בעקבות ההמלצות לסגור את ביה"כ ביו"כ ח"כ אשר: "מי שאינו מבין כי תפילה ביו"כ הכרחית כמו אספקה של מזון חוטא למטרה".

הערב, שלישי 22.9.2020 במהלך מליאת הכנסת התייחסו חברי הכנסת מהסיעות החרדיות ליוזמת פרופ׳ רוני גמזו לסגור את בתי הכנסת וכן לבצע אכיפה מוגברת על המקוואות לקראת יום כיפור.

מוקדם יותר היום, ‏עקיבא ווייס‏ (‏ווייס עקיבא‏) כתב החרדים ודתות של כאן חדשות חשף כי ‏ראש הממשלה בנימין נתניהו, ראש המל״ל ושר הבריאות יולי אדלשטיין פנו לרב הראשי לישראל הרב דוד לאו וביררו מה תהיה עמדתו במידה ויוחלט לסגור את בתי הכנסת ביום כיפור.
יו"ר מרצ ח"כ  ניצן הורוביץ הגיב לפרסום וכתב:
"תכירו את הבוס החדש של המדינה: הרב דוד לאו. נתניהו הוא אולי ראש הממשלה אבל כדי להלחם בקורונה ולקבל החלטות הנוגעות לבתי הכנסת – הוא צריך אישור מהבוס".

יו"ר ועדת החוקה ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) אמר במהלך נאומו במליאה:

"ביטול מתווה התפילות ורכישת צרכי החג יפרום את האסדרות שהושגו בעמל רב ויפגע במאמצים לבלימת התחלואה. מי שאינו מבין שתפילה במניין ביום כיפור ורכישת ארבעת מינים הכרחית בחיוניותה בדיוק כמו אספקה סדירה של מזון, חוטא למטרה. ציבור ענק במדינת ישראל לא יכול לוותר לא על תפילה בצום יום הכיפורים ולא על קיום מצוות. לשם כך הוסדרו בעמל רב מתווים זהירים וברורים על ידי משרד הבריאות, שנבדקו והוכחו כי אין בהם חשש לשלום הציבור. אל תתפתו לבחור בדרך הקלה של ביטול מתווה התפילות והסדרת רכישת צרכי החג, בשם הדאגה מעליית התחלואה. צעד זה יגרום את ההיפך המוחלט, יפרום את האסדרות שהושגו בעמל רב ויפגע במאמצים לבלימת התחלואה. רק קיום המתווים כפי שסוכמו, הם שיבטיחו שליטה מיטבית של המערכת בהתקהלויות ורק כך ניתן יהיה לשמור על אמון הציבור שישתף פעולה בהקפדה ובאחריות על ההנחיות שגובשו".

ח"כ אריאל בוסו (ש"ס) נאם במליאה ותקף את פרופסור גמזו:

"שאלה לי אליך, מהכובע הרפואי שלך אתה יודע להגדיר את נושא ההפגנות לפני שאתה ניגש לנושאי הדת ! בוא תניח לרגע את המאבקים המשפטיים, אתה הוא זה שמגדיר מפעלים ובתי עסק חיוניים, ושזה מגיע לארבעת המינים אין קול ואין עונה. אתה מבין את המשמעות של אתרוג?! הסיפורים מהשואה עדיין מהדהדים באוזנינו על המסירות נפש והדאגה לאתרוג מהודר, מבלי להכנס לסוחרים שמתפרנסים חצי שנה אחורה וקדימה מהענף הזה, וחיים בימים אלו בסימני שאלה רבים בגלל ניתוק של גמזו ואי הבנה בצרכי המגזר".

