ח"כ טייב בדיון על אתגרי החינוך הממלכתי חרדי: "נציגי החברה החרדית עלינו לדאוג שמי שרוצה בכך תהיה לו את האפשרות".

הבוקר, שני 9.11.2020 קיימה ועדת המשנה לחינוך דתי, התחדשות וזהות יהודית דיון בנושא אתגרי החינוך הממלכתי חרדי.

כידוע, בשנת 2013 התקבלה החלטה ממשלתית להקים מוסדות חינוך ממלכתיים לציבור החרדי אך עד היום הדבר לא אושר בחקיקה מוסדרת. הוועדה קיימה את הדיון בנושא בעקבות מספר רב של מוסדות חינוך חרדים ממלכתיים אשר החלו בתהליך הקמה ולא השלימו את ההקמה.

נציגת משרד החינוך בדיון הסבירה כי משרד האוצר מציב קריטריונים לפתיחת מוסדות חינוך חרדים ממלכתיים וזה הוא הגורם לעצירה של היווסדות מוסדות חינוך אלו, שאינם עומדים בקריטריונים.

יו"ר ועדת המשנה ח"כ תהלה פרידמן (כחול לבן) פתחה את הדיון ואמרה:

"אני שמחה לשמוע את הדיון הראשון של ועדת המשנה. הנושא הזה היום הוא חשוב ויש לו ממד לדחיפות. זה לא סוד שבחודשים האחרונים היה הרבה מתח בין החברה החרדית ליבור הישראלי הנוגע לפתיחת מוסדות חינוך. החינוך הממלכתי חרדי הוא סוג של גשר. הוא הוקם בהחלטת ממשלה בשנת 2013 ומאז הולך וגדל. מצד אחד יש לנו פה הצלחה. שנת 2013 התחילו הגרפים לעלות בעלייה מתמדת אנחנו מדברים היום על סדר גודל של עשרת אלפים ילדים. המסגרת הזו היא גלדה, מחזיקה עדין סדר גודל מזערי, 3% מהחברה החרדית ולא זו בלבד, הבעיה המרכזית היא שזה לא מורגל בחוק ובחוזר מנכ"ל ובעצם בשום מסגרת חוקית. הדבר הזה יוצר לא מעט בעיות. הגרף של מספר הילדים עולה אבל הגרף של מספר הרשויות לא עולה. יש לנו רשויות שמסרבות לפתוח מסגרות כאלה. לדוגמא עיירית פתח תקווה שלא התאפשר להם לפתוח מסגרת חדשה. יש גם מקרים בהם בתי ספר רוצים לעבור בין מסגרות וכאן לא רק שהוא צריך את הרשות המקומית ומשרד החינוך, הוא צריך גם שהרשת תאשר לשחרר אותו. בסופו של דבר אנחנו מדברים על דבר וולונטרי. הורים שמבקשים לתת לילדיהם חינוך חרדי אשר כלול בו לימודי ליבה. ההבדל הזה הוא לא היחיד אבל הוא הבולט ביותר. מדובר גם על מורים שמועסקים מטעם משרד החינוך וגם על פיקוח גבוה יותר על המוסד הלימודי. איך עוזרים למדינת ישראל שנוהגת באופן לא חכם ולא הולם את מטרות עצמה שהן הגברת השתתפות של המגזר החרדי בשוק העבודה, איך גורמים למדינת ישראל להפסיק לחסום את ההורים שרוצים לשלוח את ילדם למסגרות כאלו?".

