חוק האפלייה במקוואות עבר בקריאה שניה ושלישית בכנסת

בתום דיון ממושך ולאחר הסתייגויות רבות, מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק שירותי הדת היהודיים (תיקון מס' 21), התשע"ו-2016 של חבר הכנסת משה גפני וקבוצת חברי כנסת. בקריאה שלישית


תמכו 41 והתנגדו 35.
החוק החדש קובע כי מועצות דתיות רשאיות שלא לתת לגופים (כלומר בעיקר לבתי הדין של "גיור כהלכה", התנועה המסורתית והתנועה הרפורמית) להשתמש במקוואות.
המקוואות בישראל הן שירות ציבורי, וזוהי הפעם הראשונה שהוגדרה בחוק אפליה גלויה ומופרשת כלפי התנועות הליברליות. לצד הפגיעה בעקרונות הדמוקרטיה (הרמיסה הבוטה של עקרון השויון, בתוספת עקיפת החלטת בג"צ) נזכיר כי על פי סקרים, כ- 7% מהיהודים בישראל מזהים עצמם כקשורים לתנועות המסורתית והרפורמית, וכי עיקר מניינה של יהדות התפוצות משתייך לזרמים אלה. ביחד עם קריסת מתווה הכותל, יש כאן מסר פוגעני ביותר כלפי יהדות התפוצות והיהדות הפלורליסטית בישראל.
החוק נולד כתגובה לפסיקת בג"צ מפברואר השנה. בג"צ פסק בעתירה שהוגשה על ידי התנועה המסורתית לפני עשר שנים, וקבע כי השימוש במקוואות צריך להיות מותר לכל אזרח על פי עקרון השויון.
יוזם החוק הוא ח"כ משה גפני מיהדות התורה, ומצטרפים אליו ח"כים ממפלגתו, מש"ס ומהבית היהודי. יוזמי החוק הסבירו כי מטרתו למנוע מ"כתות" לקיים טקסים במקוואות הטהרה.
כשהחוק עלה לראשונה הוסכם כי לא יקודם ללא הסכמת כל סיעות הקואליציה, אך החוק חוקק בהליך בזק עוד בטרם יציאת הכנסת לפגרת הקיץ. בתחילה התנגדו לחוק נשים אורתודוקסיות (שיוצגו בעיקר ע"י חברות הכנסת שולי מועלם ורחל עזריה), אך ח"כ גפני הבהיר שהחוק מיועד למנוע את כניסת ה"גופים" כלשונו, ולא הטובלות.
תחולתו של החוק תחל בעוד תשעה חודשים. במהלך תקופה זו אמורה הסוכנות היהודית לממן הקמה של 2-4 מקוואות לתנועה המסורתית ולתנועה הרפורמית. המדינה טרם באה בדברים עם הסוכנות היהודית ועם נציגי התנועות, ספק אם תשעה חודשים הם פרק זמן מספק להקמת מקוואות מופרדים אלה, ואף לא מובן מדוע הסוכנות צריכה להשתרבב פנימה כאפיק לפתרון האפליה הגלומה בחוק זה.

הצעת החוק:
בנוסח הראשון שהוגש: http://www.mishmar.org.il/page.php?p=16331
בנוסח מתוקן: http://www.mishmar.org.il/page.php?p=16971
סיכום מתוך הדיונים להכנת החוק שנערכו בועדת הפנים: http://www.mishmar.org.il/page.php?p=17101 

להלן עיקרי הדברים שנאמרו במליאה:

ח"כ עליזה לביא: יש שירותי דת במדינה יהודית, שירותי דת מכספי המסים של כולנו, שירותי דת באשר הם, גם לאזרחים ולאזרחיות של המדינה שלנו כולם. ובא החוק הקשה הזה ומבקש לצמצם את שירותי הדת, ומבקש לומר למי כן ולמי לא, בפעם הראשונה בחקיקה הראשית. זו פעם ראשונה שמקווה, שהוא מקום של טהרה, הופך למקום של הדרה. אנחנו רואים כאן אפליה בחקיקה ראשית.
נפגעים נוספים הם כמובן  אחינו ואחיותינו יהדות התפוצות. הם פעם נוספת מקבלים את המסר המלבב הבא: מדינת ישראל לא סופרת אתכם. גם בכותל, גם בנישואים, גם בגיור, גם במקוואות – אין לכם מקום במדינת ישראל. זה חוק לא יהודי, לא חוקתי, לא דמוקרטי.
 
ח"כ זהבה גלאון: החוק הזה קשור לא רק לטובלות, זה הרבה מעבר לטובלות, החוק הזה הוא הקרב על פניה ודמותה של החברה הישראלית  ואתם חשים מאוימים. ממה? כי מישהו מנסה לערער לכם את המונופול על הרבנות, על האורתודוקסיה, על חיים פלורליסטיים ושוויוניים כאן. ואיך אמר כאן השר דוד אזולאי לפני כמה זמן? "האנשים האלה". אתם מנהלים פה קרב מאסף.
 
ח"כ קסניה סבטלובה: ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר פעמים רבות כל כך, שרצוי מאוד שבאמת כל יהודי באשר הוא יראה בישראל את הבית הלאומי שלו, שהוא ירגיש כאן כמו בבית. אז מה עושים כדי שיהודי ירגיש בישראל כמו בבית? לא נותנים לו להתחתן בנישואים אזרחיים; לא נותנים לו להיקבר בעצם לצד אהוביו אם מגדירים אותו על-פי ההלכה ככזה שאינו ראוי להיקבר בבתי קברות יהודיים; לא נותנים לו להתגייר בצורה הולמת ומכבדת; ואז בעצם מחוקקים את חוק המקוואות שגם פוגע בצורה אנושה בכל אלה שהתגיירו בגיור רפורמי או קונסרבטיבי, שזה כאמור כ-20% מכלל המתגיירים. אז כל הדברים האלה כאמור אמורים לעזור לאותו יהודי או יהודייה להרגיש כאן במדינת ישראל בבית שלהם.
 
ח"כ יהודה גליק מהקואליציה ביקש להסתייג גם הוא: למה גם במקוואות שזה הדבר היחיד שעוד משותף לנו אנחנו עושים מקוואות לאלה ומקוואות לאלה. ח"כ גפני מה מפריע לך שאישה רפורמית טובלת במקווה? היא לא מפריעה לך לטבול. למה לנו הפילוג הזה? אמרתם שהסוכנות תבנה מקוואות ונציג הסוכנות אמר לי שהם לא מתכוונים לבנות שום מקוואות. זה לא טובל ושרץ בידו זה טובל ושקר בידו. אני מקדיש לכם 30 שניות שכולו קול דממה דקה שכולו תחנונים בשם השם אנא תמשכו את החוק הזה שמפלג אותנו.
לאחר מיכן שתק גליק במשך חצי דקה.
 
יוזם החוק ח"כ משה גפני אמר בסוף הדיון: החוק הזה איננו מפלה בין איש ואישה. כל אדם רשאי על פי החוק הזה לבוא ולטבול במקווה וכל הדיבורים פה שמדובר על סלקציה מדובר באמירות סרק. הייתה הפרה של הסטטוס קוו על ידי בג"ץ, ביקשנו לא להפר את הסטטוס קוו. לרפורמים בארה"ב אין אפילו מקווה אחת, פתאום הם צריכים פה מקווה. מה שהחוק בא זה למנוע מהרפורמים לקבל את הלגיטימציה הזו מהדלת האחורית. 
 
בקריאה שלישית תמכו 41 והתנגדו 35.