השקת השדולה לחיזוק יהדות התפוצות

ביום ד', 15 לדצמבר 2021, י"א בטבת תשפ"ב, הושקה בכנסת השדולה לחיזוק יהדות התפוצות בראשות חה"כ יצחק פינדרוס (יהדות התורה). בין הנוכחים בשדולה יעקב חגואל ראש ההסתדרות הציונית העולמית ויו"ר בפועל של הסוכנות היהודית לארץ ישראל, רבנים וארגונים הפועלים בתפוצות. בנוסף גם חברות וחברי הכנסת לקחו חלק בהשקה והתייחסו לפעילותה ומטרותיה.

יו"ר השדולה חה"כ יצחק פינדרוס (יהדות התורה):

"הרבה מאוד שנים אנשים עוסקים ביהדות התפוצות, הרבה נעשה בתפוצות. יש אנשים טובים בכל העולם שעוסקים בנושא שמירת הזהות יהודית. הצלחנו לשמור על זהות שלנו לאורך השנים כעם. אסור לנו את הדבר הזה לאבד. אנחנו נשתדל בשדולה הזו לעסוק איך לשמור על הזהות היהודית בכל העולם גם אחרי שיש פה מדינה משגשגת. אנחנו צריכים להכיר, להוקיר ולסייע לאותם ארגונים שגורמים לדבר הזה לקרות. בדיוק בשביל זה אנחנו כאן היום ובדיוק בשביל זה קמה השדולה."

שר התפוצות נחמן שי התייחס לשיח שנוצר בין המשתתפים על הזרמים ביהדות:

"אני חשבתי שנמנע מהשיח בין הזרמים כי אני פה שמייצג את ממשלת ישראל שרואה עם יהודי אחד ולא זרמים. השאלה היא איך אנחנו שומרים על העם היהודי במאה 21, 22 ו23. אני רוצה לראות שכולם יגדילו את הפעילות שלהם וירחיבו אותה. כל מי שמשתייך לעם היהודי ייקח חלק בפעילות ויחזק את הקשר עם ארץ ישראל. אני בשיח המשווה בין הזרמים לא רוצה להשתתף. אנחנו נגשים לנושא הזה של העם היהודי בגישה שוויונית. אנחנו רוצים לאפשר לכל יהודי ויהודייה לאפשר חיים יהודיים מלאים בכל מקום אשר נמצאים. מי שרוצה יהודים באירופה צריך לתת להם לחיות כדרכם ואנחנו נלחמים על זה. אנחנו עומדים בפני שאלה של הכותל ואני יודע שיש מחשבות סביב הכותל ליצור מלחמת עולם ואני אומר לכם תנו מקום לכל אחד בכותל על פי דרכו או דרכה יש לנו מספיק אויבים תחסכו מאיתנו את הקרע הזה. הגישה היא לדבר אחד עם השני לא לריב אחד עם השני. שחס וחלילה זה לא התפרץ למעשים אחד לרעהו בואו נעשה את זה בצורה מכבדת. בואו נמשיך לעבוד ביחד למען העתיד של עם ישראל. לכן המאמץ המשותף הוא לא לריב ביננו אלא לחשוב ביחד איך לא לאבד ציבור יהודי בעולם כולו."

חה"כ מיכל שיר סגמן (תקווה חדשה) בירכה:

"אני מצטרפת לברכות על הקמת השדולה החשובה הזו. כמו שנאמר כאן חיזוק יהדות התפוצות זה חיזוק של ארץ ישראל אנחנו היינו עם לפני שהיינו מדינה. שאני מדליקה נרות שבת אני מברכת את עם ישראל בארץ ובגולה. אדוני השר דיברת על הזרמים אני מסכימה איתך. תמיד יהיו ותמיד היו מחלוקות וידענו להתגבר עליהן. התבוללות היא הדבר המסוכן ביותר לעם היהודי ויש כמה זרמים שמעודדים התבוללות וצריך לדבר עם הזרמים על הנושא. אני נשואה לאמריקאי שאמר לי שזה חלק מהתרבות. עלה כאן העניין הנשים ולא נעים לי להגיד כאן אנחנו באולם מלא בגברים ורק אני ולאה נמצאות באולם. לא נעים לי להגיד בסופו של יום אנחנו אלה ששולטות בבית וצריך לשים דגש מיוחד על הנשים וקירובן."

חה"כ מיכאל מלכיאלי (ש"ס) התייחס לדברי השר:

"אדוני השר אנחנו מכבדים אותך ברמה האישית אבל קשה לומר שאנחנו מצפים מאירופה להכיר בכשרות של העם היהודי כשאנחנו בארץ מחריבים את הכשרות והרבנים של העם היהודי."