ח"כ יוסף טייב (ש"ס) הבהיר כי הוא תומך בהקמת של בתי ספר ממלכתיים חרדים מהסיבה כי יש פלח במגזר החרדי אשר מעוניין במוסדות אלה, וביקש לדעת מהם החסמים המונעים הקמה של מוסדות אלה ברשויות מקומיות ברחבי הארץ :

 "יש פה פלח גדול בציבור החרדי ודור שני של חוזרים בתשובה שרוצים את הדבר הזה. אני כן חושב שיש בעיה מטעם משרד החינוך לגבי אפשרות של פתיחה מוסדות כאלו של חינוך חרדי ממלכתי. לגבי הרשויות, אני לא חושה שהבעיה היא רק ברשויות החרדיות אלא גם ברשויות לא חרדיות כמו מבשרת ציון ופתח תקווה. שם אנחנו נתקלים בבעיה של מתן תמיכה במוסדות כאלה. כנציגי החברה החרדית עלינו לדאוג שמי שרוצה בכך תהיה לו את האפשרות לזאת. אנחנו רואים הצלחה גדולה בבתי הספר האלה ברמת הכמות והאיכות ולכן אני רוצה לשמוע ממשרד החינוך נתונים על תהליכים שהתחילו ולא הסתיימו ואת הסיבות לכך".

רות אלמליח ממלאת מקום מנהלת המחוז החרדי מטעם משרד החינוך:

"באמת בתחילת הדרך, נתנו הרבה יותר אפשרויות לבתי ספר להיפתח בגל גודל ובכל מקום. המטרה הייתה שהנושא הזה ייכנס פנימה בכל מצב והיום יש לנו מגבלות מצד משרד האוצר לדעת בדיוק על כמות התלמידים בבתי הספר. הקריטריון שנקבע עם משרד האוצר היה למנוע זלזול בבתי הספר ובגודלם הקטן ולכן דייקנו יותר ויותר את הקריטריונים שיהיו משמעותיים וייתנו מענה למטרה לשמה הם הוקמו. הקריטריונים מתבסס על מספרי תלמידים, על אוכלוסייה שהיא באמת חרדית ומחפשים את המענה הזה של בית ספר רשמי לכל דבר ועניין. לגבי מעברים מרשת כזו או אחרת זה לא מעבר בין חברות רגילות, זה מוסד חינוכי ולמוסד חינוכי יש כל מיני דרישות ובעלות לצוות המורים. לכן העברת בעלות צריכה להיות סדורה במשרד המשפטים".

ח"כ מרב מיכאלי (העבודה):

 "אני שמחה שהוקמה הועדה הזו. בכנסת העשרים פנו אלי המון הורות והורים וביקשו ממני לקיים דיון על הנושא הזה. אני נדהמתי על מספר ההורים שפנו ועשינו דיון בועדת החינוך ונדהמתי לגלות שחינוך חרדי ממלכתי הוא לא בחקיקה, אז פלא שזה לא קורה? זה אפילו לא בחוק. חייב להיות חוק חינוך ממלכתי שמכליל בתוכו את החינוך החרדי. כל רגע שהממשלה לא מחוקקת חוק חינוך חרדי ממלכתי היא מפקירה מאות אלפי ילדות וילדים לחסדי מי שמחליט. אין מצב שהמדינה תגיד זה לא כלכלי לנו ולא כדאי לנו כדאית לתת זכות למגזר בחברה הישראלית. כל זמן שאין אופציה לחינוך ממלכתי חרדי מסוכן לאנשים להגיד שהם רוצים ללמוד בבתי ספר הזה כי הם יכולים להיות מוגלים ממסגרות חינוכיות עצמאיות. יש הרבה מאוד הורים שפנו אלי ודרשו חינוך ממלכתי אבל יש גם הרבה הורים שלא מעיזים להגיד שהם מעוניינים בבית ספר ממלכתי דתי אבל ברגע שיהיה בתי ספר כאלה החברה החרדית ירוצו לשם".

יו"ר ועדת המשנה ח"כ תהלה פרידמן (כחול לבן) סיכמה את הדיון ואמרה:

"הועדה קוראת למשרד החינוך לקדם באופן מידי עיגון לפחות בחוזר מנכ"ל לזרם חרדי ממלכתי ולבחון מחדש את נושא הדרישות לשחרור בעלות על ידי רשתות על מנת להעביר מוסדות".

לצפייה בוועדה יש ללחוץ כאן