ח"כ דב חנין בכנס השבת: "מה שקרה לשבת הישראלית הוא סוג של טרגדיה. זה יום שיש בו ערך מכל כך הרבה בחינות אנושיות, הישג סוציאלי מדהים"

היום (26 ביולי 2016) נערך בכנסת כנס בנושא אופיה של השבת- "השבת כגורם מאחד בעם ומה כולל חוק השבת החדש". הכנס התקיים ביוזמת חברי הכנסת עמונאל טרכטנברג, מיקי זוהר, אלעזר שטרן ורחל עזריה. ארבעת חברי הכנסת מקדמים הצעת חוק המבוססת על אמנת גביזון מדן שמטרתה להסדיר חקיקה בהסכמה בנושא השבת בישראל. בכנס נכחו חברי חברות כנסת בהווה ובעבר, אישי ציבור ונציגי ארגונים, ובהם: השופטת רות גביזון, הרב יעקב מדן, ח"כ לשעבר רות קלדרון ורב יהודה גלעד, וכן נציגי התעשיינים. 

להלן עיקרי הדיון:

ח"כ עמנואל טרכטנברג
: ארבעה חברי כנסת מסיעות שונות מבקשים לייצר מכנה משותף ולא להמשיך עם הקו המכוער של הפילוג וויכוחים נוקבים בכנסת ובחברה הישראלית.
שבת תהפוך למשהו שונה מהחול, לזמן שמקדישים למשפחה ולקהילה. וכל אחד בדרכו ימצא כיצד לחוש עונג שבת.
הצעת החוק תהא מבוססת על הסכמות ולא על כפיה. אנחנו חותרים להסכמות. שהשבת תעזור לנו לאחד ולא לפלג.
כוונתנו שכל מוסדות התרבות והפנאי יהיו פתוחים ונגישים. צריך לשם כך מינימום של תחבורה ציבורית. שתהיה שקטה וצנועה, ולא תפריע למנוחת המגזרים שרוצים בהיעדר תחבצ.
האלמנט הנוסף בחוק הוא קיצור שבוע העבודה. אנו נצמצם את היקף המסחר המותר בשבת. יהיה קיצור של שעות העבודה במהלך השבוע, כדי שאנשים יוכלו לבצע קניות בשעות אחר הצהרים והערב במהלך השבוע, גם ככה שבוע העבודה בישראל הוא מהארוכים ב OECD.
 
ח"כ מיקי זוהר: מטרתנו לגשר על הפערים ולנסות לחוקק חוק היסטורי. אני הגשתי חוק לא פשוט עם אמירה ששבת זה יום מנוחה. בשטח בשנים האחרונות הסטטוס קווה כבר הופר לחלוטין. החוק שהגשתי הרגיז לא מעט אנשים, ומרגע שהתחיל המאבק שלי הבנתי כמה הסוגיה היא בוערת וכמה היא מורכבת, ושיש בה עוד צדדים בסיפור. הבנתי שאת החוק הזה אפשר להעביר רק בהסכמה.
החוק שלנו משרת את כולם, מאפשר לכולם לבלות אבל עוצר את תרבות השופינג. הדובדבן שבקצפת הוא שהחוק נותן תחבורה שיכולה להיות מקובלת על הציבור הדתי, ונתנו גם מענה לפתיחה בשעה מסוימת אחהצ בשבתות. הצלחנו להביא פתרון אידאלי לשאלת השבת. זו ההזדמנות האחרונה. אם נילחם על החוק הזה ונגשים אותו- נביא לפתרון. אם לא- זה נגמר, שבת תהיה יום חול לכל דבר ועניין.
אנחנו בשיח רצוף עם החרדים. הסיעות החרדיות הבהירו שלא יוכלו לתמוך, יתכן שיצביעו נגד החוק, יתכן שלא יתנגדו, ויתכן שיטילו וטו. אני לא פוסל שום אפשרות.

ח"כ אלעזר שטרן: אנו חייבים להודות לפרופ' גביזון ולרב מדן. יש פה במדינה אנשים שרואים את השבת בדרך קצת שונה ממה שאני רואה אותה. איש באמונתו יחיה. צריך לאפשר שבת ברוח אחרת. כמובן שהייתי רוצה שכל עם ישראל ישמור שבת, אבל אנחנו רוצים לאפשר גם למי שאינו שומר שבת. אם אמנת גביזון מדן היתה הופכת למציאות או לחוק, והיינו מיישמים אותה בזמן אמת- המציאות של היום היתה הרבה יותר פשוטה. אבל המציאות הישראלית לא מחכה לנו. תסתכלו על חתונות, נעשה חוקים כמה שאנחנו רוצים, אבל תראו כמה שיותר אנשים נישאים בלי רב. אותו דבר בעניין השבת, השטח לא יחכה לנו. עם הנצח לא פוחד מדרך ארוכה, אנחנו חרדים שאם לא נעשה את זה יכול להיות שבעוד כמה שנים נדבר על סאנדיי.
 

פרופ' רות גביזון: אני באמת חושבת שלא היה צריך להעביר את החוק בעזרת הסתמכות על תמיכה של חברי הכנסת הלא יהודים.
אי אפשר להפריד את השבת משאר הנושאים.
המפעל היהודי בארץ ישראל לא ישרוד אם העניין היהודי לא יהיה במשא ומתן פעיל ודינמי בקרב הציבור.
זו צריכה להיות התחלה, זה מקרה מבחן שאנחנו מתאמנים עליו. היעד החשוב באמת הוא האיזון.

