דיון בוועדה לשירותי דת יהודיים בנושא הליך המינוי של רבנים מקומיים

ביום ב', 3 בינואר 2022, א' בשבט תשפ"ב, קיימה הוועדה למיזמי תשתית לאומיים מיוחדים ושירותי דת יהודיים דיון בנושא הליך המינוי של רבנים מקומיים. הדיון עסק במהות תפקיד רב העיר, הליך המינוי, ממוצע הגילאים, אורך הכהונה ובמתרחש כיום בערים השונות ומה השינויים הנדרשים. הדיון נפתח בסקירת אורך כהונת הרבנים על-ידי יו"ר הוועדה חה"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו):

  • רבני ערים שנבחרו לפני שנת 1974 כהונתם אינה קצובה בזמן (כדוגמת רחובות, ראשון לציון).
  • רבני ערים שנבחרו לפני שנת 2007 יכולים לכהן עד גיל 75 (הארכה נוספת אפשרית באישור).
  • רבני ערים שנבחרו לאחר שנת יכולים לכהן עד גיל 70 (הארכה נוספת אפשרית באישור).
  • הגיל הממוצע של רבני הערים הינו 69 ואורך הכהונה הממוצע הינו 30 שנים.

בנוסף הוצג בפני המשתתפים והמשתתפות בדיון כי ברשויות מקומיות שלא מכהן בהן רב מקומי, מועצת הרבנות הראשית ממנה רב ממלא מקום שיהיה ממונה על הכשרות והנישואין בתחומי הרשות המקומית. לדוגמא, הסבירה חה"כ מלינובסקי – הרב יהודה דרעי, רב העיר של באר שבע. מכהן כדיין בבית הדין האזורי בבאר שבע וחבר במועצת הרבנות הראשית. בנוסף לתפקידים אלו, הרב דרעי מונה לתפקיד הממונה על רישום הנישואין במצפה רמון ובמועצה האזורית רמת הנגב.

לאחר הצגת הנתונים חה"כ יוליה מלינובסקי הוסיפה:

"רבני העיר שנבחרו לפני שנת 1974 יכהנו עד סוף חייהם. כולנו מבינים שבגיל מאוחר מאוד קשה לתפקד ולנהל את כל התנהלות העיר מבחינה דתית. אחת הטענות כנגד רפורמת הכשרות היא איך רב עיר ייתן כשרות לעיר אחרת בפועל אנחנו רואים שזה מתקיים היום. כאשר ממלא מקום רב העיר באר שבע נותן שירותים 83 ק"מ מהעיר שלו.

יש ערים שהן 35 שנים בלי רב עיר. למה כל השנים האלה לא היו מינויים של רבני ערים? למה הסתפקו בשיטה של ממלא מקום? זה מעורר הרבה שאלות. אם לא צריך רבני ערים תגידו ונחסוך הרבה כסף לקופה הציבורית. יש לחשוב איך בשירותי הדת לתת סמכות לשלטון המקומי."

חה"כ משה (קינלי) טור פז (יש עתיד) התייחס לדברים:

"מסתבר שרוב הציבור לא יודע ולא מכיר את רב העיר שלו. רבנים שמגיעים לקהילה ומוסדות החינוך הם הרלוונטיים. הנתונים מעידים על נתק בין רב העיר לציבור. המנגנון הנוכחי מייצר איוש נמוך של המשרות הללו. ישנו צורך לחזק את הקשר בין הקהילה לרב. נכון נעשה אם נקדם את המנגנון הזה יותר. אין משרות לנצח אסור כל משרות ציבוריות צריכות להיות קצובות בזמן, טוב נעשה אם נתקן את המצב הזה."

נציג הרבנות ראשית:

"המינויים הזמניים נותנים מענה זמני, עד שנבחר רב מקומי."

חה"כ טור פז השיב: "אני רואה שבישראל זמני זה קבוע."

