וועדת חוקה, חוק ומשפט התכנסה לדון בהכנה לקריאה ראשונה של הצעת חוק הקוראת להקים מרשם סרבני גט אינטרנטי. ח"כ רויטל סוויד: "אני מאוד מקווה שחשיפת הפנים של סרבני הגט תביא למזעור הנזק והמקרים.

היום, שלישי 18.12.2018 וועדת חוקה, חוק ומשפט התכנסה לדון בהכנה לקריאה ראשונה של הצעת חוק בתי דין רבניים (קיום פסקי דין של גירושין) (תיקון – מרשם סרבנים אינטרנטי), התשע"ח-2017 של ח"כ רויטל סוויד (המחנה הציוני).

הצעת החוק הונחה על שולחן הכנסת בתאריך ה27.11.17 על ידי חברי הכנסת: רוויטל סוויד (המחנה הציוני), איציק שמולי (המחנה הציוני) וקארין אלהרר (יש עתיד). 

הצעת החוק מבקשת לקבוע את הקמתו של מרשם אינטרנטי של סרבני גט, על מנת  להקטין את ממדי התופעה אפשר המחוקק הטלת סנקציות על מי שסירב ליתן גט, על ידי שימוש במנגנון צווי הגבלה, המאפשר הטלת הגבלות.

ח"כ רויטל סוויד (המחנה הציוני): "הרבה פעמים נשים צעירות מוצאות את עצמן כלואות בנישואין ורובן לא יכולות להקים משפחה כי הן מצויות במצב בו אם ייוולדו להן ילדים הם יהיו ממזרים. בניגוד לגברים שיכולים לשאת אישה שנייה, נשים אינן יכולות. בית הדין לא ממהר להשתמש ביכולות שלו להתיר את הנישואין ולכן צריך למצוא פתרונות אחרים לנושא. כאשר בקהילה שבה סרבני הגט  חיים נחשף שהם מעגנים את הנשים, הם הרבה פעמים חוזרים בהם. ראינו זאת זה עם ירון אטיאס ועודד גז שהצליח להימלט ברגע שפורסם ברבים שמדובר בפרופסור שמעגן את אשתו, וזה היה הטריגר שגרם לערעור עולמו. אנחנו מדברים על מרשם של סרבני גט. עד היום בתי הדין השתמשו בחשיפת פנים רק עם מי שנמלט לחו"ל. חשוב לי לציין כי אדם שמעגן את בן הזוג שלו לא עושים לו "שיימינג" אלא חושפים עובדה קיימת. בעניין הילדים, לבית הדין יש את השיקול המלא לשמוע את מסורב הגט ולהחליט אם זה המקום או לא המקום לחשוף את שמו של סרבן הגט תוך התחשבות בטובת הילד. הצעת החוק הזו מכובדת על משרדי הממשלה השונים, המשפטים והדתות ואני מאוד מקווה שחשיפת הפנים של סרבני הגט תביא לא לפתרון הבעיה, אלא למזעור הנזק והמקרים. במקרים בהם ניתן לתת מזור- אנחנו ניתן".

ח"כ ענת ברקו (הליכוד):  "אני רוצה לברך את חברת הכנסת סוויד על הצעת החוק. יש הבדל בין סרבן גט לסרבנית גט ועליו זה לא משפיע באופן מיוחד לעומת אישה שחווה סבל בלתי יתואר. אני רוצה לשאול  האם וברגע שיפורסמו כיצד ואיפה זה יקרה. אני מסכימה שלא מדבור ב"שיימינג" אלא בעובדות קיימות ולכן אני שואלת טכנית כיצד זה יבוא לידי ביטוי, במגוון האוכלוסיות השונות חילונים ודתיים".

 

ח"כ רחל עזריה (כולנו): "אני רוצה להבין מה ההבדל בין הצעת החוק הזו למצב הקיים? בית הדין עושה את הפרסום הזה כבר היום. כיום בבתי הדין במקרים קיצוניים מפעילים זאת. כיוון שאנשים נוטים להגדיר סרבנית גט יותר מהר מגבר על פי הידוע לי בגלל פרקטיקות משפטיות והלכתיות שנוצרו, אני רוצה לוודא שהרשימה שלא תכלול בעיקר סרבניות גט. אנחנו צריכים לוודא שאנחנו מברכים את מה שאנחנו רוצים לברך ולא נכנסים לאיזושהי סמטה חשוכה".

היועץ המשפטי של הנהלת בתי הדין הרבניים עו"ד הרב שמעון יעקובי: "אנחנו מברכים על הצעת החוק הזו וחושבים שהיא ראויה. נכון שגם כיום יש לנו את היכולות להורות על שמו ותמונתו של סרבן גט ברבים וכפי שנאמר עשינו את זה במקרים נדירים. במקרים נדירים עוד יותר זה קרה כאשר הסרבן היה בישראל. הדיון הפומבי שהיה בפרסומים הקודמים גרם לכך שאנשים ביקשו לפרסם את תמונה של סרסן גט ובית הדין החליט באילו מקרים לפרסם ובאיזה לא. בעידן ימינו אני מצטרף לכל גילוי על סרבנות גט. למיטב ידיעתי בית הדין לא הורה עד כה לפרסם את תמונתה של אישה ברבים. נכון שיש כלי של היתר נישואים לגברים אבל אנחנו משתמשים בזה רק במקרים של חוסר ברירה. אינני חושב שיש צורך בהגנה נוספת על נשים בהקשר הזה".

לקריאת הצעת החוק המלאה יש ללחוץ כאן