יו"ר סיעת יהדות התורה, ח"כ יצחק פינדרוס התייחס בראיון לערוץ 7 להצעה של פרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו לסגור את בתי הכנסת ביום כיפור וחג הסוכות ואמר:

"במדינה יהודית לבטל תפילות ביום כיפור בבתי הכנסת זה לא בא בחשבון. המתווה של ראש השנה היה קשה מאוד. שמכניסים מתפללים לקפסולות בבתי הכנסת אין סיבה לעצור את זה ואפשר לחכות עוד שבוע. יש המון יהודים שיום כיפור הוא היום היחיד שמגיעים לבתי הכנסת וזו הדרך הנכונה. אני נגד התקהלויות בלתי חוקיות אבל הרוב עומדים במתווה. על הציבור החרדי החלטה כזאת לא תשפיע כי הוא ימצא את הדרך להתפלל. אני מוטרד מרוב עם בישראל, הציבור המסורתי שיום כיפור הוא היום היחידי שהוא בא לבתי הכנסת וזה ימנע ממנו. החלטה לסגור את בתי הכנסת ביום כיפור היא מעוותת בטח במדינה יהודית".

שר הפנים אריה דרעי (ש"ס) אמר בישיבת הקבינט:

"אני שומע שמדברים רק על בתי הכנסת ומקוואות, לא מבינים שזה מרכז הדברים, המצב הוא מצב של פיקוח נפש. כמו שהערך של ההפגנות זה מקודש, כיהודי חרדי ולא רק כחרדי כמובן דתיים וחילונים עבורם תפילות בימים הנוראים זה מקודש. אני מוכן לפעול למנוע התקהלויות ולהתארגן למניינים בחוץ, אבל קשה לי מאוד לעשות את הדבר שהמסר של הממשלה שהפגנות כן – תפילות לא. זה בעייתי. ממשלה שתאשר הפגנות כמו שמאפשרים עכשיו, לא רק בבלפור אלא לא גם בחופים וסעודות שעושים – היא ממשלה לא יהודית. אין מצב שביום הכיפורים בתי הכנסת יהיו סגורים. אין ספק שמדובר בפיקוח נפש. אבל כמו שבפיקוח נפש אנחנו מאפשרים בתו הסגול לאנשים לעבוד. יום כיפור צריך להחריג אותו. צריכים להמשיך את מתווה נומה ביום כיפורים. חייבים לפתוח בתי כנסת בכיפור".

ח"כ תהלה פרידמן כתבה בדף הפייסבוק שלה:

"זוהי אזעקת אמת. בראש השנה התפללנו כאן, בדשא מתחת לבית. כאן נתפלל גם ביום כיפור.  מאז שאני זוכרת את עצמי ימי כיפור עברו עלי בין כתלי בית הכנסת. גם בהריונות, גם עם זאטוטים, גם עם תינוק בן שלושה שבועות. קמתי לותיקין, התחלקנו, עשינו שמיניות באוויר בשביל תפילת יום הכיפורים. השנה לא אלך. נתפלל בחוץ, בחום ובקצרה. בדשא.  את דעתי הבעתי בפורומים פנימיים ובפני חברי קבינט הקורונה. אני עדיין לא יודעת מה יחליטו בישיבת הממשלה היום. אבל אני יודעת שבתי החולים בעיר שלי באי ספיקה.  יודעת שמתחילים להתגלות הנזקים ארוכי הטווח של המחלה. יודעת שיש לי שכנים מבוגרים שאם לא יהיה מנין בחוץ וקרוב אולי ילכו לבית הכנסת וזה מסוכן להם. אני שומעת מרבנים וגבאים שמרגישים פרייארים לסגור את בית הכנסת, ושזה לבקש מהם להיות יותר צדיקים מהאפיפיור ונדמה לי שהם פשוט לא מבינים את האירוע שאנחנו בתוכו. לא משנה אם אפשר "לתחמן" את התקנות. משנה סכנת החיים. אם מותר ללכת לקניות אבל יש לכם יכולת להזמין באינטרנט – עדיף.  ואם מותר לנסוע לעבודה אבל אתם יכולים לעבוד מהבית – אז עדיף. זה שמותר, לא אומר שחייבים. השאלה היחידה. היחידה ממש היא מה ישמור עליכם. ועלינו. וזה נכון גם לגבי ההפגנות. שאני לגמרי מבינה שיש מי שעבורו הם כמו התפילות עבורי.  גם אם אתם באים ברגל. יש מי שמגיע באוטובוסים סגורים וצפופים. וגם אם זה בגלל המשטרה, בסוף עומדים צפופים ובאוויר, אפילו בירושלים, לח. ומסוכן מסוכן נורא. אפשר והגיוני לבקר את הממשלה ואת החלטותיה, אפשר לבקר אותנו חברי הכנסת, לא הגיוני ולא לגטימי להסתכן ולסכן בגלל זה. אין לאף אחד חסינות קורונה".

ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון ח"כ בני גנץ (כחול לבן) כתב:

"במדינה דמוקרטית הזכות להפגין ולמחות היא קדושה. דרישתם של המבקשים להתפלל כפי שנהג העם היהודי במשך אלפי שנים קדושה וצודקת אף היא. גם דרישתם של המבקשים להתפרנס בכבוד, לשוב למעגל העבודה ולדאוג לילדהם היא אמיתית וצודקת. אך לא פחות חשובה, בוודאי ברגעי חירום לאומיים, היא הזכות לבריאות ולביטחון. בין כל הזכויות הללו נצטרך לאזן. היום יוצגו בקבינט הקורונה מתווים מצומצמים לתפילות והפגנות על ידי גורמי המקצוע במשטרה, במשרד הבריאות ובייעוץ המשפטי לממשלה. אנחנו נגבה את החלטתם, ננהג באחריות וברגישות בכדי לשמור על חיי האזרחים ובריאותם".

שר התרבות והספורט ח"כ חילי טרופר (כחול לבן) הגיב גם הוא וכתב:

"יש רגעים שנגיף השנאה מסוכן יותר מנגיף הקורונה. כשעשרות אנשים מתים מדי יום ועולמות קורסים, כשיש מאות חולים קשים במחלוקות וצוותי הרפואה נסחטים עד דק, נשמע לי לא הגיוני להמשיך ולריב מה יותר חשוב בין תפילה להפגנה ולהתעקש על קיומם כאילו אין מגיפה. שיח הזכויות חשוב, ולכן צריך לשמור על הזכות להתפלל ועל הזכות להפגין. כך נראית מדינה יהודית ודמוקטית. אבל בלי התקהלויות, בלי חללים סגורים ובלי הפקרות. לא בבלפור ולא בבתי הכנסת. פיקוח נפש דוחה הכל, גם תפילה בבית כנסת ביום כיפור. ולכן נכון להסתפק בתפילה מצומצמת במרחב הפתוח, במרחקים ועם מסיכות. מי שצועק ומוחה ברחובות על נורמות וערכים, ראוי שיחיל אותם על עצמו ויקבל את ההנחיות והחוקים. שינהג בערבות הדדית וישמור על חיי סביבתו. לכן נכון להסתפק במחאה סמלית על גשרים, בקבוצות קטנות, במרחקים ועם מסיכות. כל פעולה אחרת היא גם מסכנת חיים וגם ממשיכה להפיץ את נגיף השנאה בקרבנו. והנגיף הזה עלול להישאר כאן גם הרבה אחרי הקורונה. חלאס עם השיח המפלג, עם הצדקנות וההתעקשות – כל אחד על הערך החשוב לו בלי לקחת בחשבון את המחיר. הרוב הישראלי מבקש עמדה אחראית וממלכתית. כזו שקצת פחות מאיימת וצורחת את הצדק שלה. עמדה שמצליחה להתאפק, ויותר מכל שומרת על הערכים בלי סיכון חיי אדם ובלי הפצת שנאה. אפשר לנצח כל נגיף וכל אויב. אבל רק ביחד".

ח"כ בצלאל סמוטריץ' (ימינה) כתב בדף הפייסבוק שלו:

"זה קשה וזה כואב. זר לא יבין עד כמה. אבל זה בדיוק המבחן של עובד השם באמת. פיקוח נפש דוחה כמעט את כל התורה כולה ואם קיום הציווי של "וחי בהם" דורש את סגירת בתי הכנסת זה מה שריבונו של עולם רוצה מאיתנו וכך הדרך לעבוד אותו עכשיו. זו עבודה קשה על המידות אבל זו בדיוק המשמעות של עבודת השם. אנחנו לא עובדים את עצמנו – את הרגש, ההרגלים, החוויות הרוחניות והרצונות הקדושים שלנו – אנחנו עובדים את השם, והדרך להתקרב אליו היא קודם כל לעשות את מה שהוא מצווה, גם אם זה אומר לפספס חוויה רוחנית אדירה של קרבת אלוקים בתפילות יום הכיפורים בבתי הכנסת. ננצל את ההמציאות המורכבת שנקלענו אליה וננסה להפיק ממנה את המירב. נוציא את התפילות למניינים בכל פינת רחוב, נצא יחד בקריאה לרבבות רבבות אזרחי ישראל שלא רגילים להגיע לתפילות להצטרף ליוזמה. זה קרוב וקל. ממש מתחת לבית. אף אחד לא מרגיש אורח או זר. נוודא שכל אישה ואיש ירגישו טוב במניינים המתהווים, נשלב כוחות בין מנהגים ועדות ונתרכז בביחד של כל עם ישראל. בזה לבד ירבו זכויותינו ונהיה ראויים יותר לברכה וחתימה טובה. מי יודע, אולי גם המפגינים בבלפור יראו את האור הבוקע ממנייני הרחוב, לבבם יפתח והם יבינו את גודל השעה ויתפזרו אף הם למניינים תוך הקפדה על כללי הזהירות".

ח"כ משה אבוטבול אמר בריאיון לרדיו:

"יש היום ישיבת ממשלה בכדי לעגן את כל השיחות והמפגשים שהיו ולקבל החלטה. אני מציע שאם אנחנו באים ואומרים שאסור אז זה לכולם, ואם מותר אז זה לכולם. בהפגנה ישנה הצמדות, והדרכים להגיע לשם, וכל הסעודות שמסביב, גורמות לדעתנו גם להידבקות. מגיל קטן כששואלים ילד מה זה כיפור הוא יודע שזו תפילה כל היום בבית הכנסת. אנשים מבינים שבזמן תפילות יום כיפור מגיעים לבתי הכנסת כל המי ומי שכל השנה לא דרכו בבית המדרש ובבית הכנסת. אי אפשר לבוא ולהגיד להם 'לא. סוגרים את זה לגמרי ועכשיו לא יהיה כלום'. לעומת זאת, בכל מה שקשור להפגנות כבר הבנו, שמענו, מצינו, הבנו מה אתם רוצים. כל כך ברור לנו שאתם לא רוצים את ביבי וזה בסדר. די כבר, הבנו, לא צריך לחזור על זה כבר, זה חוזר על עצמו. שיעשו הפוגה מסוימת, זה ייתן לנו כלים להסביר לציבור את הצורך בשמירה על ההנחיות. דבר אחד בטוח – ההפגנות בבלפור, ברחוב הזה שכבר כל העולם מכיר אותו, יוצאות לאנשים מהאף וגורמות לחוסר משמעת. אתה יודע מה, אני הייתי מחנך בעברי, וכשאנחנו היינו רואים כשילד אחד בכיתה עושה מה שהוא רוצה ואף אחד לא מעיר לו והוא פרה קדושה זה הורס את המשמעת של כל שאר הילדים. הם פשוט לא מבינים את זה, היועץ המשפטי והתקשורת שלא מגבה את ההבנה".