ח"כ רחל עזריה: רבן יוחנן בן זכאי ודור יבנה וחכמיה החליטו שצריך לשנות היהדות והבינו שצריך להפוך את היהדות לקהילות כמו טיפות של שמן שיוכלו לצוף באוקיינוס של הגלות. קהילות שלא מתערות ולא מתערבבות ובכל מקום שמגיעים אפשר ליצור קהילה. עכשיו העם שב לעצמו, וזו נקודה מכוננת בזמן, פה אין את השמן והמים. הפכנו להיות קהילות סגורות ואנחנו עכשיו מנסים לייצר אתוס משותף.
 
ח"כ מיכל בירן: היוזמה הזו חריגה מאד בנוף. אנחנו קרובים לנקודת פיצוץ, מה שהיה עם המקוואות ועם הליבה מראה לא את ההסכמות. מה שקורה עם הדור שלי הוא שאחד מכל שישה זוגות מתחתן בחו"ל. הדרך היחידה להישאר עם אחד הוא להגיע לדיאלוג ולהסכמות. להסכמה יש משמעות אסטרטגית ראשונה במעלה ליכולת שלנו לשרוד כעם.
 
רות קלדרון: חוק טוב אי אפשר לחוקק מהר. חוק טוב צריך זמן עד שהמרחב מקיים אותו ממילא. אם הציבור לא יהיה מבושל לזה, השבת תהיה ריב. יש הרבה כלים לרשות מקומית לקיים שבת מורכבת בלי לחוקק לכל המדינה, כדאי להשתמש בגמישות של רשויות מקומיות.

ח"כ יהודה גליק: חסרות לי פה בשיח המפלגות החרדיות, אפילו הבית היהודי לא פה. כמו כן מרצ לא פה. אני פסימי לגבי יכולת החקיקה, ואני פסימי לגבי תועלת החקיקה.
 
מאיר בוזגלו: אנחנו מתחילים לתקן בעיה כרונית, את כל נושא היהדות השארנו לחרדים. אני רואה פה ברכה ודוגמת מופת לעבודה משותפת, לקחת אחריות על היהדות.
 
ח"כ דב חנין: מה שקרה לשבת הישראלית הוא סוג של טרגדיה. זה יום שיש בו ערך מכל כך הרבה בחינות אנושיות, הישג סוציאלי מדהים. אברהם יהושע השל אמר שהשבת היא ההזדמנות לעצור את כולנו במירוץ המטורף. ועכשיו זה הפך לנושא לעומתי המעורר כעסים. לפני עשר שנים כשהתחלתי את דרכי בכנסת ניסינו לקדם יוזמת שבת, עם מיכאל מלכיאור, אריה אלדד, נתן שרנסקי ומיקי איתן. אנחנו לא הצלחנו. צריך לשים לב לחוליה של הנחישות ולהיות מוכנים להכנס למאבק. נקודה שניה היא שצריך להיות מוכנים לחשוב על פירוק החבילה לכמה מרכיבים, אם אי אפשר להעביר את הכל במכה אחת. לשמור את האופק לנגד עינינו, אבל לראות משימות נקודתיות בדרך אליו.
 
ח"כ מרב מיכאלי: אנחנו חייבות וחייבים לעבור לדבר בשפה אחרת במדינת ישראל, הגענו לשפל של תרבות הסכסוך שמגדיר אותנו, כל דבר הופך לסכסוך.
אני משתדלת לא לצאת מהבית ולא פותחת את הפלאפון בשבת, כי אני צריכה שקט.
כל חברות וחברי סיעת המחנה הציוני שותפות לפרויקט בכל הכוח.

ח"כ טרכטנברג סיכם את הדיון:
אני אדם מאמין, ואני מאמין בצדקת דרכנו. אני כאן מבחירה, אני משוכנע שיש לנו ייעוד. הייעוד שלנו הוא להפוך את השבטים לאומה אחת עם עולם ערכי אחד.
עלינו להאמין באמונה שלמה שזה באמת אפשרי.
זו יריית פתיחה. אנחנו חייבים שכל אחד במעגלים שלו, יגרום לדיון וישמיע קול. רק רוח גבית חזקה מהציבור בכל המגזרים, יכולה להוביל לחקיקה.

ממצאי סקר של קואליציית שבת ישראלית שהוצגו בדיון:
51% תומכים בהצח ברוח גביזון מדן.
אם יש רכיב של פתיחת קניונים התמיכה עולה.
63% מהציבור החילוני תומך באמנת גביזון מדן.
84% מהציבור החילוני תומך בפתיחת קניונים בשבת.
15% מהמועסקים עובדים בשבת, רובם יהודים.
2/3 מהעובדים היו מעדיפים לא לעבוד בשבת, חלק ניכר מהם לא מקבלים יום מנוחה חלופי.
רוב מוחלט מהקולנועים, המוזיאונים, התיאטראות הגדולים- כבר פתוחים בשבת.
כ 20% מהקניונים פתוחים בשבת.
58% מהציבור מעוניין שהרשויות המקומיות יובילו את השינוי.

להצעת החוק:
http://www.mishmar.org.il/page.php?p=17211