כזכור, לפני כחצי שנה קיימה הוועדה לזכויות הילד בראשות ח"כ יפעת שאשא-ביטון (כולנו), דיון בנושא 43 תינוקות מאושפזים ורק מוהל אחד מזומן לבירור מדי שנה, והפיקוח על מוהלים ע"י הרבנות הראשית. בדומה לדיונים קודמים, עמדת הרבנות הראשית הדגישה שעל אף הקשיים בתחום, אין להסדיר את הנושא בחקיקה.
במקביל, במהלך חודש ינואר הניחו חברי הכנסת רחל עזריה (כולנו) ואברהם נגוסה (הליכוד) הצעת חוק ביטוח אחריות מקצועית למוהלים, התשע"ח–2018 המבקשת הבטיח כי עריכת ברית מילה על ידי מוהל תיעשה רק במידה שהמוהל מחזיק בביטוח אחריות כנגד נזקי גוף של צד שלישי וזאת כדי להבטיח תשלום פיצויים למשפחה ולניזוק, במקרה שהמוהל התרשל בביצוע ברית המילה ופגע בתינוק הנימול.
ח"כ יואב בן צור (ש"ס) : "כל הורה יכול לבדוק אם המוהל מוסמך על ידי הרבנות הראשית, ואם לא זה בעיה שלו. צריך למצוא את הדרך שגם כל המוהלים הלא מוסמכים יעשו הסמכה, מצד שני זה גם מוטל על אחריות הציבור לבדוק באינטרנט את ההסכמה של המוהל. צריך לתת יותר כלים לוועדה לפקח על המוהלים המוסמכים ותמיד ישארו מוהלים לא מוסמכים. מוהלים שהם מוסמכים וקרתה להם תקלה צריך לראות ולבדוק שאכן הם לא מבצעים בריתות באותה תקופה ואם נשללה סמכותו צריך לשים את זה באתר. ואולי גם להדגיש באתר את המוהלים הלא מוסמכים שהתרשלו".
ח"כ מיכל רוזין (מרצ): "בימים האלה שאנו דנים בבטיחות ילדים והתקנת מצלמות בגנים, דווקא בעניין הברית אין שקיפות, וכל הנושא הוא וולנטרי. כל אחד יכול למול את ילדו, יש פה הפקרות בעובדה שמצד אחד מתנגדים לחוקק חוק אבל מצד שני הכל נעשה באופן וולנטרי. מוהל שהתרשל בברית יכול להמשיך לימול. אשמח לשמוע האם היה מקרה שבו הושעה מוהל? אם אנחנו רוצים לדבר על פיקוח ושקיפות למה לא נותנים לנו נתונים וסטטיסטיקה. מי המוהלים שמוסמכים להסמיך את אותם מוהלים? כל מוהל יכול לעשות התנסות חד פעמית 30 פעמים בנוכחות מוהל מוסמך שלא ברור מי הוא אותו מוהל מוסמך? לא כל אחד יודע איך ללמד. התמונה שעולה שוב ושוב שהכלבים נובחים והשיירה עוברת. הברית זה אחד המקרים הקשים ביותר להורים, יש פה חשש ופחד. היה דיון בוועדת פנים וחצי שנה אחרי בוועדה לזכויות הילד ועדין לא קיבלנו תשובות. אם חתונות הן בחוק למה לא ברית מילה? הנושא של ברית מילה הוא כמו ההוכחה שדווקא שאין חוק מחוקק החילונים בוחרים לעשות את המסורת הזאת. אני חושבת שרק כשכופים, מרחיקים וגם במקרה הזה אולי אין צורך לחוק אבל כן שיהיו רישיונות ומסמכים וברורים ועונשים למי שמפשל. בסופו של דבר קורות פגיעות, השאלה מה עושים עם זה. אי אפשר להטיל את המחויבות על הציבור".
ח"כ עמר בר לב (המחנה הציוני) : "ביקשתי לערוך את הדיון בגלל מקרה שמכפר יונה שבו ילד כמעט נפטר בשל ברית מילה כושלת. נראו דברים כאלה בעבר. אני לא רוצה להטיל דופי בכל המוהלים. יש מוהלים שהם רופאים ועובדים לפי תקנות שרופא חייב לעמוד בהם. יש מוהלים מוסמכים אבל יש קבוצה שלישית של מוהלים שהם לא מוהלים ולא רופאים ויום אחד הם החליטו שהם רוצים להיות מוהלים ובדרך כלל בוודאי בשנים הראשונות הם מוהלים תינוקים של האוכלוסייה החלשה ויש כאן פגיעה בהן. אני חושב שהגיע הזמן אם זה בצורת חוק או בצורת צו וחייבת להיות בדיקה ובמידה והייתה רשלנות להעמיד לדין".
ח"כ מיכאל מלכיאלי (ש"ס) : "בסוף המוהלים בישראל במשך אלפי שנים, לא היה להם אישור. בסוף כל רב שיודע למול והיה סדר של איך מוהל מתנהל. לא יעלה על הדעת שייווצר מצב שנחוקק חוק ויהיה מוהל שהוא דור עשירי למוהלים ונגיד לו שהוא פושע ועבריין. אבל אפשר לבקש הסדרה בנושא. בסוף צריך לזכור שאחוז הטעויות במוהלים הוא קטן. צריך לתת לאנשי המקצוע שהם מנהלים את זה המון שנים ולהמשיך לתת להם לבצע את העבודה שלהם".
ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) : "נכון לדון מפעם לפעם ולמנות מקרים שקורים ואנחנו צריכים לבדוק כל מקרה פרטי ולבדוק אם נעשית בקרה והם כאשר מתלוננים זה מטופל. המודעות שיש המון בציבור היא מאוד גבוהה ובמקומות המוסמכים יש מעקב ורגולציה. אין זלזול וגישה מקלה ושטחית בעניין הזה. יש גישה מחמירה משני הצדדים".
פרופסור אברהם שטיינברג יושב ראש הוועדה לפיקוח עם המוהלים: "יש פה הרבה דיס אינפורמציה בנושא. הוועדה קיימת מעל 50 שנה ויש בה 3 רבנים 3 רופאים ו3 מוהלים בכירים. הוועדה בודקת כל מקרה בין אם בשל תלונה מהצדדים שהיו בברית המילה ובין אם זה הגיע לבית חולים מגיעה לוועדה לבירור. במידה וזה רופא מוהל וקרתה לו תקלה זה מגיע למשרד הבריאות. בשנת 2017 היו 43 תלונות על מוהלים שאינם רופאים ו12 תלונות על מוהלים שהם רופאים. 43 תקלות שרובן היו מינוריות למעט מקרים בודדים והמקרה שאנחנו דנים עליו היום והוא חמור אבל הם בודדים. בנושא הפיקוח במידה ומגיעה תלונה אנחנו מזמנים את המוהל לשימוע ומקבלים את הדו"ח הרפואי מבית החולים. במידה והמוהל נמצא אשם יש לו סנקציות. מקרים כאלה קורים 4 פעמים בשנה כמו במקרה הזה אבל שקרה מתוך תקלה ולא מתוך רשלנות. יש מוהלים שלא מוסמכים שלא מכירים ברבנות הראשית ומדובר בכ300 מוהלים. באשר לחוק של הביטוח הרפואי למוהלים, זה יגרום בחו"ל לא לקיים ברית מילה כי אף חברת ביטוח לא תסכים לקחת את זה על עצמה".