תשעה חודשים בלבד כיהנה הכנסת העשרים ושלוש, מאז הושבעה בחודש אפריל ועד לפיזורה בחודש דצמבר, והיא תשלים בסה"כ שנה ושבועיים עד שתוחלף בידי הכנסת העשרים וארבע, שחבריה יבחרו ביום שלישי, י' בניסן, 23.03.21. ובכל זאת, הייתה זו כנסת שכיהנה יותר משתי קודמותיה. פיזור הכנסת, זו הפעם הרביעית בתוך שנתיים, בא על רקע שיתוק פוליטי כללי שמתחיל במחנה הולך וגדל המסרב לשתף פעולה עם ראש הממשלה נתניהו – אך גם בינו לבין עצמו. כל זאת בתוך המשבר הבריאותי ואולי אף הכלכלי הגדול והממושך ביותר שידעה מדינת ישראל מאז היווסדה.
לצד כהונת הכנסת ה-23, כיהנה הממשלה ה-35, הגדולה בתולדותיה של המדינה. זה לצד זה כיהנו שני ראשי ממשלה – מכהן וחליפי, ובשל חילוקי הדעות בניהם לא קודמו סוגיות מרכזיות במדיניות הישראלית למעט ארבעה הסכמי שלום עם מדינות ערביות. סוגיות הדת והמדינה, אותן אנחנו מסקרים במכון על משמר הכנסת, נדחקו לקרן זווית: אף הצעת חוק בנושאים אלה לא עברה בשלוש קריאות ונכנסה לספר החוקים – לא הצעה לקידום חופש דת מחד ולא לקידום המונופול והכפייה הדתית מאידך. שלוש הצעות חוק בלבד עברו בקריאה טרומית ויזכו לרציפות, וקידומן ימשיך בכנסת הבאה: שתי הצעות לאיסור טיפולי המרה והצעת חוק יסוד השוויון.
כ-1500 פריטי מידע שונים נאספו עד כה על ידי צוות מכון על משמר הכנסת לספר את סיפור הכנסת העשרים ושלוש. כ-1000 התבטאויות ולצידן עוד מאות הצעות חוק ועשרות דיוני וועדות, שדולות, הצעות לסדר ושאילתות שעסקו בסוגיות שירותי הדת בישראל, זכויות הקהילה הגאה, הנישואין והגירושין, השבת, הכותל, הגיור, החינוך לזהות יהודית והקשר עם הזרמים והתפוצות. לאורך גיליון זה גם פרסנו את ציר הזמן – סקירת האירועים הגדולים והקטנים שמספרים את סיפורה של הכנסת הזה בתחומים אלה.
אנו מאחלים לכם קריאה מהנה!
לקריאת הדוח המלא לחצו על התמונה. להורדה, לחצו כאן