וועדת המשנה לעניין שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות קיימה דיון על הנגשת מבני דת, שירותי דת והמקומות הקדושים.

ביום ג', 08 בפברואר 2022, ז' באדר א' תשפ"ב, התכנסה ועדת המשנה לעניין שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות לדיון על הנגשת מבני דת, שירותי דת והמקומות הקדושים. ועדה זו הינה וועדת משנה לוועדה העבודה והרווחה שפועלת לקידום שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.  

ח"כ שירלי פינטו קדוש (ימינה) פתחה את הדיון והציגה את הבעיה:  

"לאורך השנים לא דנו על הנושא בכנסת. תחום שירותי הדת לא נוגע רק לציבור החרדי והדתי, ישנם פלחים באוכלוסייה מכלל המגזרים, כאלה הנדרשים לשירותי דת וכאלה המעוניינים לקיים קשר ולבקר במקומות הקדושים ליהדות. בישראל ישנם יותר מ-130 מקומות קדושים ליהדות ועשרות אלפי בתי כנסת. על אף שחובת ההנגשה חלה עליהם רק שבריר קטן מהם נגישים באופן מאוד חלקי אם בכלל. צריך לזכור שבמדינת ישראל חיים יותר ממיליון וחצי אנשים עם מוגבלות. רק בשביל לקבל טעימה מערת המכפלה שעדיין איננה מונגשת היום מקבלת קרוב למיליון מבקרים בשנה. ועוד אתר שעלה למודעות מסיבות טרגיות הוא קבר רבי שמעון בר יוחאי במירון, שגם אליו מגיעים כמות מבקרים דומה." 

והמשיכה את דבריה בהתייחסות להנגשת מקוואות:   

"פחות מעשרה אחוזים מהמקוואות המונגשים- מונגשים באופן מלא. ובחלק מהערים המרכזיות בישראל אין בכלל מקווה מונגש. כך נשים עם מוגבלות בתנועה שמבקשות לטבול בכל חודש נאלצות לעבור דרך ארוכה ומסורבלת או להשפיל את עצמן ולטבול במקום שאינו מונגש. מטרת הדיון היא לא רק להציף את הנושא על סדר היום אלא לצאת עם תוכניות פעולה לדיוני המשך."  

ח"כ משה אבוטבול (ש"ס) אמר:  

"כשהתחלתי את כל המהלך הזה בנושא של נגישות במקומות קדושים זה היה בעקבות פניות רבות של אנשים. לא כולם דתיים אך מרגישים הזדהות לבוא לקברו רבי שמעון בר יוחאי. אנחנו בתוך מדינה יהודית ועם יהודי שמרגיש זיקה וקשר גם אם הוא לא בדיוק אדם דתי וזה בסדר. הכי קל זה להגיד למה לא טיפלו בזה הקודמים אבל זאת לא הדרך. אם לא נדאג לתקצב וזה המון תקצוב, נמצא את עצמנו בעוד שנה, שנתיים באותה נקודה." 

השר לשירותי דת מתן כהנא (ימינה), הוזמן לדיון והתייחס לבעיה:  

"בנושא הזה אין קואליציה ואופוזיציה. אני חושב שאנחנו צריכים להתאחד סביב הנושא של הנגשת מקומות קדושים כדי שכל מי שחפץ בכך יוכל להתפלל. בין אם זה דתיים ובין אם זה מסורתיים וחילונים מי שרוצה צריך לקבל את השירותים האלה. אנחנו פועלים להנגשה של מקוואות ואנחנו תומכים בעיקר בבתי כנסת שעוברים תהליך של הנגשה. אני מקווה שנוכל לעשות בעניין הזה יותר ולכן טוב מאוד שאתם מקיימים את הדיון הזה."  

ח"כ מיכל וולדינגר (הציונות הדתית) פנתה בשאלה אל השר:  

"האם השר מעניק תמריצים לבתי כנסת או מקוואות כדי לבצע את הדבר הזה ולהוציא אותו לפועל?" 

השר כהנא השיב:  

"אנחנו לא נותנים כסף לבתי כנסת שהם לא פועלים להנגשה. גם את רומא לא בנו ביום אחד. צריכים לראות איך אנחנו עושים את זה בצורה מדורגת. לא נוכל עכשיו לקחת את כל הכסף של משרד הדתות שהוא לא המשרד הכי עשיר בממשלה ולשים את הכול על הנגשה. אנחנו פועלים שבכל עיר יהיה מקווה אחד מונגש."  

