ביום א', 20 בפברואר 2022, י"ט באדר א' תשפ"ב, התכנסה ועדת הכלכלה לדיון מעקב אחר יישום מסקנות הועדה בנושא הפעלת קווי תחבורה ציבורית בשבת. הדיון התקיים לבקשת חברי הכנסת משה אבוטבול (ש"ס), איתמר בן גביר (הציונות הדתית), יעקב אשר (יהדות התורה) ושלמה קרעי (ליכוד), בהמשך לדיון שקיימה הוועדה בכנסת הקודמת, בו ביקשה הועדה לתקן ליקויים בהפעלת תחבורה ציבורית בשבת.
יו"ר הוועדה ח"כ מיכאל ביטון (כחול לבן) פתח את הדיון בהתייחסות לנושא השבת:
"אני אדם מסורתי ואני שומר שבת. אשתי דתייה והילדים שלי רובם דתיים ואולי עוד יהיו מסורתיים נראה מה מתפתח. השבת היא דבר רוחני, הפסקה מעולם החומר זמן של רוח ונשמה. השבת זה נושא רגיש שמאחד אותנו אך הוא גם יכול לקרוע אותנו. אנחנו בכחול לבן מאמינים שזה לא צריך להיות נושא שצריך לפלג את עם ישראל. הוא נושא שקשור לבעיות מקומיות ולהרכבים מקומיים. אנחנו לא רוצים לפגוע בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו וגם לא בחופש העיסוק שאתה מכריח מישהו לעבוד בשבת. כשחושבים על הפעלת התחבורה הציבורית בשבת אמורים להסתכל על כלל ההיבטים שציינתי".
ח"כ יואב בן צור (ש"ס) אמר:
"למרות הפרות רבות של החוק אין בקרה ואין אכיפה. אני מדבר על נהגים שמכריחים אותם לעבוד בשבת בניגוד לרצונם. אני לא מתעסק במה שעושה אדם בביתו. אני מדבר על הסמליות של שבת. במדינת היהודים אסור לראות דברים כאלה".
ח"כ משה אבוטבול (ש"ס) הוסיף:
"אנחנו רוצים עדיין שתהיה לנו לא מדינת היהודים אלא מדינה יהודית עם סממנים יהודים. אנחנו לא מתערבים לבן אדם בתוך הצלחת, זה לא מעניין. אנחנו יודעים את הגבולות. כן מעניין אותנו נושא הפרהסיה והמרחב הציבורי. שרת התחבורה את רוצה לעשות דברים אל תעקפי את החוק ותעשי זאת לפי החוק או שתשני את החוק".
ח"כ יוסף טייב (ש"ס):
"אפשר להסתכל על הדברים בצורה הרוחנית ואפשר בצורה החוקית. כעולה מצרפת אני חושב שמדובר בזכות חברתית של אדם לנוח בשבת. אני מכיר אישית סטודנטים לרפואה בחו"ל כשפעם אחת נפל מבחן בשבת, חלקם חזרו על אותה שנה כי הם לא הסכימו להיבחן בשבת וחלקם עזבו את הלימודים. הם שואלים אותי, המסירות נפש שאנחנו הקרבנו בשביל השבת כאשר במפעלים בנגב במדינת ישראל מכריחים עובדים לעבוד בשבת כדי להתקבל לעבודה".
ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) דיבר על החומרה בהפעלת תחבורה ציבורית בשבת:
"שבת היא הדבר היסודי והמחייב ביותר בהיותנו העם היהודי. זה הסמל והדוגמה. לא יכול שבמדינת ישראל, במדינת היהודים השבת תיפגע. אנחנו רואים כרסום יותר ויותר בנושא השבת. נושא התחבורה ציבורית עומד בראש הפגיעה בשבת. משהו ציבורי שפועל בשבת על ידי הממשלה והמדינה הוא יותר חמור וצריך להיאבק בנושא הזה. יש חוק ואנחנו מצפים שישמרו על החוק".
