בג"צ קבע: התיקון לחוק השוויון בנטל שהעניק פטור מגיוס לחרדים "בלתי מידתי ובלתי חוקתי" ויש לבטלו

בית המשפט העליון החליט היום (שלישי) לקבל את העתירה שהגישה מפלגת "יש עתיד" וארגונים אזרחיים נוספים נגד חוק הגיוס ולהורות על ביטולו בתוך כשנה. מדובר בתיקון לחוק שחוקקו המפלגות החרדיות בשנת 2015, תיקון שעל פי קביעת בג"ץ "בלתי מידתי ובלתי חוקתי". וכך, כמעט שנתיים לאחר שהכנסת אישרה את ההסדר החדש, שמשמעותו היא שצעירים חרדים לא מחויבים להתגייס, קבעו שופטי העליון בצעד נדיר שיש לבטל התיקון לחוק ולחוקק חוק חדש תוך שנה.

שמונה מתוך תשעת השופטים קבעו כי החוק נכשל במבחן המידתיות הראשון וקבעו שההסדר אינו מידתי ובלתי חוקתי. לכן, הוחלט ברוב דעות  להורות על ביטולו של החוק. הביטול, ייכנס לתוקף בעוד כשנה על מנת לאפשר לתלמידי הישיבות להערך להשלכות ביטול החוק.
הנשיאה מרים נאור, כתבה את חוות הדעת המרכזית של שופטי הרוב, קבעה כי הסדר הגיוס החדש פוגע בשוויון בצורה עמוקה באופן המקים פגיעה בזכות החוקתית לכבוד האדם.הנשיאה נאור בחנה את ההוראות בין הסדר הגיוס לתכליותיו כשהיא שמה דגש על קידום השיוויון שהוא תכליתו המרכזית.

הנה כמה מתגובות חברי הכנסת על החלטת בג"צ:

תגובות חכים על בגצ השוויון בנטל
ח"כ מאיר כהן (יש עתיד): "שוויון בנטל זה לא נגד חרדים, זה למען המדינה. ההחלטה החשובה של בג"צ הערב למען השוויון בנטל, אינה החלטה נגד חרדים. זו החלטה שכולה אחדות, זו החלטה שכולה לטובת עתיד מדינת ישראל. חובת הגיוס לצבא חייבת לחול על כולם ומדינה שנלחמת על חייה לא יכולה להפלות בין דם האחד לדם אחיו. תלמידי ישיבות ובני תורה יהיו תמיד והם חשובים לעם ולמדינה, חלק מבני משפחתי לומדים בישיבות. אבל, המצב הנכון הוא שאותם עילויים יוחרגו על פי חוק ובפיקוח ולא יהפכו לכלל. נמשיך להיאבק למען עיקרון בסיסי וחשוב זה, מברך את בית המשפט העליון על אמירתו החשובה. ועוד מילה לך אדוני ראש הממשלה. כוחה של החברה הישראלית טמון באחדותה ובשוויון מלא בין כל מרכיביה. אל תמכור את בנינו ובנותינו בעבור ההישרדות הפוליטית שלך."

ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד): "המשך קיומה ושגשוגה של מדינת ישראל, לאחר אלפיים שנות גלות, אינו מובן מאליו, והגיעה השעה, שעדיין אינה מאוחרת, כי גם הציבור החרדי במדינת ישראל ישכיל להבין כי הוא אינו יכול להוציא עצמו מן הכלל, וכי יש לו חלק בקביעת גורלה של מדינת ישראל, לעתיד לבוא." את הדברים הללו אמר אתמול השופט שהם בפסק דין על בגץ שוויון בנטל שהגשנו לפני שנה. כבר שנים שהמכסות של לומדי התורה הם לא מה שהיו בשנותיה הראשונות של מדינת ישראל ואתמול בג"ץ הבהיר שאי אפשר להמשיך לחיות כך. המאבק החשוב הזה הוא לא נגד החרדים. הוא קודם כל מאבק על החברה השוויונית שאני רוצה לדאוג לילדים ולנכדים שלי ועל הדאגה מי יישא בנטל. הדברים צריכים להיעשות בהדרגה, בהכוונה ולא בכפייה. זה מה שאנחנו אומרים בחוק וזו הדרך שאנחנו מאמינים בה."

ח"כ עפר שלח (יש עתיד): "מהיום שבו יזמה מממשלת נתניהו את הקומבינה המבישה נגד השוויון בנטל, אני אומר שבית המשפט לא יוכל לתת לה לעבור.המאבק הוא על הערכים המשותפים של החברה הישראלית ועל בסיס של החברה והכלכלה שלנו, שנתניהו ושותפיו חותרים תחתיהם בלי בושה. החוק שאנחנו העברנו היה מעשי, מתון וצודק, ואנחנו נמשיך להיאבק כדי למנוע עוד בזבוז זמן והתחמקויות".

ח"כ מיקי לוי (יש עתיד): "נאבקנו על הערכים, עתרנו לבג״צ והצלחנו. כי לא ייתכן שתהיה אפליה בין דם לדם. כל עוד השירות בצה״ל הוא שירות חובה וחיילים נשלחים למלחמות ומסכנים את חייהם, לא יעלה על הדעת שקבוצה בעם ישראל תקבל פטור אוטומטי. זהו פסול מוסרי וכתם שהיינו חייבים למחוק.ודווקא ברגע המשמח הזה חשוב להפנים שחוק השוויון בנטל שהעברנו בכנסת הקודמת ופסיקת בג״צ מהערב אינם נגד החרדים! אלו מהלכים שמטרתם לשלב סוף כל סוף את החרדים בחברה הישראלית. בצבא, במדע, בתרבות ובשוק העבודה. והנתונים לא משקרים. מעל 90% מהצעירים החרדים שעשו שירות צבאי השתלבו בשוק העבודה. זוהי בשורה משמחת וחשובה מאין כמותה. כי אין לנו אופציה אחרת. אנחנו עם אחד וחייבים ללמוד לחיות ביחד בחברה משותפת."

ח"כ יואל רזבוזוב (יש עתיד): "בג"צ השוויון בנטל עושה צדק היסטורי. יותר לא יהיו אזרחים סוג א' ואזרחים סוג ב' – לא יהיו יותר אזרחים שישרתו בצבא ואזרחים שפטורים משירות צבאי, מתשלום מיסים ומה לא. בג"צ קיבל את עתירת מפלגת 'יש עתיד' ודרש שתוך שנה הממשלה תביא לתיקון נוסף של חוק השוויון בנטל. בג"צ דחה את הקומבינה המכוערת והלא חוקית של הממשלה כפי שאמרנו שיקרה ואמר לממשלה את מה שנאבקנו עליו לאורך כל הדרך – השיוויון הוא עניין ערכי ועקרוני שלא ניתן להכפיף אותו לאינטרס הפוליטי והישרדות הפוליטית של ראש הממשלה. חשוב לזכור שזה לא מאבק נגד החרדים והחוק הוא לא נגד החרדים. ההפך! זהו מאבק בעד ולמען דמותה של החברה הישראלית, מאבק גם למען החרדים ושילובם בחברה, בזכויות ובחובות."

ח"כ יעקב פרי (יש עתיד): "דרך ארץ קדמה לתורה" אמרו חז"ל. ערכי הרעות, השוויון, החלוקה בנטל והעזרה לזולת, קודמים הם ליראת שמים. כך גם ההגנה על ארצנו.החלטת בג"ץ אשר פורסמה היום איננה קביעה משפטית גרידא – זוהי הצהרה כי המאבק על השוויון בנטל הוא מאבק על דמותה של החברה הישראלית. לא מדובר במאבק מגזרי, אלא מאבק למען עתידנו – הבטחוני, הכלכלי והחברתי. אני סמוך ובטוח כי החלטת בג"ץ ראויה, ומאמין כי זו הדרך לאחדותינו".
 
ח"כ זהבה גלאון (מרצ): "פסיקה דרמטית של בג"ץ: השופטים קבעו שחוק הגיוס מפלה בין דם לדם ויש לבטלו. הממשלה הקודמת התפארה שהיא פתרה את גיוס החרדים, אבל השופטים הסתכלו על הנתונים וראו שהחוק גרם דווקא לירידה בקצב גיוס החרדים. עבדו עלינו בעיניים. לממשלה אז היתה את החוצפה לכנות את ההסדר הזה "חוק השוויון בנטל", לא פחות. ב"יש עתיד" עד היום מתגאים בחוק באתר שלהם.זה לא הפריע ליאיר לפיד להצטרף לעתירה של התנועה לאיכות השלטון נגד החוק. בסך הכל עברו שלוש שנים מאז שהוא חגג עליו. זה מספיק זמן עבורו כדי לשנות כיוון ב-180 מעלות. אני יודעת שהרבה מאוד צעירים חרדים חוששים שהגיוס יקרע אותם מעולמם. אני מבינה את זה. אבל הפתרון לא יכול להיות המשך האפליה.  אין שום סיבה שצעירים חילונים יקרעו את עצמם שלוש שנים בצבא וחרדים יזכו לפטור כמעט גורף. לא רק לחרדים יש מצפון. והאמת היא שכפיית גיוס חרדים היא לא פתרון טוב. ישראל זקוקה לחוק שירות ממלכתי שוויוני שיחול על כל אזרח ואזרחית. חילונים, חרדים, יהודים, ערבים. חוק שיאפשר חלופה אזרחית לשירות צבאי ויאפשר לכל אזרח ואזרחית לשרת את המדינה בהתאם לצו מצפונו ובקהילה שלו. אי השוויון הזה נמשך מאז קום המדינה. אפשר לפתור אותו, אבל כדי לעשות זאת צריך להפסיק עם חוקים מתפתלים שמנסים רק לדחות את הקץ. רק צריך להחליט."

ח"כ יואל חסון (המחנה הציוני): "טוב שיש שופטים בירושלים אבל ישראל חייבת שתהיה ממשלה בירושלים. שוב שרי ממשלה מתוסכלים מאשימים בגסות את בית המשפט במקום להאשים את עצמם בכך שבישראל בשנת 2017 אין שוויון בנטל ובכלל. כשהממשלה מוציאה את השיוויון מחוץ לחוק בגצ נאלץ להתערב. אבל זה לא צריך להיות כך. במקום הממשלה המתבכיינת הזו שרק מאשימה את בגצ, הקרן החדשה ואת התקשורת צריכה לקום פה ממשלה שתחוקק חוקים עבור כולם והיא תקום כי אנחנו נקים אותה בשנה הבאה."

ח"כ חיים ילין (יש עתיד): "החרדים הם חלק מהעם, הם חייבים להיות שותפים ולא פחות – חייבים להבין שאנחנו בעדם ולא נגדם. בשביל להגיע לאחדות, צריך לעבור דרך קבלה והכלה, וכולי תקווה שהם יבינו שאי אפשר לחיות בישראל מבלי לקחת חלק בנטל שעל כתפי כולם."

ח"כ עמר בר-לב (המחנה הציוני): "עיקרון השוויון חזק יותר מכל קומבינה פוליטית. על מדינת ישראל להיות שוויונית בזכויות וחובות אזרחיה, ועל כולנו החובה לשאת בנטל. הצגת הברירה של החרדים, כאילו היא בין שירות בצה"ל ללימוד תורה היא מעוותת, אינטרסנטית ושגויה. אני גאה להיות אזרח במדינה בה שופטי בג"צ פוסקים ללא מורא ובאומץ ציוני. הייתי מאחל לראש הממשלה ולשריו קמצוץ מהנחישות, אך לצערי ברור שהם יברחו שוב מלקיחת צעד שוויוני, ערכי והיסטורי ויחזרו לתקוף את בג"צ."

ח"כ ציפי לבני (המחנה הציוני): "שוויון רבותי שוויון. שירות צבאי, לאומי או אזרחי לכולם, בלי שטיקים ובלי טריקים". ח"כ איציק שמולי אמר כי "קביעת בג"ץ מוסרית וצודקת, ואי אפשר בגלל נוחות פוליטית לחוקק חוק שהוא עבודה בעיניים על החברה הישראלית כולה. כל צעיר ישראלי יכול וצריך לתרום מעצמו עבור המדינה ומשטר הפטורים של הליכוד לשותפות הקואליציוניות שלה היה חייב להיפסק. החוק העקום שהם יצרו לא רק שלא פתר את הבעיה אלא קיבע ונתן הכשר ולגיטימציה לאפליה הקשה בין הצעירים בישראל". 

ח"כ מוטי יוגב (הבית היהודי) מתח ביקורת על בית המשפט ואמר: "אני רואה בגיוס לצה"ל שליחות ואפילו מצווה גדולה. יחד עם זאת לא ניתן לכפות על אמונות ודעות ולגייס ציבור חרדי בכפיה. הכנסת היא זו שתפקידה למצוא את האיזונים והחקיקה, לא בית המשפט העליון. הגיע הזמן לאיזון בין הרשויות. הכנסת והממשלה נבחרו על ידי העם לחוקק ולהנהיג ברוח בחירת העם, לא ברוח הדיקטטורה השיפוטית. הגיע הזמן לתיקון לחוק השפיטה אותו הגשתי יחד עם חכי"ם רבים, לוועדת השרים לחקיקה, חוק שימנע מבג"צ לבטל את חקיקת הכנסת, או לכל היותר יוכל בג"צ להביא את הכנסת לדיון נוסף לאור דבריו, אך ההחלטה תהיה בידי נבחרי העם. 

גם חברי הכנסת השר אורי אריאל ובצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) יצאו נגד הפסיקה ואמרו כי: "שוב הוכח ששופטי בג״ץ עושים דין לעצמם ופועלים נגד רצון הציבור ונבחריו בכנסת.אנו נפעל מיד עם פתיחת מושב החורף לחוקק את פסקת ההתגברות בכדי לשים סוף לשלטון העריצות של הבג״ץ. הדרך היחידה שתביא לעידוד הגיוס לצה״ל שאנו רואים בו ערך גדול והוא מצווה וחובה,יהיה בהידברות ובהסכמות רחבות של מנהיגי הציבור ושליחיו בכנסת ולא בבתי המשפט ועל ידי ניסיון לכפייה שיביא לתוצאה ההפוכה ולפגיעה בצה״ל".

סגן השר מאיר פרוש (יהדות התורה): "האקטיבזם השיפוטי של בג"ץ מרוקן כליל את חשיבות החקיקה בכנסת שהופכת לאות מתה. הפסיקה היום הינה המשך לתקיעת היתדות בארון המתים. בג"ץ להוט למלחמת גוג ומגוג."
 
שר הבריאות יעקב ליצמן (יהדות התורה): "מדובר בהחלטה אומללה וגרועה שתיכנס להיסטוריה של פסיקות איומות בעולם היהודי, שופטי בג״צ הוכיחו היום כי אינם בוחלים בשום דרך כדי להצר צעדיהם של לומדי התורה בישראל."