דיון הוועדה לקידום מעמד האישה בנושא תלונות רבות מנשים על יחס במקוואות

בתאריך ה-5.6.2017 קיימה הוועדה לקידום מעמד האישה של הכנסת דיון בראשות משותפת של חברות הכנסת עליזה לביא (יש עתיד) ומרב בן-ארי (כולנו) דיון לבקשת של ח"כ רחל עזריה (כולנו) בנושא יחס במקוואות כלפי נשים המבקשות לטבול ביחד, וכן יחסי עבודה של הבלניות העובדות במקוואות. בדיון העלו חברות הכנסת וארגוני החברה האזרחית מגוון של תלונות שהתקבלו מנשים אשר ביקשו לטבול לבד, כפי שנקבע שניתן בחוק. אחת הסוגיות שבלטו בדיון הייתה ההתחייבות של משרד הדתות למוקד פניות עם מענה טלפוני ישיר לתלונות של נשים על התנהלות מקוואות. בסיום הדיון, קבעו חברות הכנסת שייערך דיון מעקב בנושא.

ח"כ עליזה לביא (יש עתיד): 
"אנחנו מתכנסים לא בפעם הראשונה, גם בכנסת ה-19 בעקבות עבודה שהייתה של מכון עיתים וארגוני שטח שמעורבים, עבודה גדולה מאוד שנעשתה על ידי נשים רבות במיוחד בירושלים, שהעלו את הנושא על סדר היום. הנושא של הטהרה הוא לא נחלתה של איזו עין מסוימת. באה תופעה מעניינת שביקשה להחזיר את היוקרה ואת הכבוד ואת האחראיות של נשים. אני כבר רוצה לומר שכחלק התגובה של המועצה הדתית בירושלים: 'הבלנית מיומנת להעניק עזרה במידה שיש צורך'. האוסף של המצבור והתלונות בנושא, בעיריית בני ברק אני רואה שרוצים לעלות את המחירים של המקוואות בעיר, וממשרד הדתות אני מקבלת תגובה שזה בכלל לא בסמכותם.
יהודה גליק: דווקא בבשורות הטובות, המאבק שהחל בוועדה הזאת, לצערנו היה צריך את הבג"ז אבל חוזר מנכ"ל והעיקרון לכאורה שולב. לצערי, למרות שהחוז מנכ"ל הופץ, עדיין ישנן בעיות קשות. נקבע בבג"ץ שצריך להיות טלפון אליו אפשר לפנות, לא פעם אחת, אני מקבלת פנייה מנשים אני נמצאת במקווה למי אני יכולה לפנות- נשאלות נשים על הר הבית, נשאלות נשים האם הן נשואות".

 
ח"כ שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי):
"אימי שהייתה בלנית עד יומה האחרון לא שאלה שאלות, סמכה בכל אישה יהודייה שבאה לטבול, אני חושבת שצריך להרחיב את הלב, ההלכה היהודית היא של כל היהודים וכל היהודיות טבילה היא דבר ראוי ורצוי… אני חושבת שהשר איתנו לגמרי… הבלניות הן הדבר החשוב בסיפור הזה, הן חשובות כי אם תהיה להן כוח ועוצמה הן יוכלו לנהוג גפי שראוי לנהוג.אני אסתכל אחר כך בפרוטוקול מה היחס של המשרד לבלניות ולמשכורות שלו, ישבו פה ח"כ לביא ואני בכנסת הקודמת בנושא שכר בלניות, שאין מה להוסיף יותר הוא לא שכר מינימום, הוא מגרד את שכר המינימום. אנחנו מצליחים לעשות היום דברים נפלאים עם ארגוני מגזר שלישי, בואו נעשה להן השתלמויות, בואו נעשה להן סדנאות, על דינמיקה אישית נוכל לעשות משהו הרבה יותר משמעותי אם נכשיר את הבלניות. אני חושבת שבסוף הכל חוזר לעוגן הזה של משפחה ונשים ובעלים וילדים, והלכה שהיא זורמת אצל כולנו בורידים, צריך לתקן את מה שצריך לתקן, ולכבד את מה שצריך לכבד".

ח"כ יהודה גליק (הליכוד):
"בדיוק כפי שמשגיח במסעדה לא שואל את הגברת או את האדון האם אכלת בשרי לפני 3 שעות, ואז יחליט אם מותר לו לאכול. כך, תפקידה של הבלנית לאפשר לאישה לטבול, ולא להתחיל לבדוק. לצערי, למרות שהחוז מנכ"ל הופץ, עדיין ישנן בעיות קשות. נקבע בבג"ץ שצריך להיות טלפון אליו אפשר לפנות, לא פעם אחת, אני מקבל פנייה מנשים אני נמצאת במקווה למי אני יכולה לפנות- נשאלות נשים על הר הבית, נשאלות נשים האם הן נשואות, לפני שבועיים קיבלתי טלפון מאישה מארנונה בוכה שהבלנית לא נותנת לה לטבול היא גם רווקה וגם רוצה לטבול בשביל הר הבית".
 
ח"כ רחל עזריה (כולנו):
"אני רוצה שיהיה ברור ונוכח על השולחן, שאין בעיה הלכתית לטבילה ללא בלנית. כל אישה שטובלת מספיק שנים יודעת לזהות היטב מתי שערה במים ומתי שערה אינו במים. אנחנו יושבות פה אחרי מאבק עיקש של כמה שנים. אני עדיין מקבלת תלונות על נשים שמתנכלים לנשים שלא רוצות לטבול בנוכחות בלנית. נתקלתי גם באישה שברגע שארה שהיא רוצה לטבול בלי בלנית, אמרו לה שהיא צריכה לשלם יותר. יש טופס שאם את טובלת בלי בלנית, את צריכה לכתוב שם, תאריך וחתימה, וזה נשמר אצל המועצה הדתית.  הכלל הכי בסיסי בטבילה זה הצניעות והפרטיות. אני רק רוצה לציין, הבלניות אל עוברות קורס עזרה ראשונה, הן לא מצילות בבריכה. זה לא ייאומן שנשים שרוצות לקיים מצווה עוברות השפלה שכזאתי.
 

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת):
"אני אין לי שום ידע בנושא ההלכה, אני רוצה לשאול אותך כנציג המשרד הממשלתי- אני שומע פה את הדברים שמתארת ח"כ עזריה, והמסר לנשים פה הוא אל תבואו לכאן, זהו מסר גרוע מאוד. הגישה שלכם צריכה להבטיח לכל אישה שרוצה לטבול, לטבול כרצונה".

ח"כ מירב בן ארי (כולנו):
"אני דורשת משרד הדתות להוציא הנחייה לאלתר לא לקחת פרטים מנשים שבאות לטבול במקווה…  אנחנו בוועדה נעשה דיון מעקב, נוודא שהמצלמות שנאמר בדיון שהוצבו במקווה לפיקוח על  טובלות שדורשות לטבול לבד יוסרו. אנחנו רוצים שמשרד הדתות יהיה נגיש יותר לתלונות של הטובלות. הייתי מציע למשרד הדתות בתור הגוף המפקח, יש פה גם עניין של רוח ומהות, אם אנחנו רוצים שהמקווה יהיה נעים ונגיש, אנחנו צריכים להפחית את הנטל על אותן נשים שבאות לטבול".