ראיתי בכך פגיעה בערך הרעות ועוול ללוחמי צה"ל. היה בכך, לצערי הרב, סוג של "אנחנו" ו"הם" גם במקום אולי המקודש ביותר בחברה הישראלית.
לשמחתי הרבה, תוך שיתוף פעולה עם שר הביטחון משה יעלון, ראש אגף משפחות והנצחה במשרד הביטחון אריה מועלם וראש היחידה להנצחת החייל יעקב גבאי, נמצא פתרון: יותר לא יקברו חיילים שאינם מוגדרים כיהודים בחלקות נפרדות.
יש בכך אמירה יהודית וישראלית החשובה לכולנו."
כל הפרטים כאן
היום, 7/1/16, חתם שר הביטחון, משה בוגי יעלון, על תקנה הגורסת כי תיפסק קבורתם של חיילים שיהדותם מוטלת בספק בחלקה נפרדת.
מעתה ייקברו חללים אלו באותה חלקה צבאית, אך במרחק של "ארבע אמות", כלומר שני מטרים, מקבר החלל שיהדותו אינה מוטלת בספק.
לפני כשנה וחצי הגיש ח"כ אלעזר שטרן ("יש עתיד") הצעת חוק שביקשה לשנות את המצב, בו חיילים שיהדותם מוטלת בספק נקברים בחלקה נפרדת. הוא ביקש לעבור לקבורה משותפת, באומרו כי מדובר בפגיעה בערך הרעות ובאחדות העם.
הצעת החוק המלאה נמצאת כאן
על התקנה שנחתמה אמר ח"כ שטרן :"במערכת הביטחון גובשה עבודת מטה בנושא שהביאה בסופו של דבר לשינוי המיוחד",אמר. "לשמחתי הרבה, נחתמה התקנה הקובעת שחייל שאינו יהודי הנקבר בבית עלמין צבאי ייקבר באותה שורה לפי הסדר הנהוג לגבי כל החיילים, ובהתאם למועד נפילתו. שינוי זה מביא לידי ביטוי ראוי את מורכבותה של החברה הישראלית, מבלי לפגוע באף אוכלוסייה, ויש לכך מסר לחברה הישראלית וליהדות התפוצות כולה. בהימצאותם בחלקה נפרדת יש משום אמירה שלפיה הם 'אחרים', 'שונים מאיתנו', 'לא אנחנו', וחשוב דווקא לשדר מסר של לכידות ואחוות אחים".
ח"כ מרב מיכאלי ("המחנה הציוני") הגישה לפני חצי שנה הצעת חוק בנושא, שלפיה יש לקבור את החיילים באותה חלקה ובאותה שורה ללא מרחק של ארבע אמות – אך הצעה זו הופלה על ידי הקואליציה. "אחרי שנים של מאבק, צה"ל מתקן חלקית אפליה נוראה כלפי חיילים וחיילות שנפלו במילוי תפקידם", היא אמרה אמש. "החיילים האלה, ששירתו ונפלו עם חבריהם במסירות נפש, לא זוכים להיקבר איתם. התיקון הזה מצמצם את חוסר השוויון, אבל לא מבטל אותו לחלוטין כפי שראוי היה לעשות. חייל שמת למען המדינה כיהודי חייב לקבל ממנה את הזכות להיקבר עם חבריו כיהודי. למשפחה של חייל שאיבדה בן או בת לצבא לא מגיע להרגיש סוג ב'. זה צעד בכיוון הנכון, אבל ארבע אמות הוא מרחק גדול מאוד ממה שראוי שיהיה".
לקריאת הצעת החוק לחצ/י כאן