הממשלה אישרה היום את המתווה החדש להסדרי התפילה בכותל, ח"כ מרב מיכאלי: "בפעם הקודמת שחררו את הכותל חיילים בקסדות, הפעם שחררו את הכותל נשים בטליתות"

הממשלה אישרה היום (31/1/16) את המתווה החדש להסדרי התפילה בכותל, לראשונה בספר החוקים של ישראל יופיעו המילים המפורשות: "מנהג המקום יתבסס על העקרונות של פלורליזם ושוויון מגדרי, והתפילה במקום תהא תפילה שווינוית ומעורבת של נשים וגברים גם יחד, ללא מחיצה".
ח"כ עליזה לביא בתגובה "חבל שבהסדר החדש וההיסטורי בכותל לא תוקן העוול רב השנים. עזרת הגברים גדולה פי 5 מעזרת הנשים", ואילו ח"כ אורי אריאל, שר החקלאות, הגיב כי "ההצעה מיותרת ופוגעת במסורת היהודית שחשובה לכולנו. הרפורמים מהארץ ובעיקר מחו"ל, פוגעים במכוון בערכים היקרים לנו."

להלן תגובותיהם ותגובותיהן של חברות וחברי הכנסת להחלטה:

ח"כ מרב מיכאלי: "בפעם הקודמת שחררו את הכותל חיילים בקסדות, הפעם שחררו את הכותל נשים בטליתות. נצחון ענק לנשות הכותל המדהימות שאחרי 27 שנים של התעקשות לממש את חופש הדת שלהן להתפלל במקום המקודש לכולנו כמו שהן רוצות, הגיעו לכך שהממשלה אישרה הקמת רחבת תפילה משותפת לנשים ולגברים בכותל.
כשהתכנית הזו תצא לפועל, לנשים יהיה מקום שווה בתפילה היהודית בכותל. הן יוכלו לקחת חלק בטקסים, לא רק כצופות. הן יוכלו להתפלל, לשיר, לקרוא ולהשתתף כשוות, כמו שהיהדות רואה אותן, ולא מהפינה אליה דחקו אותנו אלו שלקחו מונופול גם על הדת וגם על הכותל.

כבוד גדול לקואליציית נשות הכותל המרשימה שהובילה את המאבק הזה. כשהחרדים אומרים על הסכם שנוגע לכותל ״הרע במיעוטו״- סימן שעשיתן משהו נכון"
לסטטוס בעמוד הפייסבוק של ח"כ מיכאלי,לחצ/י כאן 

ח"כ דוד אזולאי, שר הדתות: "לא אכריע בנושא הזה! אעלה לנשיא המועצה מרן חכם שלום כהן לקבל את הכרעתו בהתייעצות עם שאר חברי מועצת חכמי התורה." והוסיף, בראיון שנתן: "זוהי החלטה קשה, זוהי החלטה פוגעת. במשך יובל שנים עם ישראל התרגל להתפלל בכותל כמקום שמאחד ולא מקום שמפלג. יש מקום לנשים ויש מקום לגברים, זוהי פרובוקציה מיותרת שאין לה שום שייכות לדת, אלו אנשים שמחפשים ריב ומדון, לצערי הרב. אני מאוד מקווה שהם לא יצליחו במזימה שלהם ועם ישראל היה בכותל וישאר בכותל, הכותל הוא מקום קדוש, הוא מקום תפילה לכלל עם ישראל. אנחנו מקווים בעזרת השם שגם הצרה הזו תעבור מעלינו כלא היתה. ההחלטה אמנם עברה במשמרת שלנו אבל היא לא תתבצע במשמרת שלנו."

ח"כ קסניה סבטלובה: "נשות הכותל מנהלות מאבק חשוב וצודק למען שוויון והכרה של כל בזרמים ביהדות.
אני שמחה על כך שבסופן של שלוש שנים של מו"מ מפרך הצדדים הגיעו לפשרה שלעת עתה שמספקת גם את נשות הכותל וגם את הרבנות.
הכותל שייך לכלל העם היהודי ואיננו נחלתו של עדה אחת בלבד. יחד עם זאת הדרך לשוויון עוד ארוכה. המדינה חייבת להגן על זכויות הקונסרווטיבים והרפורמיים בדיוק כמו שהיא מגינה על הזכויות של החרדים.
פגיעה בזכות הקונסרבטיביים ורפורמיים להכרה פוגעת לא רק בישראלים וישראליות אלא גם בקשר עם העם היהודי בגולה"

ח"כ אריה דרעי, שר הפנים: "כל הבעיה הזו של הקונסרבטיבים והרפורמים זו בעיה חמורה למדינת ישראל, וצריך שהיא תיפתר."

