חה"כ משה (קינלי) טור פז במליאה: "מי שלא תומך בהנגשת הגיור באופן הלכתי יוצר את הדור הבא של המתבוללים"

ביום ד', 12 לינואר 2022, י' בשבט תשפ"ב, הוצגה בפני מליאת הכנסת הצעת חוק לתיקון פקודת העדה הדתית (המרה) (גיור על ידי רב עיר) של חה"כ משה (קינלי) טור פז (יש עתיד). בהצגת הצעת החוק התייחס חה"כ טור פז לשינוי ש במערך הגיור, לאזרחי ישראל שזהותם יהודית איך אינם יהודים על פי ההלכה ופנה למתנגדים לחוק: 

"אני מאמין וחי יהדות מכילה ומקרבת. כשלמדתי בישיבת הר עציון למבחן הרבנות, ראיתי מה שידוע לכל איש הלכה: ככול שאתה יודע יותר, אתה יכול להקל יותר. וזאת יש לדעת המחמיר בגיור מקל בהתבוללות. בחסות שערי הדין הסגורים מעודדים התבוללות במדינת היהודים. מי שלא תומך בהנגשת הגיור באופן הלכתי יוצר את הדור הבא של המתבוללים. 

בישראל חיים היום מאות אלפי אנשים, בתוכנו, שהם יהודים חברתית, שזהותם היא יהודית, שכל חייהם, כל מה שהם מכירים וגדלו עליו, משפחתם, סביבתם ואורח חייהם יהודי הוא, אך הם אינם יהודים על פי ההלכה; עשרות אלפי זוגות נשואים שמולידים אלפי ילדים מדי שנה. הם חלק מאיתנו, הם משלמים מיסים, הם משרתים בצבא, הם מצביעים בבחירות, הם אפילו נספרים במאזן הדמוגרפי הרגיש שלנו כיהודים. בישראל חיים 400,000 ישראל המזדהים כיהודים. אנחנו לא עושים להם טובה זה אינטרס שלנו, יהודי ולאומי, להנגיש להם גיור שיעודד אותם להצטרף כיהודים באופן רשמי.  

אני קורא לחבריי חברי הכנסת לתמוך בהצעת החוק שמובאת לפניכם ברגע שנעלה אותה להצבעה. השר כהנא הגיש היום תזכיר להצעת החוק הממשלתית, ואליה אצמיד גם את הצעתי. ואליכם חבריי במפלגות החרדיות אני אומר: אתם מתנפלים על רפורמת הגיור לשווא. אם נוריד את המילה "רפורמה", שאולי היא מזכירה רפורמים הכול בסדר. מי שיגייר אלו רבני הערים או מי מטעמם. מי מינה את רבני הערים? אתם. זה בגבולות ההלכה. יש לנו אותה תורה, יש לנו הלכה אחת, שגם אתם הולכים לפיה. הכל נעשה פה בהתאם למסורת ישראל, ידידיי החרדים, להרבות יהדות בישראל, להרבות תורה בישראל. האם זה לא אינטרס משותף? למה אתם מתנגדים? בואו נעצור התבוללות, בואו ננגיש את הגיור, בואו נאשר שאת חוק הגיור." 

בנוסף הועלתה בפני המליאה הצעה לסדר-היום רפורמת הכשרות יצאה לדרך והכשלים נחשפים ביוזמת חברי הכנסת חה"כ אבי מעוז (הציונות הדתית) ויעקב אשר (יהדות התורה). חה"כ מעוז הציג ההצעה:  

"לפני כשנה הגישה "צהר פיקוח מזון" עתירה כנגד הרבנות הראשית בדרישה לאפשר להם להעניק כשרות למוצרי מזון מיובאים. בתשובת המדינה שנכתבה על ידי מחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה ושנחשפה כעת בעקבות דרישת ארגון "כושרות" פורטו בין השאר כשלי כשרות מהותיים בהתנהלות "צהר פיקוח מזון". זו דוגמה למה שיתרחש בעת פתיחת השוק עם רפורמת הכשרות.

