמוכנים לכפות את דעתם הכאילו "ליברלית" על אחרים) עושים הכל לכפות את דעתם על אחרים"

בתגובה לקיום אירוע שמחת בית השואבה בעיר ת"א, המפריד נשים וגברים וממומן בכספי ציבור ומתקיים בשטח ציבורי, פרצה מחאת תושבים שזכתה לתמיכתה של ח"כ מיכל רוזין (מרצ) שכתבה בעמוד הפייסבוק שלה: 

"במשנה מסכת סוכה כתוב ש"מי שלא ראה שמחת בית השואבה, לא ראה שמחה מימיו". אז מדוע מדינת ישראל מממנת אירוע במרחב הציבורי שבו יותר מחצי מהאוכלוסייה לא יוכלו לראות את השמחה, רק כי נולדו למגדר הלא נכון? 

בואו נעשה קצת סדר בעובדות: תוכנן להתקיים בחג הקרוב אירוע שמחת בית השואבה בגן התקווה שבתל אביב. האירוע הזה שממומן מתקציב המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל ובהשתתפות עיריית תל-אביב, כולל השתתפות של רבנים ויתקיימו בו הופעות שירה של זמרים גברים בלבד. דבר זה מנוגד הן להנחיות של המשנה להיועמ"ש דינה זילבר והן להנחיות של עיריית תל אביב. 

המקרה הזה הוא דוגמא אחת בשרשרת של אירועים שיוצרים תהליך של הקצנה דתית, שאינו קשור רק ליחסי דת ומדינה, אלא לשמרנות קיצונית שמטרתה להוציא את הנשים מהמרחב הציבורי ולהחזירן הביתה. בפועל, זהו ניסיון להדרת נשים על ידי יישום הדין הדתי במרחב הציבורי ובמימון הציבורי. 

מקרה זה, בייחוד על רקע המגמה השמרנית שאנו רואים, מצביע יותר מכל שקידום אקטיבי של השוויון המגדרי אינו נמצא כלל וכלל במסגרת המדיניות שהממשלה הנוכחית מקדמת. במקום לקדם חקיקה מתקדמת שעוסקת בשילוב מיטבי של נשים בשוק העבודה, חיזוק הורות משותפת בין בני זוג, הבטחת ייצוג הולם לנשים בממשלה, בכנסת ובמוסדות השלטון – הממשלה הפילה את הצעת החוק שלי למנוע אירועים בהפרדה מגדרית וגורמת לנו להיאבק כדי שהזכות לשוויון מגדרי לא תישלל. 

אסור לנו להתבלבל – ממש לא מדובר בדרישה לפלורליזם ולרב תרבותיות. אנו ניאבק למען פלורליזם לכולם ולכולן – ואכן חשוב שלא להתערב בתוך קהילה ולקבוע כיצד הם ימלאו את המצוות שבהם הם מאמינים ומאמינות. אך השאלה כאן היא לא התערבות מדינתית בשאלת ההפרדה בין עזרת נשים וגברים בבית הכנסת. השאלה היא האם אנחנו נרשה להגביל את הנשים במרחב הציבורי, בשם הדין הדתי. לשאלה זו אנחנו צריכות וצריכים לומר לא ביחד. לא להפרדה באוטובוסים, לא להפרדה במדרכות, לא להעלמת נשים משלטים ולא לאירועים ציבוריים במימון כספי המיסים של כולנו שמדירים במכוון את הנשים. 

ומעל לכל זה מצביע על כמה אנחנו צריכים וצריכות שינויי כיוון. כיוון לדרך שבה היעד הוא לא לחזור אחורה אלא להתקדם כמה שיותר – לעבר שוויון מגדרי, לעבר מדינה שוויונית יותר לעבר מרחב ציבורי שלא מגביל אף אחד ואף אחת."
בתגובה למחאה, העתיקו המארגנים את האירוע למיקום פרטי, וח"כ יהודה גליק פרסם את קיומו של האירוע בעמוד הפייסבוק שלו וכתב:
"ביום יום לא הייתי מפרסם אירוע סטנדרטי שכזה אך מכיוון שמדובר במקרה יוצא דופן בו כוחות חשוכים (=אנשים שמוכנים לכפות את דעתם הכאילו "ליברלית" על אחרים) עושים הכל לכפות את דעתם על אחרים ומנעו קיומו של אירוע זה במרכזה של עיר.
אני קורא לכל מי שנמצא באיזור תל אביב דתיים וחילוניים שמאמינים בחופש ומאמינים שגם לאנשים דתיים ומסורתיים שמעוניינים לקיים אירוע כרצונם בהפרדה רשאים לעשות זאת, לבוא הערב ולשמוח בשמחת בית השואבה הזאת שעבר לאולמי ויולה ברחוב הלוחמים 1 מול בית חולים וולפסון
ברכות למארגנים !"

עוד הגיב לדברים יו"ר ש"ס, שר הפנים אריה דרעי, שכתב בעמוד הפייסבוק שלו:

"בחג הסוכות אנחנו נוטלים ארבעה מינים, לכל מין ייחודיותו ויתרונותיו. 
האתרוג לא יכול להפוך להדס וההדס לאתרוג, כל אחד כברייתו.
אך למרות שהם נפרדים מטבעם, הם שווים באופן נטילתם.

כך אנו נוטלים את ארבעת המינים מזה אלפי שנים, וגם אם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה תחליט שאין זה ראוי, נאמר לה בקול בוטח כי לא נוותר על מורשתנו והמסורת היהודית.
איסור קיום אירועים בהפרדה מגדרית הינה פגיעה בזכות של ציבור לקיים ולכבד את מורשתו."