ח"כ מאיר פרוש ("יהדות התורה"): "אתמול הממשלה נאלצה לקבל החלטה, החלטה אומללה מבחינתנו, אבל היא נאלצה לקבל החלטה להקצות בקשת רובינסון מקום נפרד למה שקרוי 'קבוצת נשות הכותל' והרפורמים והקונסרבטיבים חוגגים עם הדבר הזה. למה אמרתי נאלצה? מכיוון שהנושא הזה נמצא לפתחנו יותר מעשור. בג"צ נזקק לדבר הזה. בג"צ כיוון ואמר ולא אהב לראות את הנעשה היום בכותל, ששם באים יהודים ומתפללים. פה אנחנו רואים הנה הגברים יושבים פה ונשים יושבים שם", סיפר.
"כך נוהגים ולצערנו אני צריך לומר ולגלות את בושתי היום כאן מעל הדוכן, להראות איך שהעדה הדרוזית נוהגת כי בג"צ חייב למצוא הסדר של תפילה לנשות הכותל. אנחנו התנגדנו להצעה הזאת. אנחנו לא שם, כי אסור לתת לתנועה הרפורמית והקונסרבטיבית מקום ודריסת רגל. הרפורמים אחראים ואשמים בהתבוללות הנוראה שאנו עדים לה בארצות הברית. שם, הם הרפורמים גם עורכים טקס נישואים עם כומר ורב. החלטת הממשלה הזאת נותנת תמונת ניצחון לאותן תנועות שמאמללות את העם היהודי. אנחנו השבוע בשבת נקרא ב'פרשת משפטים' את הפסוק – גברתי היושבת ראש, כתוב בפסוק: 'ואנשי קודש תהיו לי'. וההמשך הוא: 'לכלב תשליכון אותו'. אני רוצה לומר לכם, רש"י אומר: 'ואנשי קודש תהיו לי'. אם אתם קדושים ופרושים משיקוצי נבלות וטרפות, הרי אתם שלי. אני אומר את זה כאן: מי שהוא קדוש ופרוש משיקוצי נבלות וטרפות, הקדוש ברוך הוא אומר תהיו לי. ואלה שהם לא רחוקים משיקוצים ונבלות וטרפות, הם לכלב תשליכון אותו. את נשות הכותל, את הקבוצה הזאת שמו בקצה המחנה, ליד שער האשפות, שם בפינה הנידחת, שם המקום שלכם. לכלב תשליכון אותו". 

ח"כ עליזה לביא: "חבל שבהסדר החדש וההיסטורי בכותל לא תוקן העוול רב השנים. עזרת הגברים גדולה פי 5 מעזרת הנשים. הצעתי לאביחי מנדבליט מזכיר הממשלה היוצא, כבר לפני שנתיים, להגדיל את עזרת הנשים מה שיביא לפחות חיכוך וצפיפות. אפשר היה לעשות זאת אחרת ולהכיל את מנהג הנשים. מעט רגישות במרחב התפילה הקדוש לעם היהודי כולו הייתה עושה את ההבדל. צריך רק רצון טוב. את הצעת החוק שלי על חלוקת הרחבה באופן ראוי שתהלום את הנוכחות הגדלה של הבאות אניח בקרוב.
מציאות זו מובילה לכך שפעמים רבות נאלצות נשים הרבות הפוקדות את רחבת הכותל להידחק ולהצטופף עד שלעתים לא נותר בעזרת הנשים מקום כלל, זאת בשעה שרחבת הגברים לרוב אינה מלאה. הטיעון החוזר לפיו פחות נשים פוקדות את הכותל אינו מבוסס ואינו נכון! ובטח כבר לא רלוונטי. לכך יש להוסיף, שאנו כולנו מכירות ומכירים את הדוחק הנורא שלפעמים מצטבר ברחבת הנשים, וגורם לנשים כה רבות כלל לא לפקוד את הכותל מלכתחילה.
על חלוקה בלתי שוויונית זו הוחלט מיד לאחר מלחמת ששת הימים, על בסיס הערכה שלפיה יפקדו את רחבת הכותל יותר גברים מנשים. הנחה זו הוכחה לימים כשגויה. יתרה מכך, גם ההרחבה לרחבה המקורה הממוקמת מצפון לרחבת הכותל המערבי, שגודלה אינו מבוטל, שהוכשרה לציבור והיא פתוחה לתפילה – משמשת רק לתפילת גברים. לאורך כל השנים הוזנחה עזרת הנשים אין בה אזור מקורה ואין בה מיזוג. ההרכב הקואליציוני לא יאפשר. אבל נמשיך לנסות לתקן את העיוות הקיים."
לסטטוס עמוד הפייסבוק של ח"כ לביא, לחצ/י כאן 

