דיון בועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודים לדיון בנושא רפורמת הכשרות

מיום פרסומה, רפורמת הכשרות של השר לשירותי דת מתן כהנא הינה נושא שיח מרכזי בשיח הציבורי והפוליטי. גם אנחנו, במכון על משמר הכנסת עסקנו בכך לא מעט. תוכלו לראות את "תקציר הפרקים הקודמים" בתחתית העמוד.

ביום חמישי, 30.09.2021, התכנסה ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודים לדיון בנושא הרפורמה בהשתתפות השר כהנא, משרדי הממשלה השונים, חברי הכנסת, מסעדנים ונציגי הארגונים השונים.

חברי הכנסת מהסיעות החרדיות אשר מתנגדים נחרצות לרפורמה בחרו להחרים את הדיון. לעומתם, מ"מ מנכ"ל הרבנות הראשית הגיע לדיון אך לא לקח בו חלק משמעותי.

יו"ר הוועדה, ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) בחרה לפתוח את הדיון בדרך יצירתית שמשקפת את אחת הבעיות המהותיות בנושא מונופול הרבנות על הכשרות בישראל :

"הכשרות משפיעה על כולנו, דתיים, חילונים, מוסלמים או נוצרים. הרי כשאנו הולכים לסופר המוצרים כשרים." בשלב זה ח"כ מלינובסקי הוציאה שקית סופר עם מוצרים וממשיכה: "ברשותכם את המוצרים הללו אספתי מן הבית: כפפות בהשגחת בד"צ, מסיר שומנים כשר, תרסיס לניקוי שטיחים עם כשרות, חבילת קשים לשתייה כשרה, קפסולת ריח למדיח שקניתי בטיב טעם זהו מסתבר שבטיב טעם מוכרים כשר. אפילו אם אני ארצה כאישה חילונית, שלא רוצה לצרוך כשרות מסתבר שחומר ניקוי למדיח כשר למהדרין."

לצפיה בסרטון שפרסם ערוץ כנסת בעמוד הפייסבוק לחצו כאן.

ח"כ אבי מעוז (הציונות הדתית) שאלה:

"אולי זה קיים כי יש ביקוש?"

ח"כ מלינובסקי השיבה לו:

"או שיש על זה השתלטות עוינת." והמשיכה להוציא מוצרים, לאחר הצגה של עוד מספר מוצרים שאינם משמשים למאכל והם בעלי כשרות".

סיימה ח"כ מלינובסקי את דבריה כך:

"הכשרות שייכת לכולנו לחילונים, לדתיים, לאורתודוקסים, למוסלמים ונוצרים במדינת ישראל, כי במדינת ישראל נושא הכשרות זה כלל! אבל אם כולנו משלמים על זה אז לכולנו יש זכות להתערב ולהביע דעה בנושא ולא להשאיר אותו בידיים של מגזר כזה או אחר."

השר לשירותי דת מתן כהנא (ימינה) אשר הוזמן לוועדה להציג את עיקרי הרפורמה התייחס בעיקר לכשלים שקיימים היום ברבנות ובשירותי הכשרות בישראל תוך אמירה ברורה שהרפורמה נועדה לחזק את הרבנות הראשית ולא להחלישה כפי שניטען.

אלה דבריו מתוך הדיון:

" למה בכלל נדרשת התוכנית הזו? כפי שנאמר היו דוחות רבים במעלה הדרך שמעידים על כשלים רבים במערך הכשרות: תנאי העסקה של המשגיחים, יחסי משגיח-מושגח, כל מועצה דתית משמשת כמונופול כשרות, איכות הכשרות ירודה ויכולת האכיפה של הרבנות בנושא כשלים חסרת שיניים.

התוכנית שלי תחזק את הסמכות של הרבנות הראשית! התוכנית תאפשר לרבנות הראשית להיות כלי כוח משמעותי, הרבנות תהפוך לרגולטור שייקבע מהי כשרות בישראל. היא זו שתקבע את הסטנדרטים לכשרות היא זו שתוכל להנפיק ההיתר למתן כשרות ותוכל גם לשלול אותו.

בנוסף כיום בתוכנית המוצעת יש את מסלול שלושת הרבנים הרעיון הוא כל שלושה רבני עיר בהווה או בעבר שעוסקים או שעסקו בניתנת כשרות יכולים להגדיר סטנדרטים על פיהם גוף כשרות יכול לעבוד זהו מצב יותר טוב מהיום. אני אומר בצורה ברורה זה לא החלום שלי אני לא רוצה להכליל את המסלול הזה והוא התקיים רק אם הרבנות  לא תשתף פעולה.

לסיכום התוכנית היא תוכנית מקיפה שנותנת פתרון לכל הכשלים במערך הכשרות ובעיקר נותנת כוח לרבנות גם בקביעת הסטנדרטים וגם בנושא הפיקוח. כוח שהיום אין לה, אנחנו מחזקים את הרבנות ומשפרים את הכשרות בישראל."

לצפיה בדיון המלא