ועדת המשנה לחוק חינוך ממלכתי דתי קיימה דיון בנושא סוגיית מתווה הרישום האזורי

ביום ד', 1 ביוני 2022 ב' בסיון תשפ"ב, קיימה ועדת המשנה לחוק חינוך ממלכתי דתי דיון בנושא סוגיית מתווה הרישום האזורי בחינוך הממלכתי דתי (חמ"ד). יו"ר הוועדה ח"כ משה טור פז (יש עתיד) פתח את הדיון:  

"תלמידי החינוך הממלכתי דתי מהווים 14 אחוז מתלמידי ישראל. כמעט בכל רשות עם חינוך ממלכתי יש תלמידים שצורכים את שירותי החמ"ד. ברשויות רבות יש בי"ס ממלכתי גדול כמו תיכון ולצידו אין תיכון דתי, או שיש תיכון דתי קטן מאד. יש מספר ערים כמו ירושלים, פ"ת, רחובות, בהן הרשות המקומית מצליחה לספק מגוון מוסדות שעונים על רוב הצרכים של התלמידים. הסיור שערכה הוועדה בראשותי ברחובות לפני כחודשיים לימד אותנו שכאשר רשות מקומית רוצה ומגיעה להסכמות עם הרשויות השכנות – קורים דברים נפלאים, כמו תיכון המר – תיכון מקיף ברחובות". 

ח"כ יעקב מרגי (ש"ס) התייחס בדבריו לעניין קצת אחר:  

"יש שעת חירום בסוגיית הפליית הבנות הספרדיות בירושלים. מדובר על 600 בנות במעבר בין כיתה ח' ל-ט' שלא משובצות ללימודים ועלולות להיות מצולקות נפשית. משרד החינוך פועל בניגוד לחוק והוא זה שמעביר את ההנחיה לעיריית ירושלים. אני רוצה לפתוח כיתות א' מוכר שאינו רשמי לבנות ספרדיות בירושלים אבל אין אישור. כי זה עלול לפגוע בתקנים של בית יעקב. בכיתות ח' זה לא. בזמנו, תיקנתי את הרישום אבל עתה אין פיקוח. בעשור האחרון הורדנו מ-700 בנות לעשרות בודדות אבל עכשיו המצב חזר לקדמותו." 

מנהל תחום החינוך העל יסודי ממלכתי במשרד החינוך בעז קולומבוס:  

"צריך לווסת את הביקוש כך שתלמידי העיר יהיו ראשונים בתור, גם על חשבון תלמידים אחרים שרוצים להצטרף. עשרות הורים מישובים סמוכים לרחובות רוצים שילדיהם ילמדו בתיכון המר ואנחנו נאלצים להשיב להם בשלילה בשל חוסר מקום. המשרד רוצה ומוכן לקיים דיון על מנת לבדוק איך מתמודדים נכון עם האתגר, כשאחת האפשרויות שעלו – שיתופי פעולה בין רשויות כדי להרחיב את אזורי הרישום."  

סמנכ"ל חינוך עיריית פתח תקווה, רמי הופנברג:  

"רישום אזורי לחינוך הממלכתי דתי הוא מחויב המציאות. כשתלמיד יוצא לרישום אזורי ולא נמצא בעיר, הרשות המקומית משקיעה בו הרבה פחות."  

מנכ"ל תנועת נאמני תורה ועבודה שמואל שטח:  

"ברמה הטכנית, אין אכיפה. לאחרונה ממש שמעתי על קבוצה שמעוניינת להקים בי"ס חרדי-לאומי, במסלול מוכר שאינו רשמי, והם כבר החלו במיונים, שאסורים כמובן עפ"י חוק. כל זה בגלל בי"ס חדש אחר שמתכוון להקים את העל יסודי שלו בסמוך אליו. הנשיפה בעורף מלחיצה אותם. לכן הראשונים רצו למתג עצמם כאליטיסטים."  

בתום הדיון סיכם יו"ר ועדת המשנה ח"כ טור-פז:  

"שיתוף פעולה בין רשויות מקומיות קטנות ופריפריה זה הדבר הנכון והמשתלם, גם כלכלית. אני קורא למשרד החינוך לאמץ מדיניות של רישום אזורי ולפתח שת"פ של רשויות מקומיות. ממשרד החינוך אני רוצה לקבל דיווח על מספר הבנות הספרדיות שלא שובצו ללימודים בירושלים ומה נעשה על מנת לסגור את הפער."