ח"כ אורי אריאל, שר החקלאות: "היום בישיבת הממשלה התנגדתי להצעה להקים רחבה נוספת בכותל המערבי.
ההצעה מיותרת ופוגעת במסורת היהודית שחשובה לכולנו. הרפורמים מהארץ ובעיקר מחו"ל, פוגעים במכוון בערכים היקרים לנו והכנסתם לכותל המערבי (בצד הדרומי) תפגע באזרחי ישראל שומרי המסורת.
מאז ומעולם, רחבת הכותל היתה הגורם המאחד של העם היהודי וההצעה הנוכחית רק תסכסך ותפצל. לפני כשנתיים הוכשרה רחבה עבור הרפורמים אך בפועל היא ריקה ברוב הזמן.
אם לא די בכך, בדברי ההסבר להחלטה, נכתב שהכותל המערבי הוא "האתר הקדוש ביותר לעם היהודי".
מוזר. לתומי חשבתי שהר הבית בידינו…"
 לסטטוס בעמוד הפייסבוק של ח"כ אריאל, לחצ/י כאן

ח"כ רחל עזריה: "פעם הרגשנו בבית בכותל.
המחיצה היתה נמוכה יותר – כך שאפשר היה לראות את מי שמתפלל בצד השני, מה שהיה נוח לבן שהביא את אמו הקשישה לכותל.
המחיצה העליונה בכלל לא היתה קיימת – כך שנשים היו שותפות לחגיגות בר המצווה שבאו לחגוג.
הרחבה הגדולה היתה ממלכתית, וניתן היה לקיים בה טקסים ממלכתיים. כיום נשארו שם רק הטקסים הצבאים, וכל נסיון לקייים טקס ממלכתי כמו קבלת אזרחות של העולים החדשים – נדחה.
אבל בשנים האחרונות הכותל הפך למתחם חרדי לחלוטין: המחיצות בין הגברים לנשים הוגבהו, מחיצה עליונה הוקמה במקום שרשרת ברזל נמוכה, הסדרנים בכניסה למתחם החלו לאכוף כללי צניעות לפי ראות עיניהם, דגלי ישראל הוסרו לתקופה קצרה, והטקסים הועברו למקומות אחרים.
לכן לא מפתיע שרבים הרגישו שרחבת הכותל כבר אינה ביתם.
כחברת מועצת עיר נאבקתי על זכותו של כל יהודי באשר הוא להרגיש בבית בכותל. הבטיחו לי מצלמות לתוך רחבת הגברים כדי שנשים יוכלו להיות שותפות לחגיגות בר המצווה, שהרחבה של עזרת הנשים שהלכה והצטמקה תורחב, שיוחזרו שלטי הדרכה הסטוריים ברחבת הכותל, ושיושבו הדגלים שהוסרו. מלבד החזרת הדגלים, לא השתנה דבר. וחמור מכך, המון בקשות לא אושרו, כי כפי שהסבירו לי: הכותל הוא קודם כל של החרדים. לכך לא יכלתי להסכים, אבל זה מה שקרה בפועל.

לכן לא מפתיע שהגענו למצב שבו צריך שתי רחבות לכותל. כשמגזר אחד משתלט על מתחם שאמור להיות שייך לכולם, השאר ידחקו החוצה. אני מבינה את הרב יובל שרלו  שאומר שלא אמורות להיות שתי רחבות בכותל וברמה העקרונית הוא צודק. אבל זה הפתרון הכי טוב כרגע.

לכותל צריך להחזיר את תחושת הבית והרחבה השוויונית היא צעד בדרך לשם. כדי שנוכל להגיע משפחות משפחות לכותל ושלא נהיה אורחים בכותל של מישהו אחר. זה חשוב לישראלים וליהודי התפוצות כאחד.

אני מחכה להתפלל בכותל שבו אוכל לגשת עם בני אל האבנים, אבל מחכה עוד יותר לעתיד, שאולי הוא עוד רחוק, שנדע להיות יחד בכותל אחד של כולם ולא בפועל של מגזר אחד."
לסטטוס בעמוד הפייסבוק של ח"כ עזריה, לחצ/י כאן 

ח"כ יעקב ליצמן ("יהדות התורה"), היום (2/2/16) בראיון לרזי ברקאי בגל"צ:
לאחר שנשאל איך הצביע בנוגע להסדרת אתר התפילה החדש בכותל ענה: " נגד. מה השאלה?"
רזי ברקאי :"כי מה?"
 ח"כ יעקב ליצמן: "אני לא חושב שרפורמים עם כל הכבוד הם צד, הם רוצים להפר את הסטטוס קוו.
האם היו עושים אותו דבר במסגד?"
רזי ברקאי: "אתה יודע שבארה"ב הרפורמים זה הקהילה הכי גדולה?"
ח"כ יעקב ליצמן: "אנחנו נכנסים כאן לויכוח מיהו יהודי, זה שבחתונה של קלינטון היה כומר ורב- זה נקרא חתונה יהודית?"
רזי ברקאי: "אתה מוכן לוותר עליהם?"
ח"כ יעקב ליצמן: "אני שר הבריאות, תשאל אותי על בתי החולים."