דיון ו.הפנים בנושא חוק המרכולים, ח"כ גרמן: "החוק הזה יעורר כעס, יעורר מריבה, בוודאי לא ייפתור את הבעיה"

ביום חמישי ה-28.12.2017 קיימה וועדת הפנים והגנת הסביבה, דיון בן מספר שעות להכנה לקריאה שנייה ושלישית הצע"ח הצעת חוק לתיקון דיני הרשויות המקומיות (חוקי עזר בעניין פתיחתם וסגירתם של עסקים בימי מנוחה), התשע"ח-2017 של ח"כ גפני. הצע"ח הידועה כחוק המרכולים, מבקשת לקבוע כי כל חוק עזר עירוני של ראש רשות מקומית, יהיה נתון לאישורו של שר הפנים.

חברי הכנסת קיימו דיון בנוסח החוק, ונציגי הסיעות המחנה הציוני, יש עתיד, מרצ, וישראל ביתנו, הציגו בפני הוועדה את הסתייגותיהם לחוק. ההצבעה בנושא נקבעה לבוקר יום שני ה-1.1.2018, מאחר שהקואליציה מעוניינת להביא להעברתו של החוק כבר ביום שני אחה"צ. בנוסף, במהלך הדיון הצהיר יו"ר הוועדה, ח"כ חיים אמסלם (הליכוד), שיידאג לכך שהחוק לא יחול על חנויות נוחות בתחנות דלק.

להלן עיקרי הדברים מהדיון:
ח"כ לאה פדידה (המחנה הציוני):
"צר לי שאנחנו פותחים את הבוקר שוב פעם בחוק שאומר בואו נשליך את הדמוקרטיה, את הסטטוס-קוו, את המרקם בין השלטון המקומי לשלטון המרכזי. אנחנו עדים לחוק שבעצם אומר אם הקואליציה צריכה לשרוד, אז כדאי לשלם לאחינו הדתיים על מנת שנוכל לזרוק את הדמוקרטיה מהחלון, את הסטטוס-קוו מהחלון, ובמיוחד את המרקם בין השלטון המרכזי למקומי. סקר שנעשה בין מצביעי הליכוד, המחנה הציוני ואפילו הבית היהודי מראה שמעל ל- 65% רוצה שהמרקם ייקבע ע"י תושבי העיר. החוק הזה מסרס את הסכמות של הרשות המקומית ומשבש את שיגרת חייהם של המוני התושבים.
חוק שכזה מנכס את השבת לאוכלוסייה מסוימת, גם אני אוהבת את השבת, כולנו אוהבים את השבת, בואו ניצן לשבת צביון שמשקף את הסמכות היהודית, הדמוקרטית".

ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה):
"אנחנו כאן בגלל שחשוב לנו שהנכדים והנינים של חברי הכנסת שנמצאים כאן,  יידעו מה זה שבת. אני מופתע על מפלגת העבודה שזהו חוק סוציאלי, ומתנגדת אליו. דבר אחרון, אתם מדברים על זכותו של ראש העיר, אני יודע מה זה להיות ראש עיר, אתם נותנים לראש העיר כלי שמהתחלה מראש ייקבע שלא יהיו בעיר אנשים דתיים אפילו, אתה אומר לאנשים דתיים לא לגור עיר הזאת".

ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו):
"אין בין החוק הזה למסורת ישראל שום קשר. הרי החוק הזה מתיר לפתוח בתי תה, בתי קפה, קברט, אז למה אין כאלה בבני ברק? כי הקהילה מחליטה איך לחיות את חייה. אתם מניחים פה חוק שכל כולו מוביל שנאת חינם. השבת, לא צריך חוק בשבילה. אתם באים וטוענים שאתם רוצים לשמר את הסטטוס-קוו, וגם אנחנו רוצים לשמר את הסטטוס-קוו אני לא רואה סיבה למה העניין הזה צריך להיכנס לחקיקה, החוק הזה הוא טעות מיסודו. 

ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו):
אני שמחה להודיע שסיעת ישראל ביתנו מגישה הסתייגויות לעניין הזה כהסתייגויות סייעתיות. אנחנו מרגישים שהעניין הזה הולך יותר מידי רחוק. חסרים לי פה מספר אנשים באולם, יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביביס,תחליטו או שאתם סומכים על ראשי רשויות או שאתם לא סומכים.
איפה הליכוד, הליכוד הליברלי?  אני הייתי חברת מועצת העיר חולון לא מעט שנים, ויש חילונים ויש דתיים, אפילו לסיעת ש"ס זה לא הפריע שיש רחובות שנוסעים בהם וכאלה שלא. אנחנו צריכים לשמור על האיזון.