חה"כ אוריאל בוסו (ש"ס):

"לפני שבועיים חזרתי מביקור ביהדות צרפת. אני חייב לומר שאני מתחבר לדבריו של השר החשש מהתבוללות של יהדות התפוצות קיים ואנחנו רואים בעיות קשות של התבוללות לכן אני חושב שככל שנחזק את היהדות האמיתית האותנטית בתפוצות נצליח למנוע את התופעה."

חה"כ דוד ביטן (ליכוד):

"צריך לחזק את יהדות התפוצות והמלחמה שלנו בהתבוללות זה בחיזוק יהדות התפוצות. אנחנו נעשה כל מה שאנחנו יכולים בכדי לסייע בעניין הזה."

חה"כ הרב אורי מקלב (יהדות התורה) הוסיף:

"יהודי התפוצות מרגשים קשר למדינת ישראל ויש מה לחזק בהיבט הפעילות. אני באמת חושב שאנחנו צריכים להרגיש כלפי התפוצות מה שאנחנו מרגישים ליהודים בארץ. אנחנו גם צריכים שישראל לא תהיה חלק מהתפוצות אנחנו צריכים להיות הזרקור כלפי כולם ולא להחליש את היהדות האותנטית והמסורתית, בעניין הזה אנחנו צריך לקחת אחריות."

חה"כ אמילי חיה מועטי (עבודה) התייחסה למגמות המתרחשות בקרב יהודי התפוצות:

"אנחנו צריכים לזכור ולהזכיר שמדינת ישראל הוקמה כביתו הלאומי של העם היהודי זה אומר שיש לנו חוב מוסרי ומעשי כלפי היהודים בעולם. אנחנו יודעים שרבים מהעולים מצרפת חוזרים לצרפת לאחר השנה הראשונה. אנחנו יודעים שאנחנו מאבדים את הדור שלי ביהדות ארצות הברית. רבים מהם לא נשאים ליהודים ורבים מהם מאבדים את הקשר למדינת ישראל ולא רואים בנו בית וצריך לחזור ולחזק את זה."

חה"כ צבי האוזר (תקווה חדשה) הוסיף נקודת מבט אסטרטגית לסוגיה:

"לקיחת אחריות בנושא הזה בעיני זה עניין אסטרטגי לעתידה של מדינת ישראל. כולנו יהודים, כולנו יודעים את התורה וכולנו מצווים ומחויבים בנושא הזה. מדינת ישראל הגדירה את עצמה בחוקתה כמדינת הלאום של העם היהודי בחוק יסוד. זכיתי להיות המסייע להעביר את התהליך הזה. הגדרה הזו חשובה לא רק כלפי חוץ אלא גם כלפי פנים. הפוטנציאל של יהודי התפוצות לעם ישראל ולעתידו של העם היהודי זה העוצמה הגדולה ביותר של עם ישראל. אני חושב של העם יהודי צריך סוג של נציגות בכנסת ישראל."

חה"כ שרון אופיר רופא (ישראל ביתנו) התייחסה לצעירים בתפוצות:

"אני חושבת שהחוסן והעוצמה שלנו טמונים בגשר ביננו לבין יהדות התפוצות. הצעירים לא מכירים את הקשר של יהדות התפוצות לעם ישראל וצריך לחשוב איך מחזקים את הקשר הזה. בתי הספר שמנגישים יהדות אודות מדינת ישראל הם פרטיים ועלות הלימודים בהם גבוהה. אחותי לומדת בניו יורק והילדים שלה לא לומדים בבית ספר פרטיים. אך היא התעקשה, הילדים שלה מדברים עברית והולכים לבית הכנסת של חב"ד אבל יש כאלה שלא מתעקשים. למה בתי הספר חייבים להיות פרטיים ויקרים כל כך? אנחנו צריכים לחשוב על הדרך איך מנגישים את היהדות ליהודי התפוצות."

חה"כ מיכל וולדיגר (הציונות הדתית):

"אני ידבר מנוקדת המבט של הציונות הדתית. הממשלה הנוכחית לוקחת את המדינה שלנו והופכת אותה למדינת כל האזרחיה וזה חבל. פעם יהדות התפוצות עזרה לנו ועכשיו עלינו לעזור ליהדות התפוצות לחיזוק אהבת ישראל ואהבת היהדות המסורתית בתקווה שכולם יגיעו ארצה."