יו"ר וועדת המשנה ח"כ יוראי להב-הרצנו (יש עתיד) הוסיף:  

"אם יש לכם איזה שהיא תוכנית עם יעדים ולוחות זמנים אנחנו נשמח לקבל אותה כדי שנוכל באמת לעקוב ולראות שהדברים מבוצעים."  

ח"כ משה אבוטבול התייחס לנושא התקצוב:  

"משרד הדתות כמו שאמר השר הוא מבין התקציבים הקטנים בין משרדי הממשלה. אני טוען שצריך להיות לחץ חזק מאוד גם של השר וגם של חברי הכנסת שהנושא הזה קרוב לליבם, ללחוץ שמהאוצר יקצו נטו לנושא הזה, משהו מחוץ לתקצוב הרגיל שיועד רק להנגשה." 

ח"כ אוריאל בוסו (ש"ס) הצטרף לדבריו של ח"כ אבוטבול בנושא התקצוב:  

"בתקציב הקודם היה למשרד לשירותי דת 80 מיליון שקלים לבניית בתי כנסת ומקוואות. זה תקציב שוודאי היה אפשר להשתמש בו להגשה. לכן בשביל שהדיון הזה חלילה לא יהיה עקר מתוכן, צריך להבין הנגשת מקווה זה לא פינוק וזה לא משהו ששייך לסקטור כזה או אחר רובו וככולו של עם ישראל מי ששומר תורה ומצוות ומי שלא שומר תורה ומצוות בסופו של דבר מקווה זה דבר שמחייב את כולנו. לא צריך להנגיש את כל המקוואות לפחות חלק. התוכנית הזאת נידחת משנה לשנה כי לא מקצים לזה את המשאבים הנכונים." 

ח"כ יום טוב חי כלפון (ימינה) התייחס להבדלים בית בתי כנסת למקומות הקדושים:  

"אני ליוויתי את הנגשת מערת המכפלה. מדובר במקום קדוש לעם ישראל שלא הגיוני שהמקום לא מונגש. במקומות הקדושים בניגוד לבתי כנסת, שאם יש בית כנסת מונגש אז ילכו אליו ואם לא אז ילכו לאחר. מקום הקדוש הוא המקום הקדוש, אין מערת מכפלה חלופית מונגשת. ולכן חשוב מאוד להנגיש את המקומות הקדושים במיוחד שמדובר היום במקומות ציבוריים."  

יו"ר הוועדה ח"כ יוראי להב-הרצנו סיכם את הדיון:  

"ווטלר אמר: אני לא מסכים עם שום מילה שלך אבל עד נשמתי האחרונה אני אלחם על זכותך לומר אותה. אני לא אדם דתי, אני אדם חילוני לגמרי. אבל אני אלחם עד טיפת המאמץ האחרונה שלי כדי לוודא שכל אדם דתי יוכל לממש את צו מצפונו ואת הפרקטיקות הדתיות שלו עד לאחרונה שבהם. אני יוצא מהדיון מאוד מדואג לא חשבתי שהמצב הוא בכי רע כמו שהוא עכשיו. ויותר מטריד שאין יותר מידי כתובת חוץ ממשרד ממשלתי אחד שהוא לא רב תקציבים ועל כן אני חושב שאנחנו לא יכולים לעצור את הדיון בזה. צריך להמשיך וללחוץ יחד ולהביא לשולחן את כל השחקנים הרלוונטיים, אנשי החברה האזרחית, משרדי הממשלה והשלטון המקומי. מדובר כאן בזכויות אדם ואזרח הכי בסיסיות שיש."  

ח"כ שירלי פינטו קדוש הצטרפה לדברי הסיכום ואמרה:  

"מובן לנו מהדיון הזה שהנושא מאוד חסר. בתי כנסת העצמאיים הם חסרי הנגשה ובמקוואות גילינו מחדל שברוב המקרים הם לא נגישים במאה אחוז. בנושא התקציב שמענו על החוסר שיש למשרד הדתות בנושא. זו לא בעיה שהתעוררה היום בבוקר כבר שנים שהנושא הזה מוזנח. הדיון ממחיש לנו את החשיבות לפעול לקידום המטרה ולהנגשה. לכל אדם קיימת זכות הפולחן האישית וזו זכות בסיסית."