ח"כ יעל כהן פארן (המחנה הציוני):
אני באה מבית חילוני לגמרי, ודווקא מהמקום שאנחנו כמשפחה שומרים שבת בבית, לא יכול להיות שנכפה על אנשים תרבות שהיא לא שלהם- חיה ותן לחיות.
כל קהילה שחיה באזור מסוים יכולה להחליט לעצמה אם היא כן או לא רוצה את בתי העסק הקטנים, אני גם נגד לא לפתוח את כל החנויות. אבל מה שקורה עכשיו זה שת"א תישאר אי של מרכולים שפתוחים בשבת, וכל שאר הארץ תישאר אחרת.תגובת הנכד תהיה התפרצות של אנטי מה שאתם רוצים לעשות. מתוך הרצון לשמור על הקואליציה שלמה, אתם עושים נזק למדינת ישראל. יבואו ראשי ערים ולפי הציבור שיש באותה עיר יחויבו להחזיק אגנד'ה לכאן או לכאן רק בגלל החוק הזה. אתם מביאים לשיסוי במדינת ישראל.

ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה):
כל סוגיית המרכולים היא בעקבות עתירה של תושבי עיר חילונים  כנגד ראש העיר, מאות אנשים שסובלים וביקשו הגנה מראש העיר שלא נתן להם הגנה.

ח"כ יעל גרמן (יש עתיד):
בית המשפט ניסה למצוא את האיזון בין חוקים שונים, ויש לחדד את הדברים ולבוא ולומר. יש לנו מחד את האיזון בין חופש דת לדת, וגם אלה שאולי חושבים שמן הראוי להסדיר את הנושא או אפילו להגביל.
החוק הזה יעורר כעס, יעורר מריבה, בוודאי לא ייפתור את הבעיה. אני רוצה להתייחס לאיזון בין שני הערכים, יש באמת מציג בעיה אמיתית גם עם מי שחושב שחנויות צריכות להיות פתוחות וכו' והוא למעשה מעלה את ערך השוויון. מה עם ההפך, מה אם אדם שרוצה לפתוח את העסק כדי לסגור את החודש. האם הזכות לחופש עיסוק היא פחותה? אני מבקשת שתחת עינוג ציבורי נכניס את המתנ"סים. כראש עיר תמיד כאב לי שהמתנ"סים שלמעשה מיועדים לנערים בשכונות מצוקה, סגורים בשבת בשכונות שבאמת יש בהם ילדים עם הרבה מאוד קשיים, יש מתנ"סים שסגורים בשבת-שבת. זה לא צודק, ולא חברתי.

ח"כ תמר זנדברג (מרצ):
למי שהתבלבל אין במדינת ישראל חוק שמירת שבת בפרהסיה. לגופו של עניין לנושא השבת, אני לא זוכרת כזאת התעוררות של ציבור באממצעות שלטון מקומי ממזמן, יושבים פה נציגים של למעלה מ-100 ראשי רשויות שרוצים לציין את השבת בדרך שלהם, לא בדרך של ליצמן.
אם אתם רוצים לדבר על שבת, ועל השבת של כולם, אני באמת מציעה בואו נעזוב את הקרב הזה ונלך באמת לפשרה היסטורית על השבת, שלא תעוצב עם הצביעות שלכם של לתדלק בתחנת דלק אפשר, ולקנות מים בתחנת דלק אי אפשר. ונלך לפשרה היסטורית בנושא השבת.

ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה):
צריך לזכור שמרבית יהדות ארה"ב התבוללה ומתבוללת כי אף אחד לא שמר שבת, וכך מתרחשת השואה השקטה של 6 מיליון יהודים.

ח"כ משה גפני (יהדות התורה):
החוק הזה לא מבקש לסגור אף בית עסק. אני איש ליברלי, ולמדתי מהמשמאל להיות ליברלי, והליברליות כאשר מדובר על פתיחת עסקים בשבת. אנחנו לא מבקשים לאסור פתיחת עסקים בשבת, אלא במצב שיש השלכה חברתית רחבה מאוד.