ח"כ אייכלר בדיון שיזם על התארכות בטיפול הקונסוליות שמביא לביטול חתונות: "צריך לתת תשובות ללא דיחוי".

אתמול, שני 9.11.2020 התכנסה ועדת החוץ והביטחון בראשות ח"כ צבי האוזר (דרך ארץ) לדיון מהיר בנושא: "בעקבות הקורונה – סחבת בטיפול הקונסוליות הישראליות בחו"ל מביאות לביטולי חתונות" בעקבות בקשתו של ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה).

ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה) אשר יזם את הדיון הציג את הנושא ואמר:

"אנשים עומדים ומחכים לתשובות מהקונסוליות ואין תשובות. כיום משיבים שייקח שמונה ימי עסקים. הזמן נהיה לא סביר וצריך לתת תשובות ללא דיחוי. יש גם פניות שהקונסוליות לא יודעות לתת תשובה לזוגות מעורבים בעיקר. מקרים כאלה מתגלגלים מהקונסוליות למשרד החוץ ולוקח זמן רב לקבל תשובה. יש נהלים בהם הם יודעים להתנהל לדוגמא במקרים של הלוויה וזה מראה שכאשר יש מקרה דחוף ורגשי הם יודעים לתת מענה. עיקר הטענה שלי זה גלגול האחריות ממשרד החוץ למשרד הפנים וחזור. מבחינת הצעות לייעול אפשר לאפשר לקרוב משפחה שנמצא בארץ לגשת למשרד הפנים ולאפשר לצד הישראלי להגיש בצורה מסודרת למשרד הפנים את האישורים של המשפחה מחוץ לארץ. העצה הפשוטה היא טופס דיגיטלי באינטרנט בה אדם יגיש את הבקשה בצורה פשוטה. מקרים דחופים ישאירו לעבודת הקונסוליות ושאר המקרים משרד הפנים יטפל. כך, לא ייוצר עומס מיותר על הקונסוליות והם יוכלו לתת מענה ראוי. חייב להבין שישראל היא מדינת הגירה ולרוב האזרחים יש קרובי משפחה מקרבה ראשונה בחוץ לארץ".

אייל סיסו ראש חטיבה קונסולרית השיב לח"כ אייכלר ואמר:

"שר הפנים אריה דרעי החליט לאשר שחריגים שכן יוכלו להיכנס לארץ בשביל חתונות לוויות אירועים משפחתיים ועוד תשע עשרה קטגוריות בעניין. בנוגע לחתונות ואירועים משפחתיים מדובר בחריגים שהם אזרחים זרים שהם קרובי משפחה ממעגל ראשון. הוחלט לחלק את המעמסה בינינו לבין משרד הפנים והקטגוריה של אירועים משפחתיים נשאר תחת אחריות של משרד החוץ. אנחנו ערוכים לכך ויש לנו מערכות מותאמות וזה היה כך מאז ומעולם. חתונות ולוויות זה תחת משרד החוץ מההבנה שיש למשרד האוכלוסין נושאים רבים לעסוק בהם ולכן הוחלט כי הנושא הזה יהיה תחת משרד החוץ. לא צריך להגיע פיזי לקונסוליות, הכל דיגיטלי היום דרך אי מייל. לגבי חתונות ואירועים משפחתיים זה נעשה מהר מאוד ותשובה ניתנת כבר במקום. אנחנו דיברנו על חמישה ימי עבודה והם נותנים קדימות ללוויות ושמחות. לרוב זה קורה יותר מהר ופחות מחמישה ימי עסקים. בנושא חתונות מחודש ויולי עד היום נתנו כ- 1000 אישורים חריגים לקרבה ראשונה כמובן להגיע לחתונות."

ח"כ מיכל קוטלר וונש (כחול לבן) טענה כי:

"צריך מדיניות שקופה והוליסטית שאומרת שמשפחה מקרבה ראשונה ובני זוג יכולים להיכנס לארץ כמובן תחת ההכתבות של משרד הבריאות כמו בכל מדינה אחרת. מדובר בפגיעה ישירה בעולים חדשים. במקום הפלסטרים והעבודה המטורפת של הקונסוליות לייצר מידע שקוף ולתת מעט וודאות לתקופה שאנחנו לא יודעים כמה זמן היא תיארך. בעייני צריך לאשר מדיניות קבועה של אישור קבוע לקרבה ראשונה".

ח"כ אנדריי קוז'ינוב (יש עתיד) דיבר על המקרים חריגים ואמר:

"על כל חריג יש נוהל באורך הגלות שצריך לעמוד בתנאים. אנחנו מגיעים ליותר מידי חריגים שמסבכים את העניין. עצן העובדה שמכניסים חריגים זה מפורר את הנושא אבל זה מעמיס על המערכות שלא מותאמות לפניות האלה. זה כמות פניות שלא עומדים בה. זה עניין של פישוט הגדרות כדי למנוע סחבת גם בוועדות הכנסת שמטפלים בפניות הללו. מרוב שאנחנו מטפלים בחריגים אנחנו לא מצליחים להגיע למיסוד של תנאים מסודרים".

ח"כ תמר זנדברג (מרצ):

"אני רוצה לקבל תשובות לגבי הנושא של איחוד משפחות. אנחנו הגענו להקלות שנוגעות לידועים בציבור אבל אני רוצה לחדד בעיה אחרת בקונסוליות. מה משך זמן ההמתנה הממוצע במצבים שבהם אנשים עומדים בקריטריונים אבל ההתקשרות מול הקונסוליה בעייתית. אנחנו רואים שהעבודה איתן קשה גם מבחינת בירוקרטיה וגם מבחינת זמנים. מדובר בבעיה מערכתית כי יש זוגות של ידועים בציבור שמורכבים מאזרח ישראלי ולא ישראלי. אלה שלא נשואים אנשים חיים עם ילדים ולא התחתנו והם נחשבים ידועים בציבור. אותם זוגות צריכים לעבור תהליך מאוד ארוך כדי להוכיח שהם באמת ידועים בציבור ואני שואלת למה?. אני לא מבינה למה את אותן זוגות ידועים בציבור העבירו את הנושא של הידועים בציבור?".

יו"ר הועדה ח"כ צבי האוזר (דרך ארץ) הגיב לדבריה של ח"כ זנדברג, סיכם את הדיון ואמר:

"ידוע בציבור שיש לו ילדים שמות ההורים רשומים ולכן פה אין בעיית הוכחה. הבעיה היא עם ידועים בציבור שאין להם ילדים. עד היום האנשים הללו נכנסו על ויזת תייר אבל היום המדינה אוסרת על כניסת תיירים. השאלה היא מה היקף התופעה הזו? שאין עדות על קשרי זוגיות. אני חושב שזה תופעה מאוד מצומצמת. נדמה לי שבמקרים המאוד קטנים האלה אין לבצע פרוצדורה. הועדה קוראת למשרד הפנים החוץ והבריאות לבחון את מדיניות הכניסה של משפחה של אזרחים ולבחון הקלות בכניסה לארץ כמובן, לא על ידי נטילת סיכונים מיותרים". 

 

לקריאת ההצעה לסדר של ח"כ ישראל אייכלר לחצו כאן