המקרה הנ"ל הוא הדגמה מעולה למה שצפויה לגרום רפורמת הכשרות לרמת הכשרות במדינת ישראל. על פי הרפורמה, רבנויות מקומיות יכולות לתת כשרות בכל הארץ כבר מעכשיו גופי כשרות שיהיו תאגידים עסקיים, כמו "צהר פיקוח מזון", יוכלו לבחור אם להעניק כשרות לפי הסטנדרטים של הרבנות הראשית או לפי הסטנדרטים של מה שמכונה "ועדת השלושה", שתורכב משלושה רבנים, בדיוק כפי ש"צהר פיקוח מזון" מעניקה כיום פיקוח על פי הסטנדרטים של רבני צהר. מה שצפוי זה גם קביעת סטנדרטים שאינם מקובלים בעולם ההלכה, אבל בעיקר חוסר יכולת לאכוף את העמידה באותם סטנדרטים ועידוד בפועל של העסקים לחפש את הרבנות או את גוף הכשרות הכי מקילים והכי פחות מקפידים על הדרישות ההלכתיות.

לסיכום, ברפורמת הכשרות יש את הכול: הפרטה של הרבנות הראשית, הפרטה של מערך הכשרות, תחרות בין תאגידים נותני כשרות, הוצאה לשוק של אלפי משגיחים שיישארו ללא פרנסה. אבל דבר אחד לא קיים, וזה כשרות בסיסית. בשביל רוב-רובו של עם ישראל, שצורך כשרות בלב שקט, זה כבר לא יהיה, ולכן, ראוי שמעתה ייקרא לה "רפורמת האין-כשרות." 

חה"כ יעקוב אשר ביקר את מדיניותו של השר לשירותי דת:   

"כשאני הייתי ראש עיר, ואחרי שהייתי ראש עיר הרי לא נשארים בתפקיד לנצח אתה הולך עם הילדים והנכדים היום, ברוך השם, ושואלים אותך: אבא, מה עשית כשהיית? אז אתה מראה דברים שעשית, יצרת ופעלת. מתן כהנא, מה יגיד לילדים שלו? מה יגיד לנכדים שלו אני הרסתי את המפעל שהקים הרב קוק? אני פתחתי את העם היהודי למועדון חברים לכל מי שרוצה? אני פגעתי במעמדה של הרבנות הראשית בדרכי הונאה? זו ממשלת הונאה שמביאה רפורמה של הונאה, שכל מטרתה היא אחת. הם גיבורים על הרבנות, הם לא גיבורים על דברים אחרים. נראה אותו מביא רפורמה בבתי משפט." 

חה"כ אוריאל בוסו (ש"ס) הוסיף:   

"רפורמת הכשרות זה אחד מהנדבכים הנוספים של הממשלה הגרועה הזו, עם הגיור, עם הכשרות, הנישואין ודבר אחרי דבר שרוצים לפגוע בזהותה היהודית של מדינת ישראל כמדינה יהודית. אין הסבר אחר לכל הפעולות הגרועות שהם עושים. מי שקורא את תזכיר הגיור שהוציא עכשיו השר כהנא את הכול הוא כתב שם. חוץ מלשים את התמונה של הרב סתיו, שצהר יכולים לעשות, הכול הוא רשם שם שגם מי שמגייר, לא יהיה ניגוד עניינים אם יש לו גוף כשרות ויש לו בית דין פרטי, הכול רק לאותו מסלול אחד. אבל על מה? מה אנחנו בסך הכול רוצים? בשביל שנסתובב כולנו עם ספרי יוחסין בכיסים? בשביל שבסופו של דבר, האזרח הפשוט, המסורתי, לא יוכל לאכול במסעדה שהוא עד היום רגיל לאכול? אלו הרפורמות שאתם מובילים כאן, במדינת ישראל, מדינת היהודים? פעם אחר פעם אתם פוגעים בזהותה היהודית של מדינת ישראל."

ההצעה לסדר-היום התקבלה ותועבר לדיון בוועדת הכנסת לקביעה באיזו וועדה תדון בהצעה.