הבוקר, שני 23.2.2020 התקיים כנס השקתו של מסמך חדש אודות הסטאטוס קוו החדש לסוגיות דת ומדינה לקראת הכנסת העשרים ושלוש. את כתיבת המסמך יזמו המכון הישראלי לדמוקרטיה, ארגון נאמני תורה ועבודה, עיתים, מבוי סתום, מרכז צדק לנשים והמכון לאסטרטגיה ציונית.
במהלך הכנס התארחו ודיברו יו"ר מפלגת ישראל ביתנו ח"כ אביגדור ליברמן וחברי הכנסת יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו), מרב מיכאלי (העבודה-מרצ-גשר) וחילי טרופר (כחול לבן).
יו"ר ישראל ביתנו ח"כ אביגדור ליברמן:
"יש לבטל את המועצות הדתיות. הן הפכו לסניפי מפלגות של ש"ס ויהדות התורה. כמו שבכל עירייה יש מחלקת תרבות צריכה להיות מחלקת שירותי דת. אנחנו נדרוש המו"מ הקואליציוני לאמץ את דו"ח צדוק משנת 1992 ולהעביר את המועצות הדתיות תחת הרשויות המקומיות. גם כל נושא התחבורה הציבורית ופתיחת עסקים בשבת צריך לעבור לידי שלטון המקומי. תל אביב היא לא בני ברק; אילת היא לא אלעד; מודיעין עילית היא לא מודיעין. אין צורך לכפות על אף אחד – לא כפייה חילונית ולא כפייה חרדית. הממסד החרדי לא מייצג ערכים או יהדות, אלא עבודה זרה וערכים אנטי-יהודיים. מה הקשר בין יהדות לבין זה שאסור לשרת בצבא או לעבוד? רמב"ם ורש"י עבדו במשרה מלאה, והיו לא פחות בקיאים בתורה מליצמן או גפני. מדינת ישראל היא המדינה היחידה שמממנת במאות מיליוני ש"ח מערכת חינוך שמונעת מילדים לימודי מדעים, אנגלית ומתמטיקה. התנאי שלנו הוא שלא תהיה מערכת חינוך עצמאית שתקבל מימון מהמדינה, מבלי להכניס לימודי ליבה לתכנית הלימודים".
ח"כ חילי טרופר (כחול לבן):
"השדה הפוליטי צריך לחזור לייצג בפרופורציות את הציבור הישראלי. זה יסדר הכל. כיום, הנציגות הפוליטית של החרדים היא היחידה שאכפת לה מסוגיות דת ומדינה, ועל זה היא בונה ומפרקת קואליציות. הממשלה שבני גנץ יקים צריכה לשקף בעיקר את המרכז הישראלי והרוב הציוני. את הסוגיות המרכזיות בנושאי דת ומדינה צריך לעצב הרוב הישראלי. הדלת לא סגורה בפני החרדים, אך הם לא השותפים הראשונים שלנו. אם הם יהיו מוכנים לפשרות מסוימות כדי להיכנס לממשלה – אהלן וסהלן. יש מאות אלפים בתוכנו שרוצים להיות חלק מהעם היהודי, והממסד הרבני נועל בפניהם את הדלת. זה מחייב פתרון. אנחנו לא יכולים להתחייב אם נדרוש את תיק הדתות. מה שחשוב זו המדיניות הליברלית אליה אנחנו מחויבים ולא בהכרח התיק. אגב כשנפתלי ואיילת אמרו שידרשו את תיק הדתות האם הם התכוונו שיישמו שם את המדיניות שלהם או של סמוטריץ' והרב פרץ?. העובדה שאין כאן נציג של מפלגת הציונות הדתית בדיון על דת ומדינה אומרת הרבה. הייתי מצפה שלפחות יביעו עמדה, גם אם היא שונה משלי. נושאים כמו גיור ושבת הם חשובים מאוד וחייבים לעסוק בהם".
ח"כ מרב מיכאלי (העבודה-מרצ-גשר):
"הדבר הראשון והדחוף ביותר הנחוץ כדי שמשהו יוכל לקרות בנושאי דת ומדינה, הוא רצון פוליטי להתקדם. זה תפוח אדמה לוהט שאף ממשלה בישראל לא רצתה להתעסק איתו. העובדה שבמדינת ישראל, מדינתו היחידה של העם היהודי, אין חופש דת זהה והכרה בכל סוגי היהדות היא אבסורד. הפוליטיקאים החילוניים צריכים לצאת מהבורות העמוקה שיש להם בנושאים הלכתיים, כדי שיוכלו לנהל מו"מ על התכנים המהותיים בסוגיות הללו. הרשויות המקומיות החזקות במרכז הפכו להיות מוקד לשינויים בתחום דת ומדינה בגלל הקפאון של הממשלה. אך זה לא נכון בעיניי להפיל את האחריות על יחסי דת ומדינה על הרשויות המקומיות. עם זאת, היישום של חופש התנועה בשבת צריך להתחשב באופי הרשות המקומית. אני בעד יום מנוחה קולקטיבי וחושבת שהוא צריך להיות שבת. מסחר למשל זה לא משהו שאני רוצה לעודד בשבת".
יו"ר מפלגת תל"ם, ח"כ בוגי יעלון (כחול לבן) חתם על מסמך 'סטטוס קוו חדש' ואמר:
"אנחנו נמצאים במציאות מאד בעייתית בתחום דת-ומדינה, בעיקר כתוצאה מהשתלטות זרמים מסוימים על הממסד הרבני, באופן שלצערי מרחיק לא מעט יהודים. הניסיון לכפות אחד על השני דרך חיים, זה לא יהודי. סטטוס קוו חדש, שמקדם סובלנות, נותן מסגרת איתה רוב גדול של עם ישראל יכול לחיות בשלום".
לקריאת המסמך יש ללחוץ כאן