חה"כ מלינובסקי המשיכה בביקורת:

"כל הזמן שמענו כמה חשוב התפקוד של רב העיר. במקרה הזה יש ממלא מקומות שמבצע מספר תפקידים במקביל. רב במושב בעמק חפר מונה לממלא מקום ברמת גן איך זה אפשרי זה מרחק עצום. אני חוזרת ואומרת שישבנו פה על רפורמת הכשרות היו זעקות על כמה חשוב רב העיר והינה אנחנו רואים את המצב, 35 ממלאי מקום וזה לא תקין. נוסף על כך כפי שראינו יש רבני ערים בני 90, 80 ו75. מה דעתה של מועצת הרבנות הראשית להגבלת כהונה. אני אשמח לשמוע את דעתם על הנושא הזה."

אהרון כץ, ממלא מקום רב העיר רמת גן:

"בזמן שהרב אריאל פרש מרבנות העיר רמת גן. מוניתי בגלל שהיו לי את ההכשרות המתאימות. רב עיר זה לא רק מי שנותן שירות ספציפי, עבודת הרבנות היא הרבה יותר מורכבת. אני בן 73 היום. אני עובד של עיריית רמת גן. עברתי מכרז בעיריית רמת גן. אני נמצא בקשר עם כל חברי המועצה על מנת לתת שירות לכל תושבי העיר עד שייבחר רב עיר."

נציג המרכז ליהדות ומדינה במכון שלום הרטמן:

"בעיר אריאל מעל 20 שנה אין רב עיר. הליך של מינוי רבני עיר יכול להיתקע בקלות. צריך למלא את הווקום הזה של 35 ערים ללא רב עיר. צריך להגדיל את היכולת של הקהילה והתושבים לבחור את רב העיר. אנחנו קוראים לבחינה מחודשת של ההליך הזה."

משרד המשפטים:

"אנחנו נבחן בהתאם לנושאים שעלו פה ייעוץ לחקיקה בשיתוף עם המשרד לשירותי דת."

המשרד לשירותי דת:

"השר הנחה אותנו להתעסק בנושא הזה והוא על השולחן."

טוענת רבנית שהוזמנה לדיון הציעה:

"אני מציעה לוועדה לבחון קידום של בחירות ישירות של הקהילה לרב העיר."

חה"כ משה (קינלי) טור פז הוסיף:

"יש ניסיון עקבי של נותני שירותי הדת בישראל לייצר תמונה שהחקיקה שלנו באה להרוס את הדת והיהדות. בתוך העולם היהודי יש וויכוח איך נותנים כשרות טובה יותר, גיור טוב יותר ושירותי דת טובים יותר. זה לא וויכוח הילכתי אלא פנים יהודי ויש לכנסת מקום להתעסק בו."

יו"ר הוועדה חה"כ יוליה מלינובסקי השיבה לדבריו:

"לי אמרו בגלל שאני חילונית אין לי את הזכות להתעסק בנושאים האלה. רב עיר זה בן אדם בלי לזלזל אפילו ללא סמכות. זה אדם שצריך לגשת, לעזור לתת עזרה שקשה לנו. אני פונה לכולם תמנו רבני ערים. שיהיה אדם בעיר שיהיה אפשר להתייעץ אתו גם דתיים וגם חילונים שייתן עצה חכמה ונכונה."

ולאחר מכן סיכמה:

"צריך לפעול מיידית ולפשט את הליך המינוי לא אפשרי שהגענו למחסור של 35 רבני ערים. או בכלל לבטל את זה אם זה המצב. לצערי הרב התפקיד הפך להיות תפקיד פוליטי. נושא הכהונה בלתי נסבל זה לא תקין אי אפשר להתמנות לרב עיר בגיל 40 ולכהן עד גיל 85 בלי לתת דין ודיין לאף אחד זה לא קיים בשום מקום בשירות הציבורי. בנוסף זה לא מתקבל על הדעת שיש רבני ערים שיש נגדם פסק דין חלוט. אני פונה לשר בהליך למינוי לתת ביטוי לשלטון המקומי וביזור סמכויות. נושא ממלא המקום זו שערורייה, באריאל 20 שנה אין רב עיר ובבאר שבע ממלא המקום עושה מספר תפקידים. זה שמשרד הדתות לא מעורב במינוי של ממלא המקום זה לא מתקבל."