ח"כ אורית סטרוק (הציונות הדתית) התייחסה להסכמים הקואליציוניים:
"השבת היא זו שמסמלת את היותה של מדינת ישראל כמדינה יהודית. אנחנו לא נכנסים לעניין של מה אדם עושה בביתנו. אנחנו מדברים על הפרהסיה. אחרת אנחנו נהיה עם ככל העמים. בהסכם בין ימינה ליש עתיד רשום: יישמר הסטטוס קוו בעניינים של דת ומדינה. ולא תקודם חקיקה ראשית, ממשלתית, ומשנית לשינוי סטטוס קוו בעניינים דתיים. ימינה יש בידכם הסכם הקואליציוני כדי לשמור על הסטטוס קוו. אני מבינה שבכשרות ובגיור אתם הולכים עם רבני צהר, אבל מה יש לרבני צהר ולחילול שבת בפרהסיה?"
ח"כ טטיאנה מזרסקי (יש עתיד) הדגישה את חשיבותה של התחבורה הציבורית לאלה שאינם שומרים את השבת לפי ההלכה האורתודוקסית:
"אותם יהודים ואזרחים ישראלים שבשבילם השבת היא כן יום מנוחה והם לא שומרים אותה לפי ההלכה האורתודוקסית. אנשים שמחכים לשבת כדי לבקר את הקרובים שלהם שגרים בעיר אחרת, לטייל או ללכת לים. אז למה תחבורה ציבורית מפלה את האזרחים שבשבלים שבת זה יום מנוחה אך לא שומרים אותה. הנחיות הן מחמירות ומגבירות את המתח שקיים בין תורה לחיים".
נציג משרד התחבורה:
"צריך לחלק בין הפעלת קווי תחבורה ציבורית שמופעלים על ידי המדינה ולבין קווים פרטיים. אין שום תהליך יזום להרחיב את הקווים והכל נעשה על ידי החוק. רוב מה שנוסף זה קווים ביישובים הערבים".
ח"כ מיכאל ביטון שאל:
"נולד פה מצב מיוחד, רכבל לתחבורה. לאילו חוקים הוא כפוף?"
נציג משרד התחבורה השיב:
"הרכבלית בחיפה תפעל מכוח ההיתר שניתן על המפקח על התעבורה שהוסמך על ע"י כנסת ישראל. אומנם מרכזית המפרץ סגורה בשבת אך התחבורה הציבורית בחיפה עובדת בשבת. אין תוכנית להפרת הסטטוס קוו במשרד התחבורה".
ענבר לוי רון, מנהלת מדיניות ציבורית, ישראל חופשית:
"הדיון שמתקיים כאן מתקיים ללא נותנים קריטיים של רצון הציבור לתחבורה ציבורית בשבת. ישנם 74 אחוזי תמיכה בקרב הציבור בתחבורה הציבורית בשבת. עיריית תל אביב יפו מעידה על כ-10 אלפים אנשים שמשתמשים בתחבורה הציבורית שהיא מפעילה. המצב הקיים פוגע בשכבה החלשה שלא יכולה להחזיק מכונית".
יו"ר הוועדה ח"כ מיכאל ביטון סיכם:
"השבת היא ערך חברתי ותרבותי. קיימת לאדם הזכות לנוח ביום שבת ושלא יופלה אדם בקבלתו למקום עבודה בשל הרצון שלו לשמור שבת. בהקשר התחבורה הציבורית כחול לבן אוחזת בעמדה של תחבורה ציבורית מצומצמת בהסכמים מקומיים והסכמות רחבות ללא פגיעה ברגשות של ציבורים. אנחנו רוצים לבקש ממשרד הכלכלה והתחבורה לקיים את החוק. ומי שרוצה לשנות את הסטטוס קוו שישנה את החוק. אני נגד מלחמות השבת. אני בעד יהדות של אהבה ולצקת משמעות רוחנית לשבת. שמענו גם קולות אחרים בציבור שהם לא פחות חשובים שהשבת היא תרבות ופנאי".