ביום ג' 5.10.2021, כט' בתשרי תשפ"ב, התכנסו חברי וועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דעת יהודיים לדיון השני בנושא רפורמת הכשרות במסגרת חוק ההסדרים.
מהות הדיון הייתה תחילת המעבר על סעיפי החוק עם חברי הוועדה, משרדי הממשלה ונציגי הציבור. גם חברי הכנסת מהסיעות החרדיות נכחו בדיון לאחר שהחרימו את הדיון הקודם והביעו ביקורת חריפה נגד הרפורמה וסעיפי החוק. הדיון ערך שעות ארוכות והיה סוער במיוחד.
את הדיון פתחה יו"ר הועדה חה"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) בביקורת כנגד כשרות בד"ץ ואמרה:
"ככל שאני צוללת לתחום הכשרות אני מבינה שאנחנו בתיבת פנדורה. הדברים לא מסודרים, תחום זה הוא חור שחור ש-73 שנים לא עסקו בו. לא ברור על פי איזה קריטריונים הבד"צים הפרטיים נותנים את הכשרות שלהם וברור שנושא זה דורש הסדרה. כמו כל תחום אחר במדינת ישראל שעל פי קריטריונים הם יקבלו את הרישיון ורק מי שיקבל רישיון יוכל לנפק תעודת כשרות."
לאחר דבריה של יו"ר הוועדה חה"כ אבי מעוז (הציונות הדתית) הציג את הסיבה שבגללה הוא חושב שנוצרה הרפורמה:
"מי שיזם את הרפורמה הזו זה לא השר כהנא, אלא רבני צוהר הכל מיזם הזה הוא של רבני צוהר! הם נכשלו בשוק הכשרות הפרטי מול הבד"צים שעובד על פי הציע וביקוש ולכן הם פנו לשר כהנא בנושא הרפורמה."
חה"כ הכנסת יעקוב אשר (יהדות התורה) לאורך כל הדיון הביע ביקורת חריפה כנגד הרפורמה ואפילו הציע חקיקה נוספת בנושא:
"אני בא ואומר דבר אחד אי אפשר לתפוס את החבל משתי הקצוות, מצד אחד להגיד שצריך שירות כשרות ממלכתי לכל העם ומצד שני אם נקדם הצעת חוק שאומרת שאי אפשר לאכול במדינה היהודית משהו לא כשר בניגוד להלכה אתם תהיו הראשונים שתתנגדו."
חה"כ אלון טל (כחול לבן) בדבריו ביקר את מערך הכשרות הנוכחי והציג נקודת מבט מתוך עולמו האישי לנושא:
"אני פרופ' לנושא האקולוגיה ומדיניות. באקולוגיה של כלל בסיסי שנקרא מגוון ביולוגי. כאשר מערכת אקולוגית מגוונת היא ביראה יותר, יציבה יותר ומתפקדת יותר טוב. כאשר מתעלמים מהעיקרון הזה מתחילות הבעיות אם היא בנויה ממשהו אחד הכל קורס. במערכות כלכליות זה נקרא מונופול וזה בדיוק מה שקרה עם נושר הכשרות בארץ. משפחתי הקימה בית קפה קטן שנקרא קפה גו' ולימים נהפך לרשת שלמה. אני יכול לומר לך שמרבית הסניפים של זכיינים עמדו מול דרישות פליליות ממש פרוטקשן שילמו כסף מתחת לשולחן על הכשרות."
ובהמשך התייחס לחוסר השוויון שמציגה הרפורמה לזרמים הליברלים ביהדות:
"בתור יהודי שגדל בתנועה הקונסרבטיבית עם אוכל כשר ומערכת כשרות עצמאית וקפדנית. מפריע לי שהרפורמה שהייתה אמורה לפתוח את הדלת לכל הזרמים ביהדות שלוקחים כשרות ברצינות לא מתייחסת ומאפשרת לזרמים הרפורמים והקונסרבטיבית לפתח מערכת כשרות. אני מבקש ממשלת השינוי להוסיף סעיפים לרפורמה. שיאפשרו כמו שהבטיחו במתווה הכותל שתהיה בשורה שוויונית בנושא הכשרות לכל המגזרים ביהדות."
כאשר חה"כ יצחק פינדרוס (יהדות התורה) קיבל את רשות הדיבור ותקף את הרפורמה ואת היחס שלה כלפי רבני הערים:
"הרפורמה הזו עושה רק דבר אחד לוקחת לרבני הערים את הסמכויות של הכשרות זה הדבר היחידי שהיא עושה, היא לא עוזרת לו בקפה גו' מרמים אותו (מתייחס לדבריו של אלון טל), היא לא עוזרת בדרישות של המהדרין כי מדובר על הדרישות מינימליות מרמים פה את הציבור. זאת הצגה תכלית של רמאות."
בדבריו חה"כ ולדימיר בליאק (יש עתיד) חיזק את דבריו של חה"כ אלון טל בנושא השוויוני של הרפורמה באומרו:
"מדובר בהצעת חוק נכונה עם תועלת כלכלית לא קטנה גם למשק וגם לכלל הציבור. כמובן אם יש צורך לשפר ולדייק אני מוכן לשמוע את כל הדעות ואת כל הגורמים ולהתייחס לכל הערות באופן ענייני ומקצועי. כמו שחה"כ אלון טל אמר היום יכול להיות שאנחנו צריכים לחשוב על לפתוח את האפשרות לכל הזרמים ביהדות. והכי חשוב זה לא לצמצם את הרפורמה, להוביל אותה ולהוציא אותה לפועל בהקדם האפשרי."
מנהלת מכון על משמר הכנסת עו"ד שרון בניאן השתתפה בדיון והציגה את עמדת המכון בנושא הבעייתיות בהגדרה של רב על פי הרפורמה ועוררה דיון סוער בנושא. בדבריה אמרה:
"אנחנו מבקשים להתייחס להגדרה של רב מקומי על פי הרפורמה, ואנחנו רוצים לציין שיש רבני מועצות אזוריות שאינם מוסמכים על ידי הרבנות הראשית אבל הם מכהנים כרבני מועצות אזוריות. אנו סבורים שהדבר הזה מייצר שוני שאינו רלוונטי ועלול להפלות רבות ורבנים כאלה רק בשל הפרקטיקה הדתית שלהם."
חה"כ אורי מקלב (יהדות התורה) שאל:
"הם גם נותנים כשרות אותם רבנים?"
השיבה עו"ד שרון בניאן:
"הם גם יכולים לעסוק בכשרות".
וחה"כ מקלב השיב בתגובה: "אז הם גם עבריינים, הם עוברים על החוק ואת מייצגת אותם".
ולאחר דבריו מנכ"ל המשרד לשירותי דת ביקש הסבר לכוונה בדבריה של עו"ד שרון, שהסבירה:
"יש היום בהגדרה של רב מקומי, ההגדרה כוללת התייחסות למי שמכהן כרב מועצה אזורית וקיימת דרישה לאישור בכתב מאת הרבות הראשית לישראל. כך הרבנות בעצם תחריג רבות ורבנים שמכהנים רבני מועצות אזוריות שאינם מוסמכים על ידי הרבנות הראשית אבל כן מכהנים כרבני מועצות אזוריות."
חה"כ יוליה מלינובסקי עצרה את הוויכוח באמירה:
"אנחנו נשארים בחוק הזה בגבולות גזרה של מדינת ישראל וחוקיה. מה שחוקי כשר ומה שלא חוקי גם אם מבורך, אז לא."
ובסוף דבריה התפרץ חה"כ מקלב והטיח אשמה בשר כהנא:
"זה חלק מהפריצה וזה מה שהשר